Tuesday, July 14, 2009

ငယ္ဘ၀ကုိ သတိရေစတဲ႔ဟင္း တဂ္ပုိ႔စ္ - ၂ (မွွ်စ္ခ်ဥ္ေလွာ္၊ ပဒဲေကာ ငရုတ္သီးေၾကာ္ နဲ႔ မယ္ဇလီရြက္ ဆန္ေလွာ္ဟင္းရည္)

ငယ္ဘ၀ကုိ သတိရေစတဲ႔ဟင္း တဂ္ပုိ႔စ္ - ၂ ဆက္ေရးလုိက္ပါအုံးမယ္ေနာ္။ မုိးေကာင္းၿမိဳ႕မွာ သီတင္းကြ်တ္ရင္ ဘုန္းႀကီး ကန္ေတာ႔ပဲြဆုိၿပီး ရွိတယ္။ မုိးေကာင္းတစ္ၿမိဳ႕လုံးမွာ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္း ၁၃ ေက်ာင္းလား ၁၄ ေက်ာင္းလား မသိဘူးရွိတယ္။ မမွတ္မိေတာ႔ဘူး။ ဘုန္းႀကီးကေတာ႔ပဲြ ဆုိၿပီး ၿမိဳ႕တြင္းတစ္ရက္၊ ၿမိဳ႕ျပင္တစ္ရက္ဆုိၿပီး ဘုန္းႀကီးကန္ေတာ႔ပဲြရိွတယ္။ ကြ်န္မေတာ႔ ၿမိဳ႕တြင္း ဘုန္းႀကီးကန္ေတာ႔ပဲြရက္ပဲ သြားဖူးပါတယ္။ ၿမိဳ႕ျပင္ကန္ေတာ႔ပဲြကုိေတာ႔ အိမ္ကေ၀းလုိ႔ မလြတ္ဘူး။ အဲတုံးက ကြ်န္မ သုံးတန္းလား ၊ ေလးတန္းလားမသိဘူး ၉ ႏွစ္၊ ၁၀ ႏွစ္အရြယ္ပဲ ရွိေသးတယ္။ တစ္ခ်ဳိ႕လဲ လမ္းေလွ်ာက္သြားတယ္။ တစ္ခ်ဳိ႕လဲ စက္ဘီးစီးၿပီးသြားၾကတယ္။ ၿမိဳ႕တြင္း ဘုန္းႀကီးကေတာ႔ပဲြေတာ႔ လမ္းေလွ်ာက္ၿပီးသြားၾကတယ္။ ရပ္ကြက္အလုိက္ သြားၾကတာ တစ္ေက်ာင္း၀င္ တစ္ေက်ာင္းထြက္နဲ႔ ဘုရားကန္ေတာ႔ ၾကတယ္။ မုန္႔ေတြေကြ်းေတာ႔ ပုိေပ်ာ္စရာေကာင္းတယ္။ တကယ္ပါ ကေလးဘ၀ကမုိ႔လုိ႔ပဲလားမသိဘူး ဘုန္းႀကီးကန္ေတာ႔ ဖုိ႔ထက္ မုန္႔စားရမယ္ဆုိေတာ႔ ေပ်ာ္စရာႀကီး။ ၿပီးေတာ႔ အကၤ် ီအသစ္လဲ၀ယ္ေပးတယ္။ မဟုတ္လဲ အသစ္ခ်ဳပ္ေပးတယ္။ ၿပီးေတာ႔ ဆံပင္ကုိ တစ္ေခါင္းလုံးေကာက္ ဒါမွမဟုတ္ေရွ႕ပဲေကာက္ေပးေသးတယ္။



