Monday, March 29, 2010

ငါးကင္ စပ္စပ္ေလး


ဟင္းအသစ္တင္မယ္ တင္မယ္ဆုိၿပီး မတင္ျဖစ္ဘူး။ ဒီလထဲ ဒီလင္ဒီမယားႏွစ္ေယာက္သား က်န္းမာေရးအေျခအေနညံ႔ေနတယ္။ က်န္းမာေရးေကာင္းျပန္ေတာ႔လည္း ကြန္ပ်ဴတာႀကီးက မအား ကြန္ပ်ဴတာႀကီးအားျပန္ေတာ႔လည္း က်န္းမာေရးကမေကာင္းနဲ႔ တစ္လွည္႔စီျဖစ္ေနသည္။ :D သုိ႔ေပမယ္႔လည္း ရုံးပိတ္ရက္ပဲ က်န္းမာေရးမေကာင္းလုိ႔ ေတာ္ေပေသးသည္။ ေစ်းသြားေတာ႔ ငါးလတ္လဲလတ္တာနဲ႔ (၄ ေကာင္)၀ယ္လာတယ္။ တျခားဟာမ၀ယ္ရတာကလဲ ဆုိင္ေတြက ပိတ္သြားၿပီ။ မရွိ ရွိတာပဲ ၀ယ္လာတယ္။ အိမ္မွာေတာ႔ ငါးအေကာင္လုိက္ဆုိရင္ ေၾကာ္စားရင္ေၾကာ္စား မဟုတ္ရင္တာ႔ ကင္စားတာမ်ားတယ္။ ငါးကင္ကုိေတာ႔ ေရးဖူးပါတယ္။ အခုငါးက ကကထစ္ငါးထင္တာပဲ။ ေရက်ဳိေလးခ်က္စားလဲ ေကာင္းတယ္လုိ႔ေျပာတာပဲ။ ကြ်န္မေတာ႔ ငါးကုိခ်က္တာထက္ ဒီလုိ ကင္စားတာကုိပုိႀကိဳက္ပါတယ္။ အႏွစ္ေလးကုိစပ္စပ္ေလးဆုိ ရွဴးရွဴးရွဲရွဲနဲ႔စားလုိ႔လဲေကာင္းတယ္။ ေနမေကာင္းခ်င္တဲ႔ အခ်ိန္စားေတာ႔ ေခြ်းေတာ႔ျပန္သြားပါလိမ္႔မယ္။ ကဲ ........... ဒီေန႔ေတာ႔ ငါးကင္ေလးပဲ အားမနာတမ္း သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။




ဒုတိယရက္ ငါးကင္


ပထမရက္ ငါးကင္

ငါးကင္ အတြက္ လုိအပ္ေသာအရာ

ငါး (မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ ငါး)
ၾကက္သြန္နီ ၃ လုံး (အႏွစ္မ်ားမ်ားစားခ်င္ရင္ ၾကက္သြန္နီမ်ားမ်ားထည္႔ပါေနာ္။ တစ္ခါတစ္ေလ ငါးထက္ အႏွစ္ကုိပုိႀကိဳက္တဲ႔သူေတြလဲ ရွိတယ္။)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၇ တက္
ဂ်င္း လက္ ၄ ဆစ္
ငရုတ္သီး ၂၀ ေတာင္႔ (အစိမ္းေတာင္႔ ပဲရွိလုိ႔ မ်ားမ်ားေလးထည္႔လုိက္တယ္။)
ပင္စိမ္းရြက္
ဖက္ဖယ္ရြက္
နံနံပင္
ရွမ္းနံနံ



ငါးကင္အတြက္ ျပင္ဆင္ပုံ

ငါး အေၾကးခံြကုိေသခ်ာခြာေရနဲ႔ေဆးလုိက္တယ္။ ၿပီးရင္ မန္က်ည္းမွည္႔ နည္းနည္းကုိ ေရေဖ်ာ္ၿပီး ငါးကုိ ေဆးပါ။ အိမ္မွာေတာ႔ ဘယ္ငါးခ်က္ခ်က္ မန္က်ည္းမွည္႔နဲ႔ ေဆးတတ္ပါတယ္။ ငါး အညွီနံေတြ ေပ်ာက္သြားေအာင္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ ငါးကုိ ဆား၊ အခ်ဳိမွုန္႔န႔ဲ နယ္ထားၿပီး ၁၅ မိနစ္ေလာက္နပ္ထားပါ။ ငါးထဲ ဆားေလး ျပားေလး ၀င္သြားေအာင္ပါ။ ငါးကုိ နပ္ထားတဲ႔အခ်ိန္ အဆာပလာကုိ လုပ္ပါမည္။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ပင္စိမ္း၊ ဖက္ဖယ္ရြက္၊ နံနံပင္တုိ႔ကုိ ဆား နဲ႔ အခ်ဳိမွုန္႔ နည္းနည္းထည္႔ၿပီး ေတာက္ေတာက္စင္းပါ မဟုတ္လဲ ေထာင္းႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ (ဆား နဲ႔ အခ်ဳိမွုန္႔ထည္႔ဖုိ႔ မေမ႔နဲ႔ေနာ္။ မဟုတ္ရင္ အဆာပလာက အရသာမရွိဘူးျဖစ္ေနလိမ္႔မယ္။) ၿပီး ဆီစိမ္းနည္းနည္းနယ္လုိက္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ ငါးဗုိက္ထဲသုိ႔ အစာပလာသြတ္၊ ပါးဟက္ထဲသုိ႔ အစာပလာသြတ္ၿပီး ကင္ႏုိင္ပါၿပီ။ ဆီေလးပါေတာ႔ အဆာပလာအိသြားေအာင္လုိ႔။ ဆီမထည္႔လဲရတယ္ေနာ္။ ၿပီး ကင္စက္ထဲထည္႔လုိက္တယ္။ အေပၚမီးေအာက္မီးတၿပိဳက္နက္ဆုို မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ကင္ေပးပါ။ အပူခ်ိန္ ၂၀၀ ေလာက္ထားလုိက္ပါတယ္။ ဒီလုိေလး လုပ္စားၾကည္႔ပါလား။

9 comments:

okn said...

