Monday, March 21, 2011

အအုံး (ေခၚ) ဟင္းေပါင္းထုပ္ (ၾကက္၊ငါး၊ပုဇြန္)



ဒီေန႔လည္း အေမ႔အိမ္မွာစားခဲ႔တဲ႔ ၾကက္အုံး (ေခၚ) ၾကက္ေပါင္းထုပ္၊ ငါးအုံး (ေခၚ) ငါးေပါင္းထုပ္၊ ပုဇြန္အုံး (ေခၚ) ပုဇြန္ေပါင္းထုပ္ စတဲ႔ အအုံးေပါင္းစုံ (ေခၚ) အေပါင္းထုပ္ အစုံစုံ တင္လုိက္ပါတယ္ေနာ္။ လာလည္တဲ႔သူေတြေတာ႔သိဘူး ကြ်န္မေတာ႔ ကိုယ္တင္တဲ႔ ဓာတ္ပုံေတြျပန္ၾကည္႔ၿပီး ျပန္စားခ်င္တယ္။ အေမ႔အိမ္ မျပန္ခင္ေတာ႔ ဒါေလးစားမယ္၊ ဟုိဟာေလးလည္းစားမယ္ ဆုိၿပီး စားမယ္႔စားရင္းေတြကုိ မွတ္ထားတယ္။ တကယ္လည္ ျပန္ေရာက္ေရာ ထင္ထားသေလာက္ အကုန္မစားႏုိင္ဘူး။ အခ်ိန္ေတြ အမ်ားႀကီး မရတာလည္း ပါတာေပါ႔ေလ။ ဒီလည္းျပန္ေရာက္ေရာ ဒီဟာေတာ႔ ငါမစားခဲ႔ရဘူး၊ ဟုိဟာေတာ႔ ငါမစားခဲ႔ရဘူးေပါ႔။ ဒါေတာင္ အခ်ိန္ရွိသမွ် စားေနတာ လူလည္း လုံးတုပ္ၿပီး ပါသြားတဲ႔အက်ၤ ီ၊ ေဘာင္းဘီေတြေတာင္ ခ်က္ခ်င္း လက္ငင္း ၾကပ္သြားတဲ႔အထိပဲ။(တကယ္ပါ လုံး၀ လုံး၀ မပုိ မေျပာပါဘူး။) ဟဲဟဲ။ ဒါေတာင္ ဒီတစ္ေခါက္ ၀က္သားစတူးေတာင္ သိပ္မစားခဲ႔ဘူး။ ငါးေတြႀကီးပဲ လိမ္႔ပိန္႔ စားခဲ႔တယ္။ ငါးက်ည္းေၾကာ္၊ ငါးသလဲတုိးေၾကာ္၊ ငါးေမြတုိးေၾကာ္၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္၊ ငါးဖယ္ခ်က္၊ ငါးသေလာက္ခ်က္၊ ငါးရံ႕ခ်က္၊ ငါးရံ႕ေျခာက္ ဆီဆမ္း၊ အာၿဗဲေျခာက္ ဆီဆမ္း၊ ငါးၾကင္း ကခ်င္ခ်က္၊ ငါးၾကင္း ကခ်င္ေၾကာ္၊ ငါးၾကင္းအုံး (ေခၚ) ငါးၾကင္း ေပါင္းထုပ္၊ ငါးရံ႕ေခါင္း ခ်ည္ဟင္းခ်က္၊ ငါးေခါင္းဟင္းရည္ (ငါးတန္ေခါင္း)၊ ငါးေလး ေပါက္စ ျဖဴျဖဴ ခ်ည္ဟင္းခ်က္ (အဲဒီ ငါးနာမည္ မသိ) အဲဒါေတြ စားခဲ႔တယ္။ အဟီး...... ။

