Tuesday, January 12, 2010

အေမ႔အိမ္မွ စားခဲ႔ေသာ ရွမ္းေခါက္ဆဲြမ်ား (မုိးေကာင္း ခ်က္နည္း)

ၿပီးခဲ႔တဲ႔ ဒီဇင္ဘာလက အေမ႔အိမ္သုိ႔ အလည္တစ္ေခါက္ျပန္ခဲ႔ပါတယ္။ အေမ႔အိမ္သုိ႔ ေရာက္ေရာက္ခ်င္း ႀကိဳဆုိေနေသာ စားစရာကေတာ႔ မိုးေကာင္း ရွမ္းေခါက္ဆဲြပါပဲရွင္။ ေဆာင္းတြင္းရာသီမို႔လုိ႔ ႔ပဲရြက္ (ေခၚ) ပဲလိပ္ျပာရြက္ပါ တြဲၿပီးစားခဲ႔ရပါတယ္။ အစားအေသာက္မီးလုိေတာက္ေသာ မိုးေကာင္းသူအတြက္ မနက္စာတုိင္း ရွမ္းေခါက္ဆဲြျပင္ထားေပးတယ္။ မရုိးမအီႏုိင္ေအာင္ တစ္ပတ္ဆက္တုိက္ မုိးေကာင္းရွမ္းေခါက္ဆဲြႀကီးပဲ စားခဲ႔တယ္။ ေနာက္အပတ္ေတြမွာေတာ႔ က်န္တဲ႔ဟာေတြကုိ ေျပာင္းၿပီးစားပါတယ္။ ပဲျပဳတ္ နံျပား၊ ေကာက္ညွင္းေပါင္းနဲ႔ အေၾကာ္၊ မုန္႔ဟင္းခါး ဘာညာ ဘာညာ စတာေတြေပါ႔။ ဒီေန႔ေတာ႔ မုိးေကာင္းရွမ္းေခါက္ဆဲြကုိ အားပါးတရ သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။




ပဲရြက္မ်ားမ်ားနဲ႔ စားခဲ႔တယ္။


မွ်စ္ခ်ဥ္ျပဳတ္၊ ရွမ္းခ်ဥ္၊ ကုလားေၾကာ္၊ ပဲရြက္ျပဳတ္ ႀကိဳက္ရာကုိ မ်ားမ်ားသာ ထည္႔စားသြားေနာ္။ အားနာနဲ႔။



ေနာက္တစ္ေန႔ ရွမ္းေခါက္ဆဲြ


အဲဒီေန႔က ဗမာ မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ နဲ႔ စားပါတယ္။


ငါးမ်ားမ်ားထည္႔လုိက္တယ္။



ကုလားေၾကာ္ရယ္၊ ဗမာခ်ဥ္ကုိ နံနံပင္ႏုိင္းခ်င္းနဲ႔ သုပ္ထားပါတယ္။



စားမယ္ ေသာက္မယ္ ေပ်ာ္မယ္ ပါးမယ္။

မိုးေကာင္း ရွမ္းေခါက္ဆဲြခ်က္နည္းကုိ တစ္ခါေရးဖူးပါတယ္။ ဒီကေန ျပန္ကူးလုိက္ပါတယ္ေနာ္။

လုိအပ္ေသာစာရင္း
၁။ ဆန္ဆီးေခါက္ဆဲြ ၁ ပိသာ
၂။ ငါးၾကင္း ၂၅ က်ပ္သား
၃။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း
၄။ ျမန္မာနံနံ၊ ရွမ္းနံနံ
၅။ မွ်စ္ခ်ဥ္(ေသးေသးပါးပါးလွီးထားေသာ) ၁၅ က်ပ္သား (သုိ႔) ရွမ္းခ်ဥ္
၆။ ပဲပင္ေပါက္(သုိ႔) ပဲရြက္ (သုိ႔) ေဘဘီမုန႔္ညင္း (မႀကိဳက္လုိ႔ မထည္႔လဲ ရပါတယ္)
၇။ ပဲမုန္႔စိမ္း
၈။ ကုလားဗရာေၾကာ္ (မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အေၾကာ္စုံထည္႔စားႏုိင္ပါတယ္)


