Sunday, November 7, 2010

လမ္းသရဲမုန္႔

တနဂၤေႏြေန႔ ညေနေစာင္းပါလုိ႔ ဘာလုိလုိ ညာလုိလုိ ေသာက္ေနၾကဆုိင္သို႔ သြားဆုိ႔ကြယ္ လွမ္းဆုိ႔ကြယ္။ အဲ .......... ဟုတ္ပါဘူး။ ဒါက ကိုယ္ေတာ္ႀကီး ဆုိတဲ႔သီခ်င္းပါေလ။ တနဂၤေႏြ ညေနလဲေစာင္းလာၿပီ။ လူလဲ ငူတူတူနဲ႔ ပ်င္းသလုိလုိ၊ ဖ်ားခ်င္သလုိလုိ၊ ဘာလုပ္ရမလုိလုိ၊ ညာလုပ္ရမလုိလုိနဲ႔ လိုလိုေတြမ်ားေနၿပီ။ ဒီအပတ္ ၃ ရက္ရုံးပိတ္ကလဲ ခဏေလးလုိပါ႔။ ဒါနဲ႔ တနဂၤေႏြညေနကုိ ငူတူတူ ျဖစ္ေနမယ္႔အစား တစ္ခုခုလုပ္စားလုိက္ပါလား ကုိယ္႔ကုိယ္ကုိယ္ေျပာလုိက္တယ္ (စိတ္ထဲပါ)။ ကိုယ္႔စိတ္ကုိ ေပ်ာ္ေအာင္ထားရမယ္။ ဒါနဲ႔ စိတ္အလုိကုိ လိုက္ခါ လမ္းသရဲလုပ္စားလုိက္တယ္။ လမ္းသရဲ ပူပူစပ္စပ္ေလးနဲ႔ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႔လည္း စားၿပီးေရာ နည္းနည္းေတာ႔ စိတ္ထဲေက်နပ္သြားတယ္။ လမ္းသရဲကုိ ရန္ကုန္ေရာက္မွ စားဖူးတာ။ မႏၲေလးမွာတုံးကေတာ႔ မုန္႔ေရပါးဆုိၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ခ်ဥ္စပ္စားဖူးတယ္။ ေဂၚဖီေတာ႔ မပါဘူးထင္တယ္။ ရန္ကုန္မွာေတာ႔ လမ္းသရဲလုိ႔လဲေခၚတယ္။ ေရမုန္႔လုိ႔လဲေခၚတယ္။ လမ္းသရဲလုပ္နည္းကုိ ဒီမွာလဲ တင္ထားဖူးပါတယ္။ လုပ္နည္းေတာ႔ အဲဒီကေန ထပ္ကူးလုိက္တယ္။ ဒီေန႔ေတာ႔ အားမနာတမ္း လမ္းသရဲမုန္႔ေလး သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။


ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႔ ခ်ဥ္စပ္ တစ္ခု ၊ ရုိးရုိးတစ္ခု


ဒါကေတာ႔ ရွယ္လမ္းသရဲ (ၾကက္ဥနဲ႔)
ဒါကေတာ႔ ရုိးရုိး လမ္းသရဲ


ဒါကေတာ႔ ရွယ္ မုန္႔ေရပါး (ၾကက္ဥနဲ႔)


ဒါကေတာ႔ ရုိးရုိး မုန္႔ေရပါး

စေတာ္ပဲျပဳတ္ (ပင္နီဆုိလာက ၀ယ္ခဲ႔တယ္)


အဆင္သင္႔ ပါးပါးလွီးထားၿပီးေသာ (ေဂၚဖီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီး၊ နံနံပင္)



ဆန္စိမ္းမုန္႔ ေဖ်ာ္ထားတဲဟာရယ္၊ ပဲျပဳတ္ရယ္၊ ထည္႔မယ္ အဆာပလာေတြရယ္၊ ကုလားေလးမဆလာရယ္
လုိအပ္ေသာအရာမ်ား

ဆန္စိမ္းမုန္႔
ၾကက္ဥ (သုိ႔) ဘဲဥ
ျမန္မာနံနံ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးအမွည္႔
ငရုတ္သီးစိမ္း
စေတာ္ပဲျပဳတ္
ေဂၚဖီထုပ္
ပဲပင္ေပါက္
ကုလားေလး မဆလာ

