Sunday, May 22, 2011

သပြတ္သီးခ်ဥ္ဟင္း (သုိ႔) ဂ်ီးတြန္းေက်ာက္ခ်ဥ္ဟင္း

ဒီေန႔ သပြတ္သီးခ်ဥ္ဟင္း (သုိ႔) ဂ်ီးတြန္းေက်ာက္ခ်ဥ္ဟင္း ပုိ႔စ္တင္လုိက္ပါတယ္ေနာ္။ သပြတ္သီးကုိ ဂုိးဒင္းမုိင္းကေန ၀ယ္လာတာပါ။ မုိးေကာင္းသူရယ္ ရုိးရုိးတန္းတန္း သပြတ္သီးခ်ဥ္ဟင္းလုိ႔ပဲ ေရးရင္ရပါၿပီ၊ ဘယ္႔နယ္ေတာ္ ဂ်ီးတြန္းေက်ာက္ခ်ဥ္ဟင္းဆုိေတာ႔ ခ်က္စားရမွာ ခပ္ေၾကာက္ေၾကာက္ရယ္လုိ႔ ေျပာေတာ႔မယ္။ ဒါမွလဲ သပြတ္သီးကုိ မ်က္စိထဲ ကြင္းကြင္းကြက္ကြက္ျမင္ေတာ႔မယ္ေလ။ ဟုတ္ဘူးလား။ ဂ်ီးတြန္းေက်ာက္ခ်ဥ္ဟင္းေခၚရတဲ႔ ဇာတ္လမ္းအေၾကာင္းစုံလည္းေျပာရအုံးမယ္။ အေမ႔အိမ္မွာတုံးက သပြတ္သီးဟင္း စားခ်င္လြန္းလုိ႔ သပြတ္သီးပင္ကုိ  ယုယုရရ အိမ္မွာ စုိက္ထားရတယ္။ သပြတ္သီးေလးေတြလဲ သီးေရာ ခ်ဥ္ေပါင္နဲ႔ေရာၿပီး အရည္ခပ္စပ္စပ္နဲ႔ ခ်ဥ္ဟင္းခ်က္တယ္။ (အရည္ ခပ္စပ္စပ္ဆုိသည္မွာ ငရုတ္သီး စပ္တာကုိ ဆုိလုိခ်င္းမဟုတ္ပါ။ အရည္ ပါေလရုံဆုိတာကုိေျပာတာပါ။ ရွင္းျပမွ ရွဳပ္ကုန္ၿပီထင္ပါသည္။) ၿပီးေတာ႔ ရုံးကုိ သပြတ္သီးခ်ဥ္ဟင္းနဲ႔ တျခားဟင္း ထမင္းခ်ဳိင္႔ထည္႔သြားတယ္။ ေန႔လည္ ထမင္းစားခ်ိန္လည္းေရာက္ေရာ သူသူငွာငွာ သူ႔ထမင္းခ်ဳိင္႔၊ ငါ႔ထမင္းခ်ဳိင္႔ဖြင္႔ၾကတာေပါ႔။ မုိးေကာင္းသူ ထမင္းခ်ဳိင္႔ကုိ ဖြင္႔ေရာ အယ္ ......... အစ္မဟင္းက ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းနဲ႔သခြားသီးဟင္းလား။ ဘာဟင္းႀကီးတုံးေမးေတာ႔ သပြတ္သီးခ်ဥ္ဟင္းဆုိၿပီး ၾကြားၾကြား၀င္႔၀င္႔နဲ႔ ေျပာပလုိက္တယ္။ ရုံးကလူေတြ ျပန္ေျပာလုိက္တာက အီးးးးးးးးးးး အစ္မဟင္းရည္က ဂ်ီးတြန္းေက်ာက္ႀကီးလားတဲ႔။ ေကာင္းၾကေသးလား အရပ္ကတုိ႔ေရ။  သူတုိ႔ေျပာမွ သပြတ္သီးခ်ဥ္ရည္ဟင္းကေန ဂ်ီးတြန္းေက်ာက္ခ်ဥ္ရည္ဟင္းျဖစ္သြားပါေရာလား။ အဲလုိဆုိေတာ႔လဲ ဟင္းနာမည္ အေခၚအေ၀ၚ ခပ္ဆန္းဆန္း တစ္ခုတုိးတာေပါ႔ေလ။ သူတုိ႔က အဲလိုေျပာတာလဲ ဟုတ္လဲ ဟုတ္တာကုိ သပြတ္သီးက ရင္႔လြန္းသြားရင္ အုိးတိုက္ ပန္းကန္းေဆးလုိ႔ ရသလုိ၊ ဂ်ီးလဲတြန္းလုိ႔ ရတာကုိး။ သူတုိ႔က ဂ်ီးတြန္းေက်ာက္ႏုႏုရဲ႕ အရသာကုိမွ မသိၾကဘဲေလ။ ဂ်ီးတြန္းေက်ာက္အရသာက အဲ ....... ဟုတ္ပါဘူး သပြတ္သီး အရသာက အိအိစက္စက္နဲ႔ စားလုိ႔အင္မသိအင္မတန္ အလြန္႔အလြန္ ေကာင္းပါတယ္။ ဘယ္လုိ ေျပာရမွန္းေတာင္း မသိဘူး။ မယုံရင္ ပုံျပင္မွတ္၊ ဟုတ္ေပါင္ မယုံရင္ခ်ဥ္ေပါင္နဲ႔ေရာၿပီးခ်က္စားၾကည္႔လုိက္ပါလုိ႔။ အဟဲ။ သပြတ္သီးႏုႏုကုိ သပြတ္ခ်ဥ္တည္စားမလား၊ အခုလုိ ခ်ဥ္ဟင္းခ်က္စားမလား၊ သားျပြင္းဟင္းခ်က္စားမလား၊ ငါးပိရည္က်ဳိ နဲ႔ အတုိ႔အျမဳပ္ စားမလား ႀကိဳက္သလိုစားလုိ႔ ရပါတယ္ေနာ္။ တစ္ျခားဘယ္လုိ ခ်က္စားၾကေသးလည္း မသိ။ ကြ်န္မေတာ႔ ဒီလုိလုပ္စားတာပဲ သိတယ္။ ဒီေန႔ေတာ႔ သပြတ္သီးခ်ဥ္ဟင္း (သုိ႔) ဂ်ီးတြန္းေက်ာက္ခ်ဥ္ဟင္း ကုိအားမနာတမ္း သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။