ေခါက္ဆဲြဟင္းရည္ျပဳလုပ္ပုံ

ေခါက္ဆဲြဟင္းရည္အတြက္ ေရေႏြးအုိးတည္ထားပါ။
ငါးၾကင္းကုိ ေရေဆးၿပီး ဆား၊ အခ်ဳိမွုန္႔ အနည္းငယ္ထည္႔နယ္ၿပီး ၁၅ မိနစ္ေလာက္ နပ္ထားပါ။ ၿပီး
ရင္ ငါးၾကင္းကုိ မီးေသြးမီးနဲ႔ကင္ပါ။ မီးျဖည္းျဖည္းနဲ႔ကင္ေပးပါ။ ၁၀ မိနစ္၊ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ဆုိ ရပါၿပီ။ မီးေသြးမီး မရွိလဲ ဆီနည္းနည္းနဲ႔ ေၾကာ္ေပးပါ။ မီးကင္တာကေတာ႔ ပုိၿပီးေမႊးတာေပါ႔။ ငါးက်က္ၿပီဆုိရင္ အေအးခံထားၿပီး အရုိးႏြင္ပါ။ ၿပီးရင္ ဟင္းရည္းအုိးလုပ္မယ္႔အုိးထဲသုိ႔ အရုိးႏြင္ထားေသာ ငါးၾကင္း၊ ၾကက္သြန္နီ ေလးျခမ္းစိတ္ ၇ လုံး ၾကက္သြန္ျဖဴ တမႊာကုိ ဓားနဲ႔ရုိက္ျပား၊ ဂ်င္းလက္ ၃ တစ္ေလာက္ကုိလဲ ဓားရုိက္ျပားၿပီး ထည္႔ပါ။ ဆား၊ အခ်ဳိ႕မုန္႔ ထည္႔ပါ။ ေရေႏြးထည္႔ၿပီး ဆူေအာင္ထည္ထားပါေလ။ ဟင္းရည္အုိးဆူလာလွ်င္စတင္ စားသုံးႏုိင္ပါၿပီ။


ေခါက္ဆဲြနဲ႔တြဲဖက္စားမည္႔မွ်စ္ခ်ဥ္ျပဳတ္လုပ္နည္း

မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိ ဆား၊ အခ်ဳိမုန္႔၊ ဆႏြင္း အနည္းငယ္၊ ေရထည္႔ၿပီး မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ေရခမ္းေအာင္ျပဳတ္ထားပါေလ။ ႀကိဳက္တတ္လွ်င္ ရွမ္းနံနံ (သုိ႔) ပင္စိမ္းကုိ ေရခမ္းခါနီးထည္႔အုပ္ႏုိုင္ပါတယ္။

ထည္႔စားရမည္႔ အစာပလာမ်ား


ကကသြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ဆႏြင္းနဲ႔ ခ်က္ထားပါ။
ငရုတ္ဆီ ဆီခ်က္ နီနီ ခ်က္ထားပါ။
ပဲမုန္႔ကုိ ေရေဖ်ာ္ၿပီး ဆား၊ အခ်ိဳမုန္႔၊ ဆႏြင္း အနည္းငယ္ထည္႔ၿပီး တုိးပူးေႏြး က်ဳိသလုိ မပ်စ္မက်ဲက်ဳိပါ။
ပဲပင္ေပါက္(သုိ႔) ပဲရြက္ (သုိ႔) ေဘဘီမုန႔္ညင္း တုိ႔ကုိ ေရေႏြးေဖ်ာထားပါ။
နံနံပင္ကုိ ပါးပါးလွီးထားပါ။

ရွမ္းေခါက္ဆဲြျပင္ဆင္ပုံ

ဆန္ဆီးေခါက္ဆဲြကုိ ျပဳတ္ပါ။
စားမည္႔ပန္ကန္လုံးထဲသုိ႔ ျပဳတ္ထားေသာ ဆန္ဆီးေခါက္ဆဲြထည္႔၊ က်ဳိထားေသာ ဟင္ဗ်စ္(ေခၚ)တုိပူးက်ဲက်ဲ ၁ဇြန္းေလာက္ထည္႔၊ ေရေဖ်ာထားေသာ ပဲပင္ေပါက္(သုိ႔) ပဲရြက္ (သုိ႔) ေဘဘီမုန႔္ညင္းထည္႔၊ တုိပန္က်န္ (ေခၚ) တရုတ္ပဲငါးပိထည္႔(ဆားကေတာ႔ လုိမွထည္႔ေတာ႔ေနာ္)၊ အခ်ဳိမွုန္႔ထည္႔၊ ဆီက်က္ နီနီထည္႔၊ ဆီက်က္ ၀ါ၀ါထည္႔၊ နံနံပင္ထည္႔၊ ကုလားဗရာေၾကာ္ကုိေခ်ၿပီးထည္႔၊ ျပဳတ္ထားေသာ မွ်စ္ခ်ဥ္နဲ႔တဲြၿပီး စားသုံးႏုိင္ပါၿပီ။ ဒါကေတာ႔ အသုပ္စားတဲ႔နည္းပါ။ အရည္နဲ႔စားခ်င္ရင္ ငါးဟင္းရည္ထည္႔ စားလုိက္ရင္ အရည္နဲ႔ရပါၿပီ။

12 comments:

ေခ်ာ (အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္) said...

