Sunday, October 31, 2010

မႏၲေလး ေျမအုိးၿမီးရွည္

ဒီေန႔ ေျမအုိးၿမီးရွည္ ပုိ႔စ္တင္လုိက္ပါတယ္ေနာ္။ မႏၲေလးမွာ ၿမီးရွည္၊ ေျမအုိးၿမီးရွည္ဆုိၿပီး ၂ မ်ဳိးရွိတယ္။ ေျမအုိး ၿမီးရွည္ကေတာ႔ ခုေနာက္ပုိင္းမွ ေပၚလာတယ္ထင္တာပဲ။ အစတုံးကေတာ႔ ဒီလုိ ေျမအုိးၿမီးရွည္ အရည္ မရွိေသးဘူးထင္တယ္။ ေျမအုိးၿမီးရွည္ အရည္နဲ႔ လုပ္စားနည္းကေတာ႔ သိပ္မခက္ပါဘူး။ ကိုယ္စားတဲ႔ အသီးအရြက္ မွန္သမွ်ကုိ အကုန္ထည္႔ၿပီး ျပဳတ္စားလုိက္တာပဲ။ ေျမအုိးၿမီးရွည္ အႏွစ္ကေတာ႔ အလြယ္တကူ မာလာဟင္းအႏွစ္ထုပ္ကိုထည္႔လုိက္တာပါ။ မာလာဟင္းအႏွစ္ေတြေတြလဲ တံဆိပ္အမ်ဳိးမ်ဳးိနဲ႔ ရွိပါတယ္။ မိမိႀကိဳက္တဲ႔ တံဆိပ္နဲ႔ခ်က္လုိ႔ ရပါတယ္။ ဒီေန႔ေတာ႔ မႏၲေလး ေျမအုိးၿမီးရွည္ ကုိ အားမနားတမ္း သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။

မာလာဟင္းအႏွစ္ ကုိလုပ္စားတဲ႔နည္းမ်ား

မာလာငါးဟင္း (တစ္ျခားတံဆိပ္ မာလာဟင္းအႏွစ္ထုပ္ ဓာတ္ပုံကုိ ဒီမွာ တင္ဖူးပါတယ္။ ဒီတံဆိပ္ထုပ္ မဟုတ္လဲ တျခားမာလာဟင္းအႏွစ္ထုပ္နဲ႔လဲ ခ်က္စားလုိ႔ ရပါတယ္ေနာ္။)

မာလာဟင္း အသီးအရြက္အစုံသုပ္




ေျမအုိးၿမီးရွည္


ေျမအုိးၿမီးရွည္ ပူပူေလး


ပုဇြန္ေလး ျပဳတ္ထားတယ္


ငုံးဥ ေစ်းႀကီးလုိ႔ ၾကက္ဥပဲ ျပဳတ္လုိက္တယ္


ၾကာစြယ္ရယ္၊ ပဲျပားရယ္၊ ဂဏန္းေခ်ာင္းရယ္၊ မွဳိေျခာက္ပန္းေျခာက္လုိ႔ေခၚတဲ႔ ပန္းေျခာက္ရယ္၊ ေဘဘီ မုန္႔ညွင္းရယ္


ေရႊပဲသီးရယ္၊ ေဘဘီ ေျပာင္းဖူးရယ္၊ ပန္းပြင္႔ရယ္၊ ဥနီရယ္


အရြက္ျပဳတ္ထဲ ပုိလာတာက ၾကြက္နားရြက္ရယ္၊ ပဲပင္ေပါက္ရယ္ပါ။ ၿမီးရွည္ဖတ္ကုိေတာ႔ ဒီအထုပ္၀ယ္လုိက္ပါတယ္။ ၿမီးရွည္ဖတ္ အစစ္ေတာ႔ မဟုတ္ဘူးေပါ႔။


ေျမအုိးၿမီးရွည္ ဟင္းရည္ထဲ ၾကက္သားေလး ေသးေသးတုံးၿပီးထည္႔တယ္။ ကြမ္းမိတ္ မာလာဟင္းအႏွစ္ထုပ္ ၂ ထုပ္ ေဖာက္ၿပီးထည္႔လုိက္တယ္။ ဒါပါပဲ။