သပြတ္သီးခ်ဥ္ဟင္းရယ္၊ ၾကက္သားေၾကာ္ကြ်တ္ကြ်တ္ေလးရယ္၊ ငရုတ္သီးေၾကာ္ရယ္၊ ငါးပိရည္က်ဳိရယ္၊ (ငါးပိရည္က်ိဳကလည္း မည္းခ်က္ေတာ္လုိ႔ေျပာေတာ႔မည္။ ၾကဴၾကဴေမႊး တံဆိပ္ကုိ ဆီမပါ၊ ဆႏြင္းမပါဘဲ ရုိးရုိး ပလိန္းက်ဳိထားပါသည္။) ဆလပ္ရြက္ နဲ႔ သခြားသီး အတုိ႔အျမဳပ္ရယ္ (ဒီေန႔ ထမင္းအုိးေတာ႔ ထမင္းေစ႔ တစ္ေစ႔မက်န္ ေျပာင္သြားတာပဲ။ ထမင္းအုိးေတာင္ ေဆးစရာ မလုိေတာ႔ဘူး။ ဒီ မုိးေကာင္းသူနယ္ သူ႔ဟင္းကုိ သိပ္ညြန္းတာ လုိ႔ေျပာေတာ႔မယ္။ ဟဲဟဲ။)
ဆီမပါ ျပားမပါတဲ႔ သပြတ္သီးခ်ဥ္ဟင္းပါ။