ျပဳလုပ္နည္း
ဆန္စိမ္းမုန္႔တစ္ဆ ေရႏွစ္ဆထည္႔ပါ။ ဆား၊ အခ်ဳိမွဳန္႔ နည္းနည္းထည္႔ပါ။ စားတဲ႔ ေဆာ္တာ နည္းနည္းေလး ပါေလရုံထည္႔ ပါ။ ၿပီးရင္စိမ္းမုန္႔ေပ်ာ္ေပ်ာ္ေလျဖစ္ေအာင္ေမႊပါ။ ပဲပင္ေပါက္၊ (ဒီေန႔ေတာ႔ ပဲပင္ေပါက္မရွိလုိ႔ မထည္႔လုိက္ဘူးေနာ္။) ပါးပါးလွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ျမန္မာနံနံ ႏွင္႔ ငရုတ္သီးစိမ္းတုိ႔ကုိ ဆား၊ ကုလားေလး မဆလာ၊ အခ်ဳိမွဳန္႔ျဖင္႔ေရာနယ္ပါ။ မုန္႔ေရပါးလုပ္ရန္ အသင္႔ျဖစ္ေနပါၿပီ။ အေၾကာ္အုိးထဲ ဆီထည္႔တည္ပါ။ ဆီကုိပါေလ
ရုံပဲထည္႔ပါ။ ဆီက်က္ရင္ ေဖ်ာ္ထားေသာ ဆန္မုန္႔ကုိဇြန္းႀကီးႀကီး တစ္ဇြန္းနဲ႔ခပ္ပါ။ အေၾကာ္အုိးထဲသုိ႔ ေ၀ွ႔ခ်လုိက္ပါ။ ဒါမွလဲ ခပ္ျပားျပားျဖစ္မွာေလ။ ၿပီးရင္ နယ္ထားတဲ႔ အဆာပလာထည္႔၊ စေတာ္ပဲျပဳတ္ထည္႔၊ ၾကက္ဥႀကိဳက္တတ္ရင္ ၾကက္ဥေဖာက္ထည္႔၊ ၿပီးရင္ေတာ႔ အေၾကာ္အုိးအဖုံးကုိဖုံးပါ။ ခဏေန တစ္မိနစ္၊ ႏွစ္မိဆုိရင္ ဆီကုိ ခပ္နည္းနည္းေလးျဖန္းေပးပါ။ မဟုတ္လဲ ဆီနည္းနည္းပဲ အုိးထဲသုိ႔ ပြတ္ေပးပါ။ ဆီလဲ တအားမမ်ားေစနဲ႔ေနာ္။ မ်ားလြန္းလဲ စားရတာအီတယ္။ နည္းလြန္းျပန္ရင္လဲ အုိးကပ္မွာပူရေသးတယ္။ သုံးမိနစ္ေလာက္ဆုိရင္ေတာ႔ ကုလားေလး မဆလာနံ႔နဲ႔ နံနံပင္အန႔ံေလးလဲေမႊးလာပါၿပီ။ လမ္းသရဲမုန္႔ ရပါၿပီေနာ္။



က်န္းမာ ခ်မ္းသာၾကပါေစ။

11 comments:

Baby taster said...

ေၾသာ္ ဒါကို လမ္းသရဲမုန္႔ လို႔ေခၚတာလား
ကိုရီးယားနဲ႔ ဗီယက္နမ္ pan cake နဲ႔တူတယ္ေနာ္
ျမန္မာမွာ ေနတုန္းက အိႏၵိယန္း သူငယ္ခ်င္းေတြ
အိမ္မွာ ခဏခဏ စားဘူးတယ္ ။သူတို႔က ဂ်ံဴနဲ႔လည္း
လုပ္စားၾကတယ္ လို႔ေျပာတယ္

Sunny said...

အစ္မ.. လမ္းသရဲမုန္႔နဲ႔ မုန္႔ေရပါး အတူတူပဲလား.. မုန္႔ေရပါးပဲ စားဖူးလို႔..

Shinlay said...

ရန္ကုန္မွာ ၀ယ္စားျဖစ္ပါတယ္။ မုန္ ့နာမည္ေတာ့အခုမွပဲသိရပါတယ္။ လုပ္စားၾကည့္ပါအံုးမယ္။

Evy said...

စားခ်င္စရာေလး။ ဒီတစ္ပတ္ရံုးပိတ္ရက္လုပ္စားမယ္

ဧပရယ္လ္ပူး@ပူးေတ said...

အမေရ ဘယ္လိုဒယ္အိုးမ်ိဳးသံုးလဲလို႔ သိပါရေစရွင္... ပံုရိုက္တင္ေပးလို႔ရရင္တင္ေပးပါလား... ၿပီးေတာ့ မီးအေနအထား အျပင္း အေပ်ာ့ ေလးလဲ သိပါရေစ.. ေနာက္ ဒယ္အိုးကို ဆီသုတ္ရေသးလားမသိဘူး... လုပ္စားႀကည့္ခ်င္လို႔

ေက်းဇူးေနာ္

မိုးေကာင္းသူ said...

