Monday, May 2, 2011

မိုးေကာင္း မုန္႔ညွင္းေပါင္း

ခုတစ္ေခါက္အေမ႔အိမ္ျပန္ေတာ႔ မုန္႔ညွင္းေပါင္း ၂ ခါ ေပါင္းစားခဲ႔တယ္။ ဒီမွာက မုန္႔ညွင္းေပါင္းခ်င္ရင္ မုန္႔ညွင္းဖူးသိပ္မေတြ႔လုိ႔ မေပါင္းစားျဖစ္ခဲ႔ဘူး။ ယိုးဒယား ပလာဇာမွာေတာ႔ မုန္႔ညွင္းဖူးခပ္ေသးေသးေတြ ေတြ႔တယ္။ အဲဒီ အဖူးေတြကုိေပါင္းစားျပန္ရင္လဲ မုန္႔ညွင္းအရုိးႀကီးပဲ စားရတာမ်ားမွာ။ အရြက္နဲ႔ မုန္႔ညွင္းရုိးက ခပ္ပိန္ပိန္လိန္လိန္မုိ႔ ၀ယ္ၿပီး မေပါင္းစားျဖစ္ခဲ႔ဘူး။ မုန္႔ညွင္းေပါင္းစားရတဲ႔ မုန္႔ညွင္းဖူးက အရုိးကလဲ ခပ္တုပ္တုပ္၊ အရြက္ကလဲ ႏုႏုထြားထြား အဲဒါမွ ေပါင္းစားရတာ အရမ္းခ်ဳိတာ။ ကြ်န္မတုိ႔က မုန္႔ညွင္းေပါင္းစားရင္ မုန္႔ညွင္းကုိ ထိပ္ပုိင္းေလးပဲ ဓားနဲ႔ျဖတ္ၿပီး အပင္လိုက္ အစည္းလုိက္ေပါင္းစားၾကတယ္။ မုန္႔ညွင္းေပါင္း စားပုံစားနည္းကလဲ ရွိေသးတယ္။ မုန္႔ညွင္းအရုိးထိပ္ကုိ ပါးစပ္နဲ႔ကုိက္ၿပီး အရြက္နဲ႔မုန္႔ညွင္းရုိးက အဆီအႏွစ္ေတြကုိ လက္နဲ႔ဆြဲစားတယ္ေျပာမလား၊ ညစ္စားတယ္ေျပာမလား၊ ျဖစ္စားတယ္ေျပာမလား အဲလုိစားၾကတယ္။ အရသာ အလြန္ရွိတာ။ ကြ်န္မတုိ႔က မုန္႔ညွင္းေပါင္းနဲ႔ တဲြစားတဲ႔ မပါမျဖစ္ကလဲ ရွိေသး။ သူကေတာ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပန္ထေရြေဖ်ာ္ေပါ႔။ မုန္႔ညွင္းေပါင္းကုိ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပန္ထေရြေဖ်ာ္နဲ႔တဲြၿပီး စားလိုက္ရရင္ လွ်ာ ဂြ်မ္းျပန္ၿပီး လည္္ထြက္သြားလိမ္႔မယ္ေနာ္႔။ မိုးေကာင္းသူတုိ႔ ကုိယ္႔ငါးခ်ဥ္ ကုိယ္ တအားကုိခ်ဥ္ပလုိက္တယ္။ ဟဲဟဲ........... ။ အခါးရည္ ေရေႏြးၾကမ္း တဲြေသာက္ပါတယ္ေနာ္႔။ မုန္႔ညွင္းေပါင္းကို ဒီလင္႔မွာလည္း တစ္ခါတင္ဖူးပါတယ္ေနာ္။ ဒီေန႔ေတာ႔ အေမ႔အိမ္မွာ စားခဲ႔တဲ႔ မုန္႔ညွင္းေပါင္းကုိ အားမနားတမ္း သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။



မုန္႔ညွင္းေပါင္း နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပန္ထေရြေဖ်ာ္ရွိရင္ က်န္တဲ႔ ဟင္းေတြေတာင္မလုိပါဘူးေနာ္။ ထမင္းကုိ နည္းနည္းပဲ စားပါတယ္။ မုန္႔ညွင္းေပါင္းကုိပဲ အားထားၿပီး အ၀အၿပဲ စားပလုိက္တယ္။


ရရခ်င္း ပူပူေႏြးေႏြး မုန္႔ညွင္းေပါင္းပါ။


ဒါေတာ႔ မုန္႔ညွင္းေပါင္းနဲ႔ တြဲစားမယ္႔ ခရမး္ခ်ဥ္သီးပန္ထေရြေဖ်ာ္ပါ။


ပုိမ်ားလွမလားလုိ႔ အလင္းဖြင္႔ၿပီး ရုိက္ၾကည္႔လုိက္တယ္။


ပထမ တစ္ခါ မုန္႔ညွင္းေပါင္းအုိး (စားလိုု႔ ကုန္ခါနီးမွ ဓာတ္ပုံ ရိုက္လိုက္တယ္)