အစားအေသာက္ဆုိေတာ့ လူေတြနဲ႕မကင္းေတာ့ စိတ္ဝင္းစားမိပါတယ္။ ျမန္မာအစားအစားေလးေတြကုိ ေဖၚျပေပးတဲ့အတြက္ေက်းဇူးလဲတင္ပါတယ္။ တဆက္တည္း အခ်ဳိမႈန္႕ ကုိ receipt မွာသုံး တာေတြ႕လုိလဲ မိမိသေဘာထားကုိ စီေဘာက္မွာ ေရးၿပီးျဖစ္ပါတယ္္။ ဒီအခ်ဳိမႈန္႕ ျမန္မာျပည္မွာ ဘယ္ေတာ့က စသလဲေတာ့မသိ... က်ေနာ္အိမ္မွာ အေမ ငါးနဲ႕ ပုဇြန္းသုံးရာက ဒါ ႀကီးကုိစသုံးတာမွတ္မိတယ္... သူေယာက္ခမ က်ဳပ္အဖုိးနဲက တက်က္က်က္ေပါ့... အႀကံၿပဳပါတယ္ ေကာင္းမေကာင္းေတာ့ ရွားဖတ္ၾကည့္ေပါ့ဗ်ာ..( မိမိကုိယ္တုိင္ ခုထိအိမ္မွာက်ဳိးစားတုန္းပါ)

ေလးစားစြာျဖင့္
ေက်ာ္ႏုိင္

လုလု said...

မမလုက အသားေတြထက္ ငါးကုိ ပုိၾကိဳက္တယ္။ အခု ငါးကင္စပ္စပ္ေလးကို ေတြ႕တုန္း စားသြားတယ္ေနာ္။
က်န္းမာေရးလည္း ဂရုစိုက္ေနာ္ ညီမေလးေရ။
ခ်စ္ခင္စြာျဖင့္
မမလု

စႏၵကူး said...

ငါးကင္ဆိုၾကိဳက္တယ္။ မိုးေကာင္းသူ ကင္ထားတာစားခ်င္စရာေလး..
အိမ္မွာလဲ မာမီက ဖယ္ဖယ္ရြက္တို႔ထည့္ကင္တာ..
အရမ္းစားေကာင္းတယ္..

rose of sharon said...

အင္း..လုပ္စားၾကည္႔မွာေပါ႔... သြားရည္က်ေအာင္လုပ္တာကိုး :)

9-9 said...

က်မတံုးမိ အျပစ္ရွိပါရွင္....
ဖယ္ဖယ္ရြက္ဆိုတာ ဘာလဲမသိပါ...
ေျပာျပႀကပါဦးးးးး
းးးး)))))

မိုးေကာင္းသူ said...

ကုိေက်ာ္ႏိုင္
အခ်ဳိမွဳန္႔က ငယ္ငယ္ေလးကတည္းက စားေနက်မုိ႔လုိ႔ ခ်က္ခ်င္းလက္ငင္းျဖတ္လုိ႔ မရေသးပါဘူး။ ေလွ်ာ႔ေတာ႔စားေနပါတယ္။ ေက်းဇူးအထူးလဲတင္ပါတယ္။

မမလု
အစဥ္အၿမဲ လာအားေပးလုိ႔ ေက်းဇူးပါရွင္။

ကူးကူးေရ
ဖက္ဖယ္ရြက္ထည္႔လုိက္တဲ႔ အရသာက ေတာ္ေတာ္ေလးေကာင္းတယ္ေနာ္။

မမ rose of sharon
သြားရည္က်ေအာင္လုပ္မိတယ္။

9-9
ဖက္ဖယ္ရြက္က နံနံပင္ေတြလုိ အေမႊးအႀကိဳင္ တစ္မ်ဳိးပါပဲ။ ပုံကုိ ဒီမွာ တင္ဖူးပါတယ္။ http://mogaungthu.blogspot.com/2009/04/blog-post_7347.html

Kyaw Zin said...

ကြ်န္ေတာ္လဲ ဖယ္ဖယ္ရြက္ ကိုမသိဘူးဗ်ာ။
ဘာလဲလို႔ေျပာျပပါအံုး။
ပံုတင္ထားတယ္ဆိုတဲ့ link ကိုသြားၾကည့္ေတာ့လဲ မရဘူး။ link ကအလုပ္အလုပ္ဘူး။
ပံုကေလးျမင္ရရင္ပိုေကာင္းမယ္ေနာ္။ တခါတေလေျပာျပတာကိုေတာင္ဘာမွန္းမသိျဖစ္တတ္လို႔ပါ။

arkamin min said...

good

aungtinwin said...

http://mogaungthu.blogspot.com/2009/04/blog-post_7347.html မွာ ဖက္​ဖယ္​ရြက္​ကို ၾကည္​့လို႔ရပါတယ္​