Monday, July 13, 2009

ငယ္ဘ၀ကုိ သတိရေစတဲ႔ဟင္း တဂ္ပုိ႔စ္ - ၁ (မွဳိကပ္ေပါင္း)

ညီမေလး ေမကဆုန္ ငယ္ဘ၀ကုိ သတိရေစတဲ႔ဟင္းဆုိၿပီး တဂ္ထားတာေတာ႔ တစ္ပတ္ေၾကာ္ရွိေတာ႔မယ္။ ငယ္ဘ၀ကုိ သတိရေစတဲ႔ဟင္းေတြကလဲ အမ်ားသားမုိ႔ ဘယ္ဟင္းကုိ ဦးစားေပးရမလဲမသိဘူးျဖစ္ေနတယ္။ ၿပီးေတာ႔ အိမ္ကုိ ဓာတ္ပုံေလးလွမ္းပုိ႔ခုိင္းေနတာနဲ႔ နည္းနည္းၾကာသြားတယ္။ မေစာင္႔ေတာ႔ပါဘူး။ ဒါနဲ႔ၾကာေတာ႔မယ္။ ဓာတ္ပုံေရာက္လာမွ ျပန္တင္လုိက္မယ္။ ကခ်င္ျပည္နယ္သူဆိုေတာ႔လဲ ကခ်င္ျပည္နယ္က အစားအစာေတြကုိ အရင္စေျပာရေတာ႔မယ္ေနာ္။ အသက္အရြယ္ပဲ ႀကီးလာလုိ႔လားေတာ႔မသိဘူး။ အသားဟင္းေတြထက္ အသီးအရြက္ဟင္းေတြကုိ ပုိၿပီးသတိရတယ္။ အိမ္မွာဆုိရင္ ဟင္းေတြက ခ်က္ဟင္းထက္ ေပါင္းတာ၊ ကင္တာ၊ အုံးတာ (မီးေသြးမီးေလးနဲ႔ အုံးတာပါ)၊ ေၾကာ္တာ၊ ေလွာ္တာ၊ ေထာင္းတာ၊ သုပ္တာ ေတြ ပုိလုပ္စားတတ္ပါတယ္။


ေပါင္းတာက စေျပာမယ္ေနာ္။
မိွဳကပ္ေပါင္း
မုန္႔ညွင္းေပါင္း (မုန္႔ညွင္းေပါင္းကုိေတာ႔ ဒီမွာ ေရးဖူးပါတယ္ေနာ္။)

ပိန္းေပါင္း (ပိန္းေပါင္းေတာ႔ ကြ်န္မ မလုပ္တတ္ဘူး။ ပိန္းဥ နဲ႔ ပိန္းရြက္က ကြ်န္မလက္နဲ႔လဲ မတည္႔ဘူး။ လက္ယားတတ္လုိ႔ပါ။ လက္အိတ္စြတ္လဲ ယားတယ္။ စားတာက စားလုိ႔ရတယ္။ လွ်ာကေတာ႔ မယားတတ္ဘူး။ :D)
ဟင္းစုံေပါင္း