ဒုတိယ တစ္ခါ အေငြ႔တစ္ေထာင္းေထာင္း နဲ႔ မုန္႔ညွင္းေပါင္းအုိး

မုန္႔ညွင္းေပါင္းအတြက္ လုိအပ္ေသာအရာ

မုန္႔ညွင္းဖူး ၅ စည္း (မုန္႔ညွင္း ေရြးနည္းကေတာ႔ မုန္႔ညွင္းစည္းထားတဲ႔ဖက္ကေန ကုိင္လုိက္ပါ။ မုန္႔ညွင္းစည္းကုိ ကုိယ္လုိရာဘက္ ယိမ္းႏြဲ႔ၾကည္႔လိုက္ပါ။ ေပ်ာ႔ေပ်ာ႔ ေပ်ာင္းေပ်ာင္းနဲ႔ ကုိယ္ ယိမ္းသလို ႏဲြ႔ႏဲြ႔ေႏွာင္းေႏွာင္းနဲ႔ ယိမ္းရင္ေတာ႔ မုန္႔ညွင္း ႏုတယ္လုိ႔ေျပာလုိ႔ရပါတယ္ေနာ္။)
ဆန္မုန္႔ (သုိ႔) ဆန္ေလွာ္မုန္႔
ၾကက္သြန္နီ ၇ လုံး
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၂ ဥ
ငရုတ္သီးစိမ္း (မိမိ လုိသေလာက္ထည္႔ပါ။)
ပုဇြန္ေျခာက္ (ရွင္းရွင္းေလးစားခ်င္ရင္ တစ္ခ်ဳိ႕လဲ မထည္႔ဘူး။)
ငါးပိစိမ္း(သုိ႔)ငါးပိဖုတ္
ဆီ
ငွက္ေပ်ာဖက္ (သုိ႔) အ၀တ္စ ပါးပါး



မုန္႔ညွင္းကုိ ထိပ္ပုိင္းေလးပဲျဖတ္ၿပီး ေရစင္စင္ေဆးပါ။ အရွည္လုိက္ မုန္႔ညွင္းရုိးေလးကုိဆဲြဆဲြၿပီး စားရတာကုိ ပုိၿပီးအရသာရွိတယ္။ မုန္႔ညွင္းကုိ ေရေဆးၿပီး ေရစစ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ငါးပိ၊ ငရုတ္သီး တုိ႔ကုိ ေရာၿပီးေထာင္းထားပါ။ ဇလုံတခုထဲသုိ႔ မုန္႔ညွင္းထည္႔၊ ေထာင္းထားေသာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ ငါးပိ၊ ငရုတ္သီးတုိ႔ကုိထည္႔၊ ဆားအနည္းငယ္၊ အခ်ဳိမွုန္႔အနည္းငယ္၊ ဆီစိမ္း အနည္းနယ္၊ ဆန္မုန္႔(သုိ႔) ဆန္ေလွာ္မုန္႔ ထည္႔ လက္အိတ္စြပ္ၿပီး နာနာနယ္ေပးပါ။ လက္အိတ္စြတ္တာက ငရုတ္သီးပါလုိ႔ လက္ပူမွာစိုးလုိ႔ပါ။ အရသာအေပါ႔အငံျမည္းၾကည္႔ခ်င္လဲ လက္ညဳိးေလးနဲ႔တုိ႔ၿပီး ျမည္းၾကည္႔ပါ။ ကြ်န္မကေတာ႔ ျမည္းၾကည္႔လုိက္တယ္။ ေတာ္ေန ေပါင္းၿပီးမွ အစပ္ဟတ္မတည္႔မွာစုိးလုိ႔ပါ။ အားလုံးအဆင္ေျပသြားၿပီဆုိရင္ေတာ႔ ထမင္းအုိးရဲ႕အန္၊ ေပါင္းေခ်ာင္ေလးမွာ ငွက္ေပ်ာဖက္(သုိ႔) အ၀တ္စပါးပါး ကုိေအာက္ကခင္းၿပီး ေစာေစာက နယ္ထားေသာ မုန္႔ညွင္းကုိတင္ပါ။ ထမင္းေပါင္းအုိးေလးရဲ႕ အန္ေလးနဲ႔ေပါင္းစားလဲ အဆင္ေျပပါတယ္။ ကဲ ထမင္းအုိးထဲကုိ ေရထည္႔ၿပီး နာရီ၀က္၊ ၁ နာရီေလာက္ ႏူးအိေနေအာင္တည္ထားပါေလ။ အနံမ်ားလဲေမႊးႀကိဳင္လာၿပီဆုိရင္ေတာ႔ မုန္႔ညွင္းေပါင္း ရပါၿပီေနာ္။ ကဲ သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။

(အစပ္မႀကိဳက္သူမ်ား ငရုတ္သီးမထည္႔လဲရတယ္ေနာ္။ ကြ်န္မကေတာ႔ ဘာဟင္းေနေန ငရုတ္သီးစပ္စပ္ေလး ထည္႔တတ္တယ္။ ငွက္ေပ်ာဖက္မရွိလဲ အလူမီနီယမ္ျပားသန္႔သန္႔ေလးနဲ႔ခင္းလုိ႔ရပါတယ္ေနာ္)


က်န္းမာ ခ်မ္းသာၾကပါေစ။

4 comments:

Iora said...

စားသြားျပီ။
အိုုင္အိုုရာ

Vista said...

အရမ္းၾကိဳက္

Shinlay said...

အေမ့အိမ္က မုန္ ့ညွင္းေပါင္းကို အျပင္မွာတကယ္လာ စားခ်င္ပါတယ္။

Admin said...

Very Good Article! I really love it. By the way, this is my website where I write about Myanmar. https://www.myanappstore.com Feel free to visit and let me know your suggestions.