ေၾသာ္ စားခဲ႔တဲ႔ ငါးေတြအေၾကာင္း ၾကြားေန၊ ဟဲဟုတ္ေပါင္ ေျပာေနတာနဲ႔ ေပါင္းထုပ္အေၾကာင္းေတာင္ ဘယ္ေရာက္သြားမွန္းမသိေတာ႔ဘူး။ အေမ႔အိမ္မွာက ဆီျပန္ဟင္းေတြ ခ်က္စားတာထက္ ဒီလုိ အုံးမယ္၊ ေပါင္းမယ္၊ ေၾကာ္မယ္၊ ေလွာ္မယ္၊ ေထာင္းမယ္ အဲတာေတြ လုပ္စားတာမ်ားတယ္။ အဲဒီေန႔ကလည္း အေမ႔ေဘးနားက ေတာက္တုိ မယ္ရလုပ္ေပးၿပီး အေပါင္းရတာနဲ႔ တုိ႔အေမရဲ႕ ဟင္းေပါင္းထုပ္ အရသာ အေနေတာ္မွ ဟုတ္ရဲ႕လားဆုိၿပီး တစ္ထုပ္ၿပီး တစ္ထုပ္ ပလက္စတစ္ႏွီးႀကိဳး ေျဖၿပီး ေရေႏြးၾကမ္းေလး နဲ႔ စားေတာ႔တာပါပဲ။ အင္း ............. အေမေရ .......... ၾကက္ေပါင္းထုပ္ကေတာ႔ ပုံမွန္ပါပဲ။ အလွည္႔ .......... အဲလုိ အဲလုိ။ ငါးေပါင္းထုပ္ နဲ႔ ပုဇြန္ေပါင္းထုပ္ကေတာ႔ ရွယ္ပဲ အေမ ဆုိၿပီး တစ္ခါတည္းစားလုိက္တာ သုံးထုပ္စလုံး ေျပာင္းသြားပါေလေရာလား။ ဒါနဲ႔ ေန႔လည္စာ ထမင္းစားတဲ႔အခါမွ စားေတာ႔မယ္ဆုိၿပီး ေအာက္ေမးရုိးကုိ ခဏအနားေပးလုိက္ရပါေတာ႔တယ္။ ေနာက္ေန႔မ်ားမွာလည္း အေမ႔အိမ္က စားခဲ႔သမွ် တင္ပါအုံးမယ္ေနာ္။ ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္အုံး၊ ငါးအုံး၊ ပုဇြန္အုံးေတြကုိ အားမနာတမ္း သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။



ေပါင္းအုိးထဲက အထုပ္မ်ား (ၾကက္၊ငါး၊ပုဇြန္)


ေရသတၲ၀ါ ႏွစ္ေကာင္ကုိ ပလက္စတစ္ ႏွီးႀကိဳးအျပာေရာင္ ၊ ႏွီးႀကိဳးအနီေရာင္နဲ႔ ခြဲထားတယ္။ အျပာေရာင္ႏီွးႀကိဳးက ငါး၊ အနီေရာင္ႏွီးႀကိဳးက ပုဇြန္၊ ဘာႏွီးႀကိဳးမွ မေခ်ထားတာက ၾကက္သားပါ။ မိမိ စားခ်င္တဲ႔အထုပ္ ယူစားသြားပါ။


ၾကက္အုံး (ေခၚ) ၾကက္ေပါင္းထုပ္


ငါးအုံး (ေခၚ) ငါးေပါင္းထုပ္


ပုဇြန္အုံး (ေခၚ) ပုဇြန္ေပါင္းထုပ္


ဒါေတာ႔ ထမင္းစားတဲ႔အခါ သုံးမ်ိဴးစလုံးေပါင္းထည္႔လုိက္တယ္။


ဖက္ဖယ္ရြက္ (ဒီမွာေတာ႔ laksa leave ဆုိၿပီးေရာင္းတယ္။ ယိုးဒယားပလာဇာ ဂိုးဒင္းမုိင္း ဆုိင္ေတြမွာလဲ ၀ယ္လုိ႔ ရပါတယ္။) ဒီလင္႔ မွာလဲ ကြ်န္မသိေသာ အရြက္ အေမႊးအႀကိဳင္မ်ားကုိ ပုံႏွင္႔တကြတင္ဖူးပါတယ္။