မွဳိကပ္ေပါင္း အရင္စားခ်င္တယ္ကြယ္။ ကခ်င္ျပည္နယ္သူ ကခ်င္ျပည္နယ္သားေတြေတာ႔ မွဳိကပ္ေပါင္း၊ မွဳိကပ္ေထာင္းဆုိရင္ သိၾကပါတယ္။ မိွဳဆုိလုိ႔ အႀကီးစားႀကီးမဟုတ္ဘူးေနာ္။ တကယ္႔ ေသးေသးေလးပါ။ ဘယ္ေလာက္ေသးသလဲလုိ႔ေျပာရရင္ေတာ႔ လက္သန္းရဲ႕လက္သည္းခြံေလာက္ပဲရွိမယ္ထင္တယ္။ ဒီထက္ေသးခ်င္ေသးအုံးမယ္ေနာ္။ အဲမိွဳက သစ္တုံးေတြမွာ ကပ္ၿပီးေပါက္တတ္တယ္။ ေစ်းမွာေရာင္းရင္ေတာ႔ ႏို႔ဆီဗူးနဲ႔ခ်ိန္ၿပီးေရာင္းၾကတယ္။ မိွဳကပ္ေပါင္းက စားရတာ ေကာင္းသေလာက္ လုပ္ရတာ လက္ေပါက္ေတာ္ေတာ္ကတ္တယ္ေျပာရမယ္။ မိွဳကို အရင္ဆုံး ၁ နာရီေလာက္ ေရစိမ္ထားၿပီး စိတ္ရွည္လက္ရွည္နဲ႔ မိွဳကို ေရေသေသခ်ာခ်ာေဆးရတယ္။ လက္သန္းရဲ႕လက္သည္းခံြေလာက္သာရွိေပမယ္႔ သစ္တုံးမွာကပ္ၿပီးေပါက္တတ္တာမုိ႔ သဲေတြအရမ္းမ်ားပါတယ္။ အနည္းဆုံး ေရေဆးရတာ ၁၅ ခါကေန အခါ ၂၀ ၾကားေတာ႔ အသာေလးရွိလိမ္႔မယ္ထင္တယ္။ တကယ္လုိ႔သဲမေျပာင္ဘူးဆုိရင္ စားရတဲ႔အခါမွာ အရသာပ်က္တယ္။ ပါးစပ္ထဲ သဲက်လိ က်လိနဲ႔။ အဲ........... မိွဳကုိ ေရေသခ်ာေဆးၿပီးၿပီဆုိရင္ ငရုတ္ဆုံမွာေထာင္းရျပန္တယ္။


ၿပီးရင္ မိွဳကပ္ေပါင္းထဲ ထည္႔မယ္႔အဆာပလာေတြလုပ္ၾကျပန္တယ္။ ထည္႔ရတဲ႔ အဆာပလာေတြက ငွက္ေပ်ာဖူးရယ္၊ ကန္စြန္းရြက္ရယ္၊ ဖရုံညြန္႔ရယ္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ရွမ္းနံနံ၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း၊ ငါးပိကင္၊ ဆား၊ အခ်ဳိမွုန္႔၊ ဆီ၊ ဆန္ၾကမ္းမွုန္႔ တုိ႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာဖက္ေလးကုိလဲ မီးကင္ထားလုိက္ပါအုံးေနာ္။ အဆာပလာေတြနယ္ၿပီးရင္ ငွက္ေပ်ာဖက္နဲ႔ ထုပ္မွာမုိ႔လုိ႔ပါ။ ငွက္ေပ်ာဖက္အစိမ္းဆုိရင္ ကြ်တ္လုိ႔ ထုပ္လုိ႔သိပ္မေကာင္းဘူးေနာ္။

ငွက္ေပ်ာဖူးကုိ ရင္႔တဲ႔အဖတ္ေတြအရင္ခြာလုိက္ရပါတယ္။ ၿပီးရင္ ႏွစ္ျခမ္းျခမ္းၿပီး ဓားနဲ႔ပါးပါးလီွး ေရဇလုံထဲ ထည္႔ထားပါတယ္။ ဆားနည္းပါ ထည္႔ထားရင္ေတာ႔ ပုိေကာင္းတယ္ေနာ္။ ငွက္ေပ်ာဖူးအရမ္းႀကီးမည္းမသြားေအာင္လုိ႔ပါ။ ၿပီးရင္ ေရ ၂ ခါ၊ ၃ ခါ ျပန္ေဆးလုိက္ပါအုံး။ အဖန္ရည္ေတြထြက္သြားေအာင္ပါ။ ကန္စြန္းရြက္လဲ ေရေဆး ပါးပါးလွီး၊ ဖရုံညြန္႔လဲ ေရေဆး ပါးပါးလွီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီကုိေထာင္း၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိလဲ ႏုတ္ႏုတ္ဆင္း၊ ငရုတ္သီး နဲ႔ ရွမ္းနံနံကုိလဲ ပါးပါးလွီးထားလုိက္တယ္။ ကဲ.......... အဆာပလာေတြကေတာ႔ျပင္ထားၿပီးၿပီးကြယ္။