အေမ႔အိမ္က ထည္႔ေပးလုိက္တဲ႔ ကြမ္းမိတ္ မာလာဟင္းအႏွစ္ထုပ္ပါ။ (မႏၲေလးက ေရႊမူဆယ္ဆုိင္မွာ ၀ယ္လုိ႔ ရပါတယ္။)


ေနာက္ေက်ာမွာ လုပ္နည္းပါ ထည္႔ေရးထားေပးတယ္။ အလြယ္တကူ နည္းေလးဖတ္ၾကည္႔ၿပီး လုပ္စားလုိ႔ ရတာေပါ႔။


ေျမအုိးၿမီးရွည္အတြက္ လုိအပ္ေသာအရာ

ၾကက္သား (သုိ႔) ၀က္သား
ပုဇြန္ (မထည္႔လဲ ရပါတယ္)
ငုံးဥ (ၾကက္ဥပဲ ထည္႔လိုက္တယ္)
အသီးအရြက္ အစုံ (မိမိႀကိဳက္ေသာ အသီးအရြက္ ထည္႔လုိ႔ရပါတယ္ေနာ္။ အေပၚမွာလဲ အရြက္ေတြ ေရးၿပီးၿပီမုိ႔ ေနာက္ထပ္ မေရးေတာ႔ဘူး)

ေျမအုိးၿမီးရည္ အရည္ခ်က္နည္း

ၾကက္သား (သုိ႔) ၀က္သားကုိ အတုံးေသးေသးတုံးၿပီး ဆား ၊ အခ်ဳိမွဳန္႔ နည္းနည္းထည္႔ၿပီး နယ္ပါ။ ၿပီး ဟင္းရည္အုိးတည္ပါမယ္။ တုံးထားတဲ႔ အသားထည္႔၊ ေရထည္႔ၿပီး ဟင္းရည္အုိးကုိ ဆူေနေအာင္အရင္ဆုံး တည္ပါတယ္။ ဆူလာရင္ ကြမ္းမိတ္ မာလာဟင္း အႏွစ္ထုပ္ ၂ ထုပ္ကုိေဖာက္ၿပီးထည္႔လုိက္ပါတယ္။ ကြမ္းမိတ္ အထုပ္မွာ ဆားထုပ္ရယ္၊ ေနာက္ထပ္ ဟင္းခတ္မွဳန္႔ ေသးေသး ၂ ထုပ္ကုိေဖာက္ထည္႔လုိက္ပါတယ္။ ေနာက္ထပ္ ဆား အခ်ဳိကုိ လုိမွ ထပ္ထည္႔ပါ။ ငံသြားမွာစိုးလုိ႔ပါ။ ဒါဆုိရင္ေတာ႔ ေျမအုိးၿမီးရွည္ စားလုိ႔ ရပါၿပီ။ ေျမအုိးၿမီးရွည္ ျပင္ပါၿပီ။ ေျမအိုးထဲ ၿမီးရွည္ဖတ္ရယ္၊ အသီးအရြက္အျပဳတ္မွန္သမွ်ရယ္၊ ဟင္းရည္ရယ္ ထည္႔ၿပီး စားလုိ႔ ရပါၿပီေနာ္။ ဒီေန႔ အားမနာတမ္း ေျမအုိးၿမီးရွည္ သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။


က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ။

3 comments:

MrDBA said...

ေျမအိုးျမီးရွည္ဆိုလို႔ လာၾကည့္သြားတယ္ဗ်ိဳ႕

Kyaw Kyaw Zin said...

ေျမအိုးျမီးရွည္ လာစားသြားပါတယ္.. စားခ်င္ေနတာနဲ႔အေတာ္ပဲ.. ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲလည္း မသိတာ.. အခုေတာ့ အေတာ္ျဖစ္သြားတယ္.. ေက်းဇူးပါ..

မဂၤလာပါ .... said...

အရမ္းၾကိဳက္တဲ႔ အစားအစာတစ္ခုမို႔ ေသေသခ်ာခ်ာလုပ္စားၾကည္႔လိုက္ဦးမယ္ း)
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္

ႏွင္းေဟမာ ...
www.hninhaymar.com