ရွမ္းနံနံ

ပင္စိမ္းရြက္


အအုံး ၊ အေပါင္း လုပ္နည္းအတြက္ လုိအပ္ေသာအရာ

ၾကက္သား ၅၀ က်ပ္သား(ရင္ဖုံသား) (ကြ်န္မေတာ႔ ၾကက္သားဆုိ အရုိးပုိႀကိဳက္ပါသည္။)
ငါးၾကင္း ၅၀ က်ပ္သား
ပုဇြန္ ၅၀ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ ဥႀကီး အလုံး ၂၀
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၀ ဥ
ရွမ္းနံနံ ၃ စည္း (အစည္းႀကီးႀကီး)
ဗမာနံနံ ၃ စည္း (အစည္းႀကီးႀကီး)
ပင္စိမ္း ၃ စည္း (အစည္းႀကီးႀကီး)
ဖက္ဖယ္ ၃ စည္း (အစည္းႀကီးႀကီး)
ငရုတ္သီး (မိမိ စိတ္ႀကိဳက္ ထည္႔ပါ။)
ဂ်င္း တစ္တက္
ဆီ အနည္းငယ္
ငွက္ေပ်ာဖက္


ျပဳလုပ္ပုံ

ၾကက္ကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ခပ္ေသးေသးတုံးထားပါ။ ငါးၾကင္းကုိလည္း ငါးန႔ံမနံရေလေအာင္ မန္က်ည္းမွည္႔ရည္နဲ႔ ေရစင္စင္ေဆး ၿပီးခပ္ေသးေသးတုံးထားပါ။ ပုဇြန္ကုိလည္း ေရစင္စင္ေဆးၿပီး အခြံခြ်တ္ထားပါ။ ၾကက္သားကုိလညး္ ဇလုံ တစ္ခုတည္းထည္႔ၿပီး ဆား အခ်ဳိနယ္ထားပါ။ ငါးကုိလည္း ဇလုံ တစ္ခုတည္းထည္႔ၿပီး ဆား အခ်ဳိနယ္ထားပါ။ ပုဇြန္ကုိလည္ ဇလုံ တစ္ခုတည္းထည္႔ၿပီး ဆား အခ်ဳိနယ္ထားပါ။ ၿပီး အအုံး အေပါင္းထဲ ထည္႔ဖုိ႔ အစာပလာ လုပ္ပါေတာ႔မယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ၊ ဂ်င္း၊ ရွမ္းနံနံ၊ ဗမာနံနံ၊ ပင္စိမ္း၊ ဖက္ဖယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း တုိ႔ကုိ လက္လွည္႔ ႀကိတ္ဆုံနဲ႔ ႀကိတ္ပါတယ္။ မဟုတ္လဲ ေထာင္းလုိ႔ရပါတယ္ေနာ္။ ၿပီး က်ိတ္ထားတဲ႔ အစာပလာ အားလုံးကုိ ဇလုံတစ္ခုထဲထည္႔ပါ။ ၿပီးဆား၊ အခ်ဳိမွဳန္႔၊ ဆီအနည္းငယ္ထည္႔ၿပီး နယ္ေပးပါ။ (တစ္ခ်ဳိ႕ကလည္း အစာပလာထဲမွာ ဆန္စိမ္းမွဳန္႔ထည္႔တတ္ပါတယ္။ မွဳန္႔ႏွစ္ေလးနဲ႔ ခပ္ေထြးေထြးေလး စားခ်င္ရင္ေတာ႔ ဆန္စိမ္းမွဳန္႔ပါ ထည္႔ၿပီး နယ္ေပးပါ။ အိမ္မွာေတာ႔ မထည္႔တတ္ပါဘူး။ ဒီအစာပလာေတြပဲ ထည္႔ပါတယ္။) လက္ညိဳးေလးနဲ႔တုိ႔ၿပီး ဆား ျပား အေနေတာ္ ျမည္းၾကည္႔ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာ႔ မ်ားမ်ားထည္႔ႀကိတ္လိုက္တယ္။ အအုံး(ေခၚ) အေပါင္းထုပ္ဟင္းက ခပ္စပ္စပ္ေလးမွ အရသာအလြန္ရွိပါတယ္။ အစပ္ကလည္း ကြ်န္မအႀကိဳက္ထည္႔လုိက္ပါတယ္။ ဆား ျပား အေနေတာ္ ျဖစ္ၿပီဆုိရင္ သုံးပုံခဲြၿပီး ၾကက္သားဇလုံ၊ ငါးဇလုံ၊ ပုဇြန္ ဇလုံထဲသုိ႔ အစာပလာထည္႔ၿပီး အသားနဲ႔ အစာပလာ ေရာသမသြားေအာင္ နယ္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ ငွက္ေပ်ာဖက္ထဲသုိ႔ အေနေတာ္ထည္႔ၿပီး ထုပ္ပါ။ ၿပီး ႏွီးခ်ည္ပါ။ ၿပီး ေပါင္းမယ္႔အုိးထဲသုိ႔ တန္းစီးၿပီး စီစီရီရီ ထည္႔ၿပီး စတင္ေပါင္းႏုိင္ပါၿပီေနာ္။ ေနာက္ တစ္နာရီေလာက္ဆုိရင္ ဟင္းေပါင္းထုပ္ အနံ႔ေလး လည္း စတင္ရပါၿပီေနာ္။ ငါးမွာ အေႏြး၊ ပုဇြန္မွာ အေကြးဆုိတဲ႔ ဆုိရုိးစကားရွိတယ္မဟုတ္လား။ ဒီေတာ႔ ငါးနဲ႔ပုဇြန္က အရင္ က်တ္တာပါတယ္။ ဒါဆုိရင္ေတာ႔ အအုံး (ေခၚ) အေပါင္းထုပ္ဟင္း ရပါၿပီေနာ္။