ေရာၿပီးနယ္ဖုိ႔ေျပာေတာ႔မယ္ေနာ္။ ဇလုံႀကီးႀကီးနဲ႔နယ္မယ္ကြယ္။ ဇလုံထဲသုိ႔ ေထာင္းထားတဲ႔ မိွဳကပ္ထည္႔၊ အဖန္ရည္ထြက္ေအာင္ေဆးထားတဲ႔ ငွက္ေပ်ာဖူးထည္႔၊ ကန္စြန္းထည္႔၊ ဖရုံညြန္႔ထည္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီေထာင္းထည္႔၊ ႏုတ္ႏုတ္ဆင္းထားတဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည္႔၊ ပါးပါးလွီးထားတဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ရွမ္းနံနံထည္႔၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းထည္႔၊ ဆားထည္႔၊ အခ်ဳိမွဳန္႔ထည္႔၊ ဆန္းၾကမ္းမွုန္႔ထည္႔၊ ဆီနည္းနည္းေလးထည္႔ၿပီး သမသြားေအာင္ နာနာနယ္ေပးပါ။ (ဆီထည္႔ရတာကေတာ႔ အသီးအရြက္ေတြ နည္းနည္းအိသြားေအာင္ပါ။ ဆီမထည္႔ျပန္လဲ ေျခာက္ကပ္ကပ္ႀကီးျဖစ္တယ္) နယ္ၿပီး အေပါ႔အငန္ ဆားျပားေလး လက္ညိဳးနဲ႔ တုိ႔ၿပီး ျမည္းခ်င္ျမည္းလုိက္ပါအုံး။ အေပါ႔ အငန္ အစပ္ အေနေတာ္ပဲဆုိရင္ေတာ႔ မီးကင္ထားတဲ႔ ငွက္ေပ်ာဖက္ထဲသုိ႔ နယ္ထားတဲ႔ မွဳိကပ္ကုိအေနေတာ္ ထည္႔ၿပီးထုပ္ပါ။ တစ္ခါစားေလာက္ေပါ႔။ ၿပီးရင္ ေပါင္းေခ်ာင္ထဲသုိ႔ စီစီရီရီထည္႔ပါ။ ၿပီးရင္ ဒယ္ပုိင္းထဲသုိ႔ ေရထည္႔ပါ။ ေပါင္းေခ်ာင္ကုိ အေပၚကေနတင္လုိက္ပါ။ ၁ နာရီေလာက္ဆူေနေအာင္တည္ထားေပးပါ။ ကြ်န္မတုိ႔ေတာ႔ အနံရလာတာနဲ႔ တစ္ထုပ္ေလာက္အရင္ဆုံး ျမည္းၾကည္႔လုိက္တာပဲ။ ၁နာရီေလာက္ဆုိရင္ေတာ႔ အနံေတြလဲ ေမႊးႀကိဳင္လာပါၿပီ။ စားလုိ႔လဲရပါၿပီ။ မိွဳကပ္ေပါင္းကုိ ထမင္းနဲ႔တဲြစားရတာထက္ ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ႔ ဒီအတုိင္းစားရတာကုိ အႀကိဳက္ဆုံးပဲ။ ပူပူေလးစားေကာင္းမွေကာင္းပဲ။ ေရးေနရင္း အိမ္ကုိေတာင္ သတိရလာၿပီ။ အေမ႔အိမ္ျပန္မွ ကခ်င္ျပည္နယ္အစားအစာေတြ တ၀ႀကီးစားေတာ႔မယ္။


မိွဳကပ္ကုိေထာင္းစားလဲ ရေသးတယ္ေနာ္။ ေထာင္းစားရတာေတာ႔ လြယ္ပါတယ္။ ငရုတ္သီး နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ဒယ္ပုိင္းမွာ မီးျဖည္းျဖည္းနဲ႔ေလွာ္လုိက္တယ္။ ၿပီးရင္ ေရေသခ်ာေဆးထာတဲ႔မွဳိကုိလဲ ေလွာ္လုိက္တယ္။ ၿပီးရင္ မွဳိရယ္၊ ငရုတ္သီးရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴရယ္၊ ဆားရယ္၊ အခ်ိဳမွုန္႔ရယ္ ထည္႔ၿပီး ေထာင္းလုိက္ပါတယ္။ေနာ္။ ဆီမပါဘဲနဲ႔ စားေကာင္းတယ္ကြယ္။ ဟုိေန႔က အေမ႔အိမ္မွာ ၀ါဆုိသကၤန္းကပ္တယ္။ အဲေန႔က ဖုန္းဆက္လုိက္ေသးတယ္။ ဘုန္းႀကီးကုိ ဘာဟင္းေတြနဲ႔ကပ္လဲလို႔ ေမးလုိက္ေတာ႔ မိွဳကပ္ေပါင္း၊ ငါးအုံး၊ ၾကက္သားအုံး နဲ႔ ဘာညာ ဘာညာေတြေပါ႔။ တျခားဟင္းေတြထက္ ဒီဟင္းကုိ ပုိၿပီးစားခ်င္ပါတယ္။ အမ်ဳိးေတြလဲ စုံလုိ႔ေပါ႔။ ကဲ ရွည္လဲ ရွည္သြားၿပီ။ အသီးအရြက္ေပါင္းတာေတြကုိေတာ႔ ဒီေလာက္နဲ႔ပဲ ရပ္လုိက္ၿပီေနာ္။ က်န္တဲ႔ဟင္းေတြလဲ ရွိေသးတာမို႔ ဆက္လက္ၿပီး ပုိ႔စ္တင္ပါအုံးမယ္။ ညီမေလး ေမကဆုန္ နည္းနည္းၾကာသြားလုိ႔ စိတ္ဆုိးနဲ႔ေနာ္။

