Saturday, October 4, 2008

ရွမ္းေခါက္ဆဲြ(သုိ႔)ေရစိမ္ေခါက္ဆဲြ



ဒါက အရည္ေဖ်ာ္ ရွမ္းေခါက္ဆဲြပါ။

အရည္နဲ႔ အရွည္ဆုိရင္အကုန္ႀကိဳက္တယ္။ ေျပာခ်င္တာက ရွမ္းေခါက္ဆဲြ(ဆန္ဆီး၊ ဆန္ဖြယ္၊ေရစိမ္)၊ မီးရွည္၊ မုန္႔ ဟင္းခါး၊ အုံးႏုိ႔ေခါက္ဆဲြ၊ အာပူလွ်ာပူ၊ ၾကာဇံဟင္း.......စတာေတြကုိေျပာတာပါေနာ္။ ဒီမွာႏုိင္ငံေရာက္မွ အ လြယ ္တကူ အဆင္သင္႔လုပ္ၿပီး မုန္႔ဟင္းခါးကုိသာ ခ်က္စားတတ္ၾကပါတယ္။ (အိမ္ကကိုယ္ေတာ္ႀကီးႀကိဳက ္ေသာ ေၾကာင္႔) တပတ္တခါမုန္းဟင္းခါးခ်က္စားၾကသလုိ ရွမ္းေခါက္ဆဲြလဲလုပ္စားပါေသးတယ္။ အိမ္မွာဆုိရင္ေတာ႔ ရွမ္းေခါက္ဆဲြ(ဆန္ဆီး) သာ အၿမဲတမ္းခ်က္စားတတ္ပါတယ္။

လုိအပ္ေသာအရာ
၁။ရွမ္းေခါက္ဆဲြ(ေခၚ)ေရစိမ္ေခါက္ဆဲြ (၀မ္းဘဲ တံဆိပ္ေခါက္ဆဲြေျခာက္သာ ၀ယ္စားတတ္တယ္။ တစ္နာရီေလာက္ေတာ႔ ေရစိမ္ထားရပါတယ္။)
၂။ ၾကက္သား(သုိ႔)၀က္သား
၃။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ
၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
၅။ ေျမပဲဆံေထာင္း
၆။ ပဲပင္ေပါက္
၇။ ၀က္ေခါက္
၈။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္
၉။ တုိပန္က်န္
၁၀။ ေစာေကာမုန္႔
၁၁။ ေကာ္မုန္႔
၁၂။ ရွမ္းခ်ဥ္(သုိ႔) ေဂၚဖီခ်ဥ္

အသားအနစ္ခ်က္ျပဳတ္ပုံ

ၾကက္သား(သုိ႔)၀က္သားကုိ အတုံးေသးေသးတုံးပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ ေလျခမ္းစိတ္လွီးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိလဲ ပါးပါးလွီးထားပါ။ ခ်က္မယ္႔အုိးထဲသုိ႔ ဆီနည္းနည္းထည္႔ပါ။ ဆီက်က္လာရင္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ အရင္ထည္႔ပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား အိသြားေအာင္ေၾကာ္ပါ။ ၿပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည္႔ပါ။ ဆီနည္းနည္းျပန္လာေအာင္ထိ ခ်က္ပါ။ ဆီျပန္လာရင္ တုံးထားေသာ ၾကက္သား(သုိ႔)၀က္သားကုိထည္႔၊ တုိပန္က်န္၊ ဆား၊ အခ်ိဳမုန္႔၊ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မုန္႔၊ ေစာေကာမုန္႔ အနည္းငယ္တုိ႔ကုိ ထည္႔ေပးပါ။ သမေအာင္ေမြေပးပါ။ ေရနည္းနည္းထည္႔ပါ။ အသားမ်ား ဆီျပန္လာေအာင္ခ်က္ေပးပါ။ အဆင္သင္႔ စားသုံးႏုိင္ေသာ အသားခ်က္အႏွစ္ရပါၿပီ။ ၿပီးရင္ ပဲပင္ေပါက္ကိုေရေႏြးေဖ်ာထားပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ေမႊးခ်က္နည္း

ဆီအုိတည္ပါ။ ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴကုိထည္႔ပါ။ အေရာင္မ်ားနီရဲလာေအာင္အထိေၾကာ္ေပးပါ။ ေစာေကာမုန္႔ထည္႔ပါ။ ေမႊးႀကိဳင္ေသာ ဆီက်က္ေမႊး ခ်က္နည္းပါ။

ေကာ္ရည္က်ဳိနည္း

ေကာ္မုန္႔နည္းနည္းကုိ ေရေအးေအးျဖင္႔ေဖ်ာ္ေပးပါ။ ေကာ္မုန္႔က်ဳိမည္႔ အုိးထဲသုိ႕ ထည္႔ပါ။ မီးနည္းနည္းနဲ႔ က်ဳိေပးပါ။ အဆက္မျပတ္ေမြေပးပါ။ ေဖ်ာ္ထားေသာ ေကာ္မုန္႔ရည္ ဆူလားၿပီး အေရာင္ၾကည္လာရင္ ရပါၿပီ။

ရွမ္းေခါက္ဆဲြျပင္ဆင္ပုံ

စားမယ္႔ ပန္းကန္ထဲသုိ႔ ရွမ္းေခါက္ဆဲြ ျပဳတ္ထည္႔၊ ျပဳတ္ထားေသာ ပဲပင္ေပါက္ထည္႔၊ အသားအႏွစ္ထည္႔၊ ေျမပဲဆံေထာင္းထည္႔၊ ဆီက်က္ထည္႔၊ ေကာ္ရည္အနည္းငယ္ထည္႔၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထည္႔ ၀က္ေခါက္နဲ႔တြဲၿပီး စားသုံးႏုိင္ပါၿပီ။ ဒါက ရွမ္းေခါက္ဆဲြ အသုပ္ပါ။ အရည္ေဖ်ာ္နဲ႔ စားခ်င္ရင္ေတာ႔ ၾကက္ရုိးျပဳတ္(သုိ႔) ၀က္ရုိးျပဳတ္ ရည္ကိုထည္႔ၿပီး စားသုံးႏုိင္ပါၿပီ။
(ဆား၊ အခ်ဳိမုန္႔ကုိ လုိအပ္မွ ထည္႔ပါ။ အသားအႏွစ္ထဲ ပါၿပီးသားမုိ႔ ငန္သြားမွာစုိးလုိ႔ပါ။)

1 comment:

Anonymous said...

လုပ္စားၾကည့္ရာ
အဆင္ေၿပပါ၏...
သို ့အတြက္ေၾကာင့္
ေက်းဇူးတင္ပါသည္။
ေနာက္မ်ားမွာလဲ..
ပို ့(စ္)မ်ားမ်ားတင္ႏိုင္ပါေစလို ့...
ဆႏၵၿပဳရင္းးးးးးး