မိုးေကာင္းသူေရ..
ေခါက္ဆြဲေတြၾကည္႕ျပီးေတာ႕ တကယ္ကို မိုးေကာင္းကို သတိရမိပါတယ္.. တို႕ကေတာ႕ ပုဇြန္ေျခာက္ဟင္းရည္ေလးကို ပိုၾကိဳက္သလိုဘဲ.. ဘယ္မွာမွ ပုဇြန္ေျခာက္နဲ႕ မခ်က္စားၾကဘူးေနာ္.. ေလွ်ာင္းေတာ္မူဘုရားၾကီးနားက တိုဟူးေပ်ာ႕ကိုလဲ အရမ္းသတိရပါတယ္.. ရွိေသးလားေတာ႕ မသိေတာ႕ဘူး.. မိုးေကာင္းသူစားခဲ႕တဲ႕ ေခါက္ဆြဲကိုၾကည္႕ျပီး ဗိုက္ေတာင္ ျပည္႕သြားသလိုပါဘဲ..

PAUK said...

မမိုးေကာင္းသူေရ..
ျပန္သြားတာလား..
က်ေနာ္တို႔ဖက္က ရွမ္းေခါက္ဆြဲနဲ႔ မတူဘူးေနာ္။။
သူငယ္ခ်င္းရဲ႔ ေယာင္းမက ျမစ္ၾကီးနားသူဆိုေတာ့
သူတို႔အိမ္သြားလည္မွပဲ စားျဖစ္တယ္။။
ျမစ္ၾကီးနားဆန္စီးစားတာနဲ႔..မိုးေကာင္းကစားတာနဲ႔
တူတယ္ေနာ္။။
က်ေနာ္တို႔ဖက္မွာက်ေတာ့..ျမီးရွည္မွ တိုပန္က်န္(တရုတ္ပဲငပိ)ထည့္တာ။။
ဆန္ျပားသုပ္မွာလဲ ထည့္တတ္ပါတယ္။။

Vista said...

့ျပန္ေရာက္တာနဲ ့ နိွပ္စက္ျပီ ..ဟိ

moeswe-moeswe said...

အဲ့တာေၾကာင့္ မမေပ်ာက္သြားတာကုိး
ရွမ္းေခါက္ဆဲြစားခ်င္တယ္ အေမ့အိမ္ကမုိ႔ ပုိစားခ်င္တယ္
ပုံေတြၾကည့္ပီး သေရေတာင္ မနည္းထိန္းသြားရတယ္ ရွလြတ္...
ႏွစ္သစ္မွာ ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစေနာ္ မမမုိးေကာင္းသူေရ

moemoestar said...

ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ႀကိဳက္တယ္...
ခ်က္စားမယ္...

ဂ်ဴနို said...

ထမင္းအိုးေလး ဘယ္ကိုသြား
အေမ့အိမ္ကို ကိုယ္ေတာ္ႀကီးနဲ႔ဆို

ထမင္းအိုးေလး ဘာေတြစား
ရွမ္းေခါက္ဆြဲကို တပတ္ရွင္။ ။


စားခ်င္တာေနာ္။ မေန႕ကပဲ ပဲရြက္ေတြ သတိရေနတာ။



မအယ္

rose of sharon said...

တစ္ခါမွ မစားဖူးဘူးေတာ႔... စားခ်င္သား

ThuHninSee said...

တစ္ခါမွမစားဖူးဘူး။ ပဲလိပ္ျပာရြက္အေၾကာင္း ခနခနေျပာလုိ႔ ေသခ်ာျမင္ဖူးခ်င္တယ္။

ေႏြးေနျခည္ said...

အ၀စားသြားတယ္ မမေရ...

အဟင့္ မမမိုးေကာင္းသူ ျမန္မာျပည္က စားစရာေတြနဲ႕ စတင္ႏွိပ္စက္ပါေတာ့မယ္။

ၿမတ္မြန္ said...

အား..စားခ်င္တယ္..ရွလြတ္..
ပံုထဲက ဝိုင္းထဲမွာ ထိုင္စားခ်င္လိုက္တာ.....

Kyaw Hnin Se Lwin said...

မမိုးေရ
အမ်ားၾကီးစားသြားတယ္
:D

khin yamone said...

မိုးေကာင္းသူေလး..
မိုးေကာင္းအစားအစာေလးေတြတစ္ခါမွ မစားဖူးဘူး..
အရမ္းကိုေကာင္းျပီးအရသာရွိမွာပဲ..
အခုညီမေလးလုပ္ထားတာေတြ အကုန္စားသြားတယ္ေနာ္...
ေက်းဇူး