(အက်ည္းတန္မွန္ႀကိဳက္ဆုိၿပီးရွိေတာ႔ ကြ်န္မလဲ ရုပ္ဆုိးလုိ႔လားမသိဘူး လွခ်င္တာေပါ႔ေလ။ ျမင္ေယာင္ၾကည္႔ပါ။ တစ္ေခါင္းလုံးကုိ ဆံပင္ေကာက္ထားတာ စာကေလး ငွက္သုိက္ထက္ဆုိးမယ္ထင္တယ္။ အဲဒီအခ်ိန္တုံးကေတာ႔ မုိးေကာင္းမွာ ဆံပင္ေကာက္တာ ေခတ္စားတယ္။ ရွင္ျပဳ အလွဴရွိတယ္လုိ႔ ၾကားလုိက္တာနဲ႔ ဆံပင္သြားေကာက္ၿပီးသားပဲ။ ကြ်န္မက အလွပေဂးဆုိေတာ႔ ကြန္းေတာင္ကုိင္ ပန္းေတာင္ကန္ေခၚတယ္ေလ။ တစ္အိမ္တစ္ေယာက္ႏွဳန္းလုိက္ရေတာ႔ ကြ်န္မပါရေတာ႔တာေပါ႔။ အဲတုံးက ရုိက္ထားတဲ႔ ဓာတ္ပုံေတြၾကည္႔ရင္ ရီခ်င္တယ္ဆုိ။ အဲ .......... သတိရေစတဲ႔ဟင္းကေန ကြ်န္မရဲ႕ အလွအပ အေၾကာင္းေရာက္သြားၿပီ။ ဟီးဟီး။ စားတဲ႔အေၾကာင္း ျပန္ဆက္မယ္ေနာ္။) ဒီအခ်ိန္က ဘယ္ရပ္ကြက္က ကန္ေတာ႔တဲ႔အခ်ိန္၊ ဘယ္အခိ်န္က ဘယ္ရပ္ကြက္က ကန္ေတာ႔တဲ႔အခ်ိန္ဆုိၿပီးခဲြထားတယ္။ အဲ ........ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းတုိင္း ေက်ာင္းတုိင္း လာၿပီးကန္ေတာ႔ၾကတဲ႔သူေတြကုိ ထမင္း (သုိ႔) မုန္႔ပဲသားေရစာေတြေကြ်းတတ္တယ္။ လက္ဖက္အသားႀကီးပဲသုပ္၊ မယ္ဇလီဖူးသုပ္၊ ဇီးျဖဴးသီးေထာင္း စတာေတြလဲ ေကြ်းတတ္တယ္။ ဇီးျဖဴသီးေထာင္းမ်ားေပးခဲ႔ရင္ေတာ႔ လမ္းသြားရင္စားလုိက္ ေရေသာက္လုိက္နဲ႔ အဆင္ကုိေျပလုိ႔။ ေက်ာင္းတုိင္းက ေကြ်းတာကုိ စားတယ္ေနာ္။ မစားႏုိင္လဲ လမ္းသြားရင္းစားဖုိ႔ ဖက္နဲ႔ထုပ္ၿပီးေပးတယ္၊ မဟုတ္လဲ လက္ထဲထည္႔ေပးခဲ႔ေသးတယ္။ အခုအခ်ိန္ျပန္ၿပီး သြားစားခ်င္ပါေသးတယ္။ အခုက အရမ္းႀကီး မစည္ကားေတာ႔ဘူးလုိ႔ေတာ႔ ေျပာတယ္။