က်န္းမာ ခ်မ္းသာၾကပါေစ။

10 comments:

avocado said...

မစားဘူးဘူး အဲ့ဒါ

ေမဇင္ said...

မမ....ေပါင္းတာေရာ ေထာင္းတာေရာ မစားဖူးဘူး...စားၾကည့္ခ်င္တယ္...။ မမလုပ္ေကြ်း... း)

ေႏြးေနျခည္ said...

လုပ္ရတာ လက္၀င္လိုက္တာ.. စားေတာ့စားခ်င္တယ္ ဟိ း)

ခ်က္ျဖစ္ရင္ ေခၚလိုက္ပါေနာ္ မမမိုး ဟီဟိ

MrDBA said...

စီဒီေတြမွာ ကပ္ေပါက္တဲ့ မိႈကိုေရာ ..မန္းကိုေပါင္းေကၽြးၾကည့္ပါလားငွင္ ...

စႏၵကူးေမ said...

ေတာ္ေတာ္လက္၀င္မယ့္မႈိကပ္ေပါင္း.. စားဖူးၾကည့္ခ်င္လိုက္တာ.. အဲဒီမႈိေသးေသးေလးေတြ ပံုရွိရင္တင္ေပးအံုးေနာ္..

subuueain said...

စားခ်င္ပါတယ္ဆိုေၿပာ ေၿပာေနၾကတယ္ေနာ္ :)

ျမဴးသွ်ရီ said...

မေရ.......
ျမဴးလဲစားခ်င္တယ္သိလား
အကုန္ၾကိုက္တယ္

ေမေလး said...

မမ လုပ္တတ္ဘူးးးမမအိ္မ္လာလည္ရင္ ခ်က္ေကၽြးေနာ္။

မိုးေကာင္းသူ said...

ေထာပတ္သီး ညီမေလး
ဟုတ္တယ္။ ကခ်င္ျပည္နယ္က သူေတြပဲ စားဖူးလိမ္႔မယ္ထင္တယ္။

ညီမေလး ေမဇင္ နဲ႔ ေႏြးေနျခည္
အစ္မ လုပ္ေကြ်းခ်င္ပါေသာ္လည္း မိွဳကပ္မရွိလုိ႔ေနာ္။ :D

ကုိႀကီး ဒီဘီ
စီဒီမွာကပ္တဲ႔မွဳိ ေပါင္းေကြ်းလုိက္လုိ႔ ေရွာေနပါအုံးမယ္ေလ။

ကူးကူးေရ
ပုံရရင္ တင္ထားေပးမယ္ေနာ္။ စားရတာတာ ေကာင္းတာ။ လက္၀င္တယ္ဆုိ။

စုဘူးေလး
မိွဳကပ္ရရင္ လမ္းေခၚလုိက္မယ္။

ျမဴး
သတိရေစတဲ႔ ဟင္းေတြ အစ္မနဲ႔ ေတာ္ေတာ္တူတယ္ဟုတ္။

ေမေလး
ခ်က္ေကြ်းအုံးမွာ။ :D

Heartmuseum said...

ဟိုက္.... ဒါေတာင္ အပိုင္း၁ ႐ွိေသးတယ္..... :D
ဘယ္အခ်ိန္ကတည္းက လြမ္းေနတယ္မသိ.....
ေရးၿပထားတာကိုက စားခ်င္စရာ....