က်န္းမာ ခ်မ္းသာၾကပါေစ။

9 comments:

Mon Petit Avatar said...

Thanks for your dishes. You remind me of myself: I wasn't able to wear my jeans when I come back from every little trips,lol!!!

Sunny said...

ေက်းဇူး အစ္မေရ.. ဟင္းေပါင္းထုပ္ေတြ လုပ္စားဦးမယ္..

ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္) said...

ပုဇြန္အၾကိဳက္ဆံုး
စားခ်င္လိုက္တာ ဗိုက္ေတာင္ဆာသြားတယ္.. တကယ္ျမင္တာနဲ႔ အရသာရွိမွန္းသိသာတယ္.. ငရုပ္သီးစပ္စပ္ဆိုလို႔ ပိုသေဘာက်တယ္

မိုးေငြ႔...... said...

ငါးအံုးေတာ့စားဖူးတယ္ ၾကက္သားနဲ႔လုပ္စားၾကည့္ဦးမယ္ အမေရ...စပ္စပ္ေမႊးေမႊးနဲ႔ အရသာရိွလိုက္မယ့္ျဖစ္ျခင္း
ငယ္ငယ္က ရွမ္းျပည္မွာ အဲဒီၾကက္ေပါင္းထုပ္ကို ေကာက္ညွင္းေပါင္းပူပူနဲ႔စားၾကတဲ႔ ေဆာင္းမနက္ခင္းေလးကိုသြားသတိရမိတယ္...။

ခင္တဲ႔
မိုးေငြ႔

Shinlay said...

ငါးအံုကိုၾကိဳက္ပါတယ္။ လုပ္နည္းေလးေပးတာေက်းဇူးပါ။

Moe Moe said...

ဖက္ဖယ္ ဆိုတာဘာကိုေျပာတာပါလဲ
ပံုရွိရင္ျပေပးပါေနာ္

မိုးေကာင္းသူ said...

Moe Moe ေရ
ဖက္ဖယ္ရြက္က အေမႊးအႀကိဳင္တစ္မ်ဳိးပါပဲ။ ဖက္ဖယ္ရြက္ရယ္၊ ရွမ္းနံနံရယ္၊ ပင္စိမ္းရယ္ ေနာက္ထပ္ ဓာတ္ပုံေတြ တင္ေပးလုိက္ပါတယ္ေနာ္။

အားလုံးေက်းဇူး အထူးပါ။

Moe Moe said...

တ၇ုပ္ဆိုင္ေတြမွာေတြ ့ေပမယ့္အမည္မသိျဖစ္ေနတာ အခုေတာ့ အေျဖႏွစ္ခုရလိုက္တယ္...
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။

☠ seX 2 Xes ☠ said...

ဟင္းထုတ္ ျပဳလုပ္နည္း သိခ်င္ပါတယ္