သပြတ္သီးကုိ အခြံကို ဓားနဲ႔ျခစ္ၿပီး အ၀ုိင္းလုိက္ လွီးထားပါတယ္။

ေနာက္တစ္ရက္က သပြတ္သီး သားျပြင္းဟင္းခ်က္စားပါစတယ္။ ဒီလုိ သားျပြင္းဟင္းကလည္း ထမင္းၿမိန္ခ်က္။ :D (သပြတ္သီးရယ္၊ ခရမ္းခြ်တ္သီးေသးေသးရယ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရယ္ ေရာခ်က္ထားတာပါ။)


သပြတ္သီးခ်ဥ္ဟင္းအတြက္ လုိအပ္ေသာအရာ
သပြတ္သီး ၂ လုံး (ဂိုးဒင္းမုိင္း ပလာဇာကေန ၀ယ္လာပါတယ္။၄ လုံး၀ယ္လာတာ ႏွစ္လုံးဆီ တစ္ခါတစ္မ်ဳိးဆီ ခ်က္စားလုိက္ပါတယ္ေနာ္။)
ခ်ဥ္ေပါင္ ၁ စည္း၊ ၁ ထုပ္
ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ တက္
ၾကက္သြန္နီ ၁ လုံး
ငါးပိ လက္တစ္ဆစ္
နံနံပင္ (လုိသေလာက္ထည္႔ပါ။ မထည္႔လဲ ရပါတယ္။)

ခ်ဥ္ဟင္းခ်က္ပုံ

ခ်ဥ္ေပါင္ကုိ အရြက္တင္ၿပီးသား ပင္နီဆုိလာက ၀ယ္လာပါတယ္။ ၿပီးေရစင္စင္ေဆးပါတယ္။ သပြတ္သီးကုိ ဓားနဲ႔ အခြံျခစ္ပါတယ္။ အခံြမႏႊာပါဘူး။ ျခစ္ရုံပဲျခစ္တာပါ။ ၿပီး အ၀ုိင္းလုိက္လွီးလုိက္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ေထာင္းလုိက္တယ္။ ၾကက္သြန္နီကုိ ပါးပါးလွီးလုိက္တယ္။ ၿပီးခ်ဥ္ဟင္းတည္မယ္႔အုိးထဲသုိ႔ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ရယ္၊ သပြတ္သီးရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီ ရယ္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းရယ္၊ ငါးပိရယ္၊ ငံျပာရည္ရယ္၊ အခ်ဳိမွဳန္႔ရယ္ ထည္႔ၿပီး ဒီအတုိင္း လုံးလုိက္ပါ။ (လုံးတယ္ဆုိတာ မီးေပၚတင္ၿပီး ဒီအတုိင္း သပြတ္သီးနဲ႔ခ်ဥ္ေပါင္အိသြားအထိပါ။) ၿပီး ေရေႏြးထည္႔ၿပီး ဆူတဲ႔အထိ မီးဖုိေပၚတင္ထားလုိက္ပါ။ မီးဖုိုေပၚကေန ခ်ခါနီးမွ နံနံပင္ကုိ အုပ္လုိက္ပါ။ အရသာ ရုိးရုိးရွင္းရွင္းနဲ႔ သပြတ္သီးခ်ဥ္ဟင္းရပါၿပီေနာ္။

သားျပြင္းဟင္းအတြက္လုိအပ္ေသာအရာ

သပြတ္သီး ၂ လုံး (ဂိုးဒင္းမုိင္း ပလာဇာကေန ၀ယ္လာပါတယ္။၄ လုံး၀ယ္လာတာ ႏွစ္လုံးဆီ တစ္ခါတစ္မ်ဳိးဆီ ခ်က္စားလုိက္ပါတယ္ေနာ္။)
ခ်ဥ္ေပါင္ ၁ စည္း၊ ၁ ထုပ္
ခရမ္းကြ်တ္သီး ေသးေသး ၁၅ လုံး (ဂိုးဒင္းမုိင္း ပလာဇာကေန ၀ယ္လာပါတယ္)
ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း (သုိ႔) ငါးအသား ၂ တုံး
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၅ တက္
ၾကက္သြန္နီ ၁ လုံး
ငါးပိ လက္တစ္ဆစ္
နံနံပင္
ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင္႔ (မိမိလုိသေလာက္ထည္႔ပါ။)