baby taster ေရ
ရန္ကုန္အေခၚေတာ႔ လမ္းသရဲလုိ႔ေခၚပါတယ္။ မႏၲေလးမွာေတာ႔ မုန္႔ေရပါးလုိ႔လဲေခၚတယ္။ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္တာေတာ႔ စားဖူးဘူး။

Sunny ေရ
လမ္းသရဲမုန္႔ နဲ႔ မုန္႔ေရပါးနဲ႔အတူတူပဲထင္တယ္။ မႏၲေလး မုန္႔ေရပါးေတာ႔ ပဲပင္ေပါက္ပါဘူးနဲ႔တူတယ္။ ရန္ကုန္ လမ္းသရဲေတာ႔ ပဲပင္ေပါက္ေကာ၊ ေဂၚဖီထုပ္ေကာ ပါတယ္။ အရသာေတြကေတာ႔ သိပ္မကြာပါဘူး။

ွမမ Shinlay
တစ္ခ်ိဳ႕က ေခြ်တာေရးမုန္႔လုိ႔လဲေခၚေသးတယ္။

Evy ေရ
ညီမ လုပ္တဲ႔ မုန္႔ေတြေလာက္ ခက္ပါဘူး။

ဧပရယ္လ္ပူးေရ
အိမ္မွာဟင္းေၾကာ္တဲ႔ ရုိးရုိး အေၾကာ္အုိး(မကပ္တဲ႔) နဲ႔လုပ္တာပါ။ ဒီလင္႔မွာ အုိးနဲ႔တကြ ပုံတင္ဖူးပါတယ္ေနာ္။
http://mogaungthu.blogspot.com/2008/10/blog-post.html
မီးကေတာ႔ တအားႀကီးျပင္းစရာ မလုိပါဘူး။ ပုံမွန္ျဖည္းျဖည္းေလးနဲ႔ ကြ်တ္ကြ်တ္ေလးျဖစ္ေအာင္လုပ္လုိက္ပါတယ္။
မုန္႔ရည္မထည္႔ခင္ အိုးကုိ (စုတ္တံေသးေသးနဲ႔ ဆီစြတ္ၿပီး) ပြတ္လုိက္ပါတယ္။ ၿပီး မုန္႔ရည္ထည္႔၊ အဆာပလာထည္႔ၿပီး အဖုံးအုပ္လုိက္ပါတယ္ေနာ္။

Shinlay said...

လုပ္စားျဖစ္ပါတယ္။ ေက်းဇူးပါ။

ဧပရယ္လ္ပူး@ပူးေတ said...

မမေရ

ျပန္ေျဖေပးတာေက်းဇူးပါေနာ္... စမ္းလုပ္ႀကည့္ဦးမယ္... :)

chocothazin said...

ဒီဘေလာ့ကို ေရာက္ေပမယ့္ ေကာ္မန္ ့မေရးၿဖစ္ဘူးရယ္။
မနက္ၿဖန္ ဘာဟင္းစားရပါ့လို ့စဥ္းစားမိတုိင္း ဒီဘေလာ့ကိုလာၾကည့္ၿပီး ဟင္းအတြဲေလးေတြမွတ္သြား၊ လိုတာေလးေတြ စာရင္းလုပ္ၿပီး ေစ်းသြားဝယ္..နဲ့ အဆင္ေၿပေနတာ။
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္လို ့ ခုမွပဲေၿပာၿဖစ္ေတာ့တယ္။
ဒါနဲ ့ ဆန္စိမ္းမႈန္ ့ဘာတံဆိပ္သံုးလဲ သိခ်င္ပါတယ္။
Sheng Siong ကေစ်းဝယ္လို ့ေကာင္းတယ္ေနာ္။

မိုးေကာင္းသူ said...

chocothazin

လာလည္လုိ႔လဲ ေက်းဇူးပါ။ ဆန္စိမ္းမွဳန္႔ကုိ ေမႊးတံဆိပ္ နဲ႔ ယုိးဒယား တံဆိပ္ ႏွစ္ခု စလုံး သုံးလုိ႔ ရပါတယ္ေနာ္။
Sheng Siong ကေစ်းဝယ္လို ့အရမ္းေကာင္းတယ္။

grace said...

အမ ခုေလးတင္ညီမ ဂ်ဳံနဲ. လုပ္စားတယ္။အမေျပာတဲ. က်ဴဆုိင္ရြက္ေလးထ ည္.စားတာ။မုန္.ႏွစ္ထဲကုိ ၾကက္ဥေဖာက္ထည္. က်ဴဆုိင္ထည္. ျပီးေတာ.ပဲျပဳတ္ထည္. ဒါဘဲ။ေကာင္းသလားမေမးနဲ.။မဆလာ ေတြဘာေတြေတာင္ မလုိပါ။ဗဲ၇ီးဂြဒ္ ဘဲမမေရ.....