အဲဒီေကြ်းတဲ႔ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းေတြထဲကမွ ဘုန္သာ ဘုန္းႀကီးေက်ာင္းကေတာ႔ အၿမဲတမ္းလုိ ထမင္းေကြ်းတယ္။ ဟင္းကေတာ႔ မွ်စ္ခ်ဥ္ေလွာ္ရယ္၊ ပဒဲေကာ ငရုတ္သီးစပ္စပ္ေၾကာ္ရယ္၊ မယ္ဇလီ ဆန္ေလွာ္ဟင္းရည္ရယ္ဆုိၿပီး ႏွစ္တုိင္း ႏွစ္တုိင္း ဒီဟင္းေကြ်းတာမ်ားပါတယ္။ ခုေတာ႔ ေကြ်းေသးလား မသိေတာ႔ဘူး။ ထမင္းခ်က္ထားတာဆုိရင္ေလ အမ်ားႀကီးပဲ။ ထမင္းနဲထုိးတဲ႔ မုိးၿပဲဒယ္အႀကီးစားနဲ႔ ထမင္းခ်က္တယ္။ ခ်က္ၿပီး ထမင္းေတြကုိ ဖ်ာခင္းၿပီးပုံထားတယ္။ ေတာင္ပုံရာပုံပဲေနာ္။ ဟင္းကုိၾကည္႔လုိက္ပါအုံး အခ်ဥ္ရယ္ အစပ္ရယ္ အခါးရယ္ဆုိၿပီး စားရတာ ေကာင္းမွေကာင္းပဲ။ စားပဲြ၀ုိင္းေတြနဲ႔ သူအဖြဲ႔ ငါ႔အဖဲြ႔ စားၾကတယ္။ ဟင္းေတြကုန္လဲ ျပန္ၿပီးသြားေတာင္းလုိ႔ ရတယ္။ မ၀ မခ်င္းေတာင္းေနၾကတာေပါ႔။ ကြ်န္မ ညီမ၀မ္းခဲြတစ္ေယာက္ရွိတယ္။ ကိုယ္႔ထက္ငယ္တယ္ဆုိေတာ႔ ကေလးပီပီ နင္သြားေတာင္းဆုိၿပီးလြတ္လိုက္တယ္။ ပထမ တစ္ေခါက္၊ ႏွစ္ေခါက္ေတာ႔ သြားေတာင္းပါတယ္။ ေနာက္ေတာ႔ မွ်စ္ခ်ဥ္ေလွာ္ယူလဲ ဒီမ်က္ႏွာ၊ ပဒဲေကာေၾကာ္ ယူလဲ ဒီမ်က္ႏွာ၊ ဆန္ေလွာ္ဟင္းယူလဲ ဒီမ်က္ႏွာ ဆုိၿပီးသြားမယူေတာ႔ဘူး။ အခုခ်ိန္ထိ စကားႀကံဳႀကိဳက္ရင္ သူ႔ကုိ စၾကတုံးပဲ။ "တစ္ခါလာလဲ ဒီမ်က္ႏွာ တစ္ခါလာလဲ ဒီမ်က္ႏွာ" လုိ႔ဆုိၿပီးေပါ႔။



မွ်စ္ခ်ဥ္ေလွာ္နည္းလဲ ေျပာအုံးမွ။ ကိုယ္႔ငါးခ်ဥ္ ကုိယ္ခ်ဥ္လုိက္ပါအုံးမယ္ေနာ္။ မွ်စ္ခ်ဥ္ဆုိရင္ ခုခ်ိန္ထိ ကခ်င္ျပည္နယ္က မွ်စ္ခ်ဥ္အႀကိဳက္ဆုံးပဲ။ မွ်စ္ခ်ဥ္မွာ ပုံစံ ၂ မ်ဳိးရွိတယ္။ အဖူးလုိက္ရယ္၊ ေသးေသးႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြစင္းထားတဲ႔မွ်စ္ခ်ဥ္ရယ္ ဆုိၿပီးေပါ႔။ ၀က္သားနဲ႔ခ်က္စားမယ္ဆုိရင္ အဖူးကုိစားတာမ်ားပါတယ္။ ေၾကာ္စားေလွာ္စားမယ္ဆုိရင္ ေသးေသးႏုတ္ႏုတ္မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိစားပါတယ္။ အခုက မွ်စ္ခ်ဥ္ေလွာ္ဆုိေတာ႔ အေသးစားကုိစားတာေပါ႔ေနာ္။ မွ်စ္ခ်ဥ္ေလွာ္မယ္ဆုိရင္ အရင္ဆုံးမွ်စ္ခ်ဥ္ကုိ ႏူးေနေအာင္ျပဳတ္ထားပါတယ္။ မွ်စ္ခ်ဥ္ေလွာ္အတြက္လုိအပ္တာေတြကေတာ႔ မွ်စ္ခ်ဥ္ရယ္၊ ကန္စြန္းရြက္ရယ္၊ ခေစာ႔သီးေသးေသးရယ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းရယ္၊ ပင္စိမ္းရြက္ရယ္၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းရယ္၊ ငါးပိကင္ရယ္၊ ၾကက္သြန္ ျဖဴ နီေထာင္းရယ္၊ ဟင္းျပင္းရြက္ရယ္ (ဟင္းျပင္းရြက္ကုိ ကခ်င္ျပည္နယ္ နဲ႔ ရွမ္းျပည္ေတာ႔ ရွိတာသိပါတယ္။ က်န္တဲ႔ေနရာမွာေတာ႔ ရွိမရွိ ကြ်န္မ ေသေသခ်ာခ်ာမသိဘူးေနာ္။ အေခၚအေ၀ၚကဲြခ်င္လဲ ကြဲမွာေပါ႔ေလ။)



မွ်စ္ခ်ဥ္ေလွာ္ေတာ႔မယ္ေနာ္။ မွ်စ္ခ်ဥ္ေလွာ္မယ္႔အုိးတည္ၿပီ။ ဆီနည္းနည္းထည္႔ပါ။ ဆီက်က္လာရင္ ၾကက္သြန္းျဖဴ နီေထာင္းထည္႔ၿပီး နည္းနည္းအိေအာင္ေၾကာ္လုိက္ပါ။ ၿပီးရင္ ျပဳတ္ထားတဲ႔မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိ ထည္႔ၿပီး ေရာေမႊလုိက္ပါ။ ၿပီးရင္ ခေစာ႔သီးကုိထည္႔ပါ။ အလုံးလုိက္ထည္႔ ဒါမွမဟုတ္ ႏွစ္ျခမ္း ျခမ္းၿပီးထည္႔လဲရပါတယ္။ ၃ မိနစ္ေလာက္ၾကာေအာင္ထားလုိက္တယ္။ ၿပီးရင္ ငါးပိကင္ထည္႔၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္းထည္႔၊ ဆားထည္႔၊ အခ်ဳိမွုန္႔ထည္႔ ပါ။ ေမႊေပးပါ။ ၿပီးရင္ ကန္စြန္းရြက္ထည္႔၊ ဟင္းျပင္းရြက္ထည္႔၊ ငရုတ္သီးစိမ္းကုိ အရွည္လုိက္ ႏွစ္ျခမး္ေလာက္ျခမ္းၿပီးထည္႔ပါ။ မွ်စ္ခ်ဥ္ နဲ႔ အရြက္ေတြနဲ႔ အိသြားရင္ေတာ႔ မီးဖုိေပၚက မွ်စ္ခ်ဥ္ေလွာ္အုိး ခ်ခါနီး ပင္စိမ္းအုပ္ၿပီး မွ်စ္ခ်ဥ္ေလွာ္စားႏုိင္ပါၿပီရွင္။


ပဒဲေကာ ငရုတ္သီးေၾကာ္နည္းကေတာ႔ ပုဇြန္ေျခာက္ေၾကာ္နည္းအတုိင္းပါပဲေနာ္။ ပဒဲေကာမွုန္႔ ေလးပါထည္႔ေၾကာ္လုိက္တာပါ။ ပဒဲေကာထည္႔ထားေတာ႔ အနံ႔လဲ ပုိေမႊးတယ္။


မယ္ဇလီ ဆန္ေလွာ္ဟင္းရည္နည္းကေတာ႔ သိၾကမယ္ထင္ပါတယ္ေနာ္။ ခ်က္နည္း ေရးေတာ႔ဘူးေနာ္။



အခုအခ်ိန္မုိးေလးကလဲ ေအးေအးနဲ႔ ဒီဟင္းသုံးမ်ဳိးနဲ႔ ေလြးလုိက္ရရင္ျဖင္႔ ......................


ေနာက္ထပ္ ေရးရအုံးမလား။ သတိရေစတဲ႔ဟင္းေတြ ရွိေသးတယ္ေနာ္။ :D

11 comments:

ေမဇင္ said...

မမ ေရ..ခ်က္နည္းေလး ေတြ အတြက္ ေက်းဇူးပါပဲ...တစ္ခုမွ ကိုမစားဖူးပါဘူး...။ စားေကာင္းမယ့္ ပုံပါပဲ အမ ေရးထားတာကို ဖတ္ျပီး... ဂလု... အဟဲ

ခင္တဲ့
ေမဇင္

Anonymous said...

အဲဒါေတြတစ္ခုမစားဖူးဘးူ မမ ေနာက္ကခ်က္ရင္ေခၚေနာ္ လာစားမယ္ ေခၚမယ္ ေခၚမယ္ နဲ့ ေခၚလဲေခၚဘူး ၀ါးးးးးးးးးးးးး

subuueain said...

ကခ်င္ဟင္းေတြ၊ ရခိုင္ဟင္းေတြက သြားရည္က်ခ်င္စရာေနာ္။ ဗမာ ကၽြန္မကေတာ့ အကုန္ၾကိဳက္။ စပ္ရင္ပိုၾကိုက္တယ္ :D

စူးနွယ်လေး said...

အဲဒီဖက္က ဟင္းေလးေတြက စားခ်င္စရာေတြခ်ည္းပဲ

စူးနွယ်လေး said...

ဒါနဲ႔ မယ္ဇလီဖူးက ဘယ္အခ်ိန္ေပၚတာလဲ..အသုပ္လုပ္စားတဲ႔ဟာေလ

ေက်ာ္ႏွင္းဆီလြင္ said...

အမရယ္
နာမည္ေလးနဲ႕တင္စားခ်င္လိုက္တာ အရမ္း...
:D

ေမကဆုန္ said...

အစ္မေရ ထပ္ဖတ္ ထပ္ ဂလု လို့ ေအာ္သြားတယ္.. ရွိေသးရင္ ထပ္ေရးေနာ္.. အားေပးဴပီးသားပဲ..

naychi said...

တခုမွမစားဖူးဘူး း)
ဟင္းပုံေတြမရွိရင္လည္း မမရဲ႕ ကြမ္းေတာင္ကိုင္ပုံေလး တင္တာဟုတ္ဘူး... ၾကည္႕ခ်င္ပါတယ္ဆို...

ေက်ာပိုးအိတ္ said...

မမေရ

ေနမေကာင္းလို ့အသစ္လဲမတင္ႏိုင္ေသးဘူး။ အိမ္ေတြလဲ လိုက္မလည္ရေသးဘူး။

ေခါင္းအရမ္းမူးေနတယ္။ ေနာက္မွ သမီးေအးေဆး လာဖတ္မယ္ေနာ္။

ခ်စ္တဲ့
ေက်ာေက်ာ

ကိုလူေထြး said...

ေရးခ်င္ရက္ လက္တို႕ ဆိုတာ ဒါမ်ိဳးကိုေျပာတာလား...

ၾကားရတဲ့ ဟင္းေတြက ေအာက္ျပည္က ကိုလူေထြးအတြက္ အထူးအဆန္းခ်ည္းပဲ ဂ်ိမ္းေဖာသူေရ...

းဝ)

Anonymous said...

ငယ္ဘ၀ကို သတိရတဲ့ဟင္းေတြ မနည္းပါလားဟ..... မိုက္တယ္...... လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္သာ ခ်က္စားလိုက္ရရင္ ႐ွယ္ပဲ ..... ေကာင္းလိုက္မယ့္ ၿဖစ္ခ်င္းးးး