သားျပြင္းဟင္းခ်က္ပုံ

ခ်ဥ္ေပါင္ကုိ အရြက္တင္ၿပီးသား ပင္နီဆုိလာက ၀ယ္လာပါတယ္။ ၿပီးေရစင္စင္ေဆးပါတယ္။ သပြတ္သီးကုိ ဓားနဲ႔ အခြံျခစ္ပါတယ္။ အခံြမႏႊာပါဘူး။ ျခစ္ရုံပဲျခစ္တာပါ။ ၿပီး အ၀ုိင္းလုိက္လွီးလုိက္ပါတယ္။ ခရမ္းကြ်တ္သီးကုိ ၂ ျခမ္းစီ ျခမ္းၿပီး ေရစိမ္ထားလုိက္တယ္။ ေရမစိမ္ထားရင္ မည္းသြားလုိ႔ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီတုိ႔ကုိ ေထာင္းလုိက္တယ္။ ငါး ၂ တုံးကုိ ေၾကာ္လုိက္ပါတယ္။ ၿပီး အရုိးႏႊင္ပါတယ္။ ၿပီး ခ်က္မယ္႔အုိးထဲသုိ႔ ဆီနည္းနည္းထည္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီေထာင္းကုိထည္႔ ဆီသတ္လုိက္တယ္။ ၿပီး အေရာင္တင္ အနီမွဳန္႔ နဲ႔ ဆႏြင္းနည္းနည္းဆီထည္႔၊ ငါးပိထည္႔၊ ငံျပာရည္ထည္႔လုိက္တယ္။ ၿပီး အရုိးႏႊင္ထားတဲ႔ ငါးကိုထည္႔လုိက္တယ္။ ၿပီး ခ်ဥ္ေပါင္ကိုအရင္ထည္႔ အိေအာင္အထိထားလုိက္တယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္အိသြားရင္ သပြတ္သီး နဲ႔ ခရမ္းကြ်တ္သီးကုိထည္႔လုိက္တယ္။ ဗြက္ဗြက္ ........... ဗြက္ဗြက္ ဆူတဲ႔အထိ တည္ေပးပါ။ ၿပီး ငရုတ္သီးစိမ္းထည္႔ပါ။ မီးဖုိေပၚက ခ်ခါနီး နံနံပင္အုပ္ေပးပါ။ ဒါဆုိရင္ေတာ႔ သပြတ္သီး သားျပြင္းဟင္း ရပါၿပီေနာ္။


က်န္းမာ ခ်မ္းသာၾကပါေစ။

6 comments:

Shinlay said...

ဂ်ီးတြန္းတာေတာ့သူက အေကာင္းဆံုးပါ။ စားေတာ့ မစားဖူးေသးပါဘူး။

စႏၵကူး said...

သပြတ္သီးအရမ္းစားလို႔ေကာင္းတယ္..
ခ၀ဲသီးထက္ေတာင္သူက ပိုႏူးညံ့တယ္...
ရင့္သြားေတာ့လဲအေျခာက္ခံျပီး ဂ်ီးတြန္းဖို႔သံုးတာ ေတြ႔ဖူးတယ္...

ALVARO said...

Hi, nice but unfotunately I can´t read. I invite you to visit my blog at:

http://alvarogomezcastro.over-blog.es

Greetings from Colombia

Maribel Artaste said...

Hi!Great and interesting blog you have:) Come and visit my site too. http://motors.com.mm/?utm_campaign=mot_mm_lb_blog_martaste&utm_source=mot_lb_blog&utm_medium=lb_blog

gina vinasoy said...

Hi!Very Informative blog you have ! It would be good if you will visit my website too.http://ads.com.mm/?
cid=4fd60e94e4b0fa6db841e33c&utm_campaign=ads_mm_lb_blog_gvisoy&utm_source=ads_lb_blog&utm_medium=lb_blog

George said...

And another good site to listen to is FBNRadio.com and how to know the creator God,the Lord Jesus Christ as personal Saviour and know you are going to God's heaven.