Saturday, January 3, 2009

မိုးေကာင္း ဆန္ဆီးရွမ္းေခါက္ဆဲြ

ရန္ကုန္၊ မႏၲေလးမွာ မနက္ခင္းဆုိရင္ မုန႔္ဟင္းခါး၊ အုံးႏုိ႔ေခါက္ဆဲြ၊ နန္းႀကီးသုပ္........ေတြကုိ စားတတ္ၾကပါတယ္။ ကခ်င္ျပည္နယ္မွာေတာ႔ မနက္ခင္းဆုိ ဆန္ဆီးရွမ္းေခါက္ဆဲြကုိသာ စားတတ္ၾကပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ႔ ဒီလုိနည္းပဲ အၿမဲခ်က္စားပါတယ္။
လုိအပ္ေသာစာရင္း
၁။ ဆန္ဆီးေခါက္ဆဲြ ၁ ပိသာ
၂။ ငါးၾကင္း ၂၅ က်ပ္သား
၃။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း
၄။ ျမန္မာနံနံ၊ ရွမ္းနံနံ
၅။ မွ်စ္ခ်ဥ္(ေသးေသးပါးပါးလွီးထားေသာ) ၁၅ က်ပ္သား (သုိ႔) ရွမ္းခ်ဥ္
၆။ ပဲပင္ေပါက္(သုိ႔) ပဲရြက္ (သုိ႔) ေဘဘီမုန႔္ညင္း (မႀကိဳက္လုိ႔ မထည္႔လဲ ရပါတယ္)
၇။ ပဲမုန္႔စိမ္း
၈။ ကုလားဗရာေၾကာ္ (မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အေၾကာ္စုံထည္႔စားႏုိင္ပါတယ္)

ေခါက္ဆဲြဟင္းရည္ျပဳလုပ္ပုံ
ေခါက္ဆဲြဟင္းရည္အတြက္ ေရေႏြးအုိးတည္းထားပါ။
ငါးၾကင္းကုိ ေရေဆးၿပီး ဆား၊ အခ်ဳိမုန္႔ အနည္းငယ္ထည္႔နယ္ၿပီး ၁၅ မိနစ္ေလာက္ နပ္ထားပါ။
ၿပီးရင္ ငါးၾကင္းကုိ မီးေသြးမီးနဲ႔ကင္ပါ။ မီးျဖည္းျဖည္းနဲ႔ကင္ေပးပါ။ ၁၀ မိနစ္၊ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ဆုိ ရပါၿပီ။ မီးေသြးမီး မရွိလဲ ဆီနည္းနည္းနဲ႔ ေၾကာ္ေပးပါ။ မီးကင္တာကေတာ႔ ပုိၿပီးေမႊးတာေပါ႔။ ငါးက်က္ၿပီဆုိရင္ အေအးခံထားၿပီး အရုိးႏြင္ပါ။ ၿပီးရင္ ဟင္းရည္းအုိးလုပ္မယ္႔အုိးထဲသုိ႔ အရုိးႏြင္ထားေသာ ငါးၾကင္း၊ ၾကက္သြန္နီ ေလးျခမ္းစိတ္ ၇ လုံး ၾကက္သြန္ျဖဴ တမႊာကုိ ဓားနဲ႔ရုိက္ျပား၊ ဂ်င္းတစ္တက္ကုိလဲ ဓားရုိက္ျပားၿပီး ထည္႔ပါ။ ဆား၊ အခ်ဳိ႕မုန္႔ ထည္႔ပါ။ ေရေႏြးထည္႔ၿပီး ဆူေအာင္ထည္ထားပါေလ။ ဟင္းရည္အုိးဆူလာလွ်င္စတင္ စားသုံးႏုိင္ပါၿပီ။

ေခါက္ဆဲြနဲ႔တြဲဖက္စားမည္႔မွ်စ္ခ်ဥ္လုပ္နည္း
မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိ ဆား၊ အခ်ဳိမုန္႔၊ ဆႏြင္း အနည္းငယ္၊ ေရထည္႔ၿပီး မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ေရခမ္းေအာင္ျပဳတ္ထားပါေလ။ ႀကိဳက္တတ္လွ်င္ ရွမ္းနံနံကုိ ေရခမ္းခါနည္းထည္႔ပါ။

ထည္႔စားရမည္႔ အစာပလားမ်ား
ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ဆႏြင္းနဲ႔၀ါ၀ါခ်က္ထားပါ။
ငရုတ္ဆီ ဆီခ်က္ ခ်က္ထားပါ။
ပဲမုန္႔ကုိ ေရေဖ်ာ္ၿပီး ဆား၊ အခ်ိဳမုန္႔၊ ဆႏြင္း အနည္းငယ္ထည္႔ၿပီး တုိးပူးေႏြး က်ဳိသလုိ မပ်စ္မက်ဲက်ဳိပါ။
ပဲပင္ေပါက္(သုိ႔) ပဲရြက္ (သုိ႔) ေဘဘီမုန႔္ညင္း တုိ႔ကုိ ေရေႏြးေဖ်ာထားပါ။

ရွမ္းေခါက္ဆဲြျပင္ဆင္ပုံ
ဆန္ဆီးေခါက္ဆဲြကုိ ျပဳတ္ပါ။
စားမည္႔ပန္ကန္လုံးထဲသုိ႔ ျပဳတ္ထားေသာ ဆန္ဆီးေခါက္ဆဲြ၊ က်ဳိထားေသာ ပဲမုန္႔၊ ဆီခ်က္ ၂ မ်ဳိး၊ ဆား၊ အခ်ိဳမုန္႔၊ ေဖ်ာထားေသာ ပဲပင္ေပါက္(သုိ႔) ပဲရြက္ (သုိ႔) ေဘဘီမုန႔္ညင္း ၊ ကုလားဗရာေၾကာ္၊ ျပဳတ္ထားေသာ မွ်စ္ခ်ဥ္တုိ႔ကုိထည္႔ၿပီး စားသုံးႏုိင္ပါၿပီ။
(ဓာတ္ပုံကုိေတာ႔ ေနာက္တခါခ်က္စားမွ တင္လုိက္ပါမယ္ေနာ္)

No comments: