Wednesday, July 8, 2009

ငါးကင္

အမွန္ငါးကုိ၀ယ္ခဲ႔တုံးက ကြ်တ္ကြ်တ္ေလး ေၾကာ္စားမယ္ေပါ႔။ ငါးဆီေလးနဲ႔ ထမင္းေလးနဲ႔နယ္စားမယ္ေပါ႔။ စိတ္ကူး စိတ္ကူး။ ၿပီးေတာ႔ စိတ္ကူးက တစ္မ်ဳိးေျပာင္းသြားတယ္။ ငါးကုိ ကင္ၾကည္႔မယ္ေပါ႔။ မုိးေကာင္းသူတုိ႔ အုန္းသီးရထားလုိ႔။ ေမ်ာက္ အုန္းသီးရသလုိေပါ႔။ ကင္စက္ေလး၀ယ္ထားၿပီေလ။ ဒီမုိးေကာင္းသူ ၾကြားတာေနာ္။ ကင္စက္ေလး၀ယ္ၿပီး မစမ္းသတ္ရေသးဘူး။ ေကာ္ျပန္႔ကုိေတာ႔ မေၾကာ္ပဲ ကင္စက္ထဲထည္႔ၿပီးေတာ႔ စားၿပီးၿပီ။ မဟုတ္က ဟုတ္က စမ္းခ်င္ေနတာၾကာေပါ႔။ ငါး ကင္မယ္ဆုိေတာ႔ အေမႊးအႀကိဳင္အရြက္လုိေသးတယ္။ အဓိက ဖက္ဖယ္ရြက္ေလးပါရင္ ရပါၿပီ။ ဖက္ဖယ္ရြက္ေလး ဆင္း၀ယ္ၿပီး ဒီလုိေလး ကင္လုိက္ပါတယ္ေနာ္။ အားမနားတမ္း သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။

တျခား စားခ်င္စဖြယ္ ငါးကင္မ်ား

မမလုရဲ႕လက္ရာ

ညီမဂ်ာမုန္းဒန္ရဲ႕လက္ရာ


ကြ်န္မ မုိးေကာင္းသူရဲ႕လက္ရာ




ကင္ၿပီးပုံ (စပ္စပ္ေလးေနာ္)။ ၿပီး ထမင္းပူပူနဲ႔ ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႔ ေလြးၾကတယ္ကြယ္။ အိမ္သားတစ္ေယာက္တုိးလာလုိ႔ ငါးပုိကင္လုိက္တယ္ေနာ္။


မကင္ခင္ပုံ


အစပ္ေျပ နာနတ္သီးသုပ္ (ဆား၊ ငရုတ္သီးမွုန္႔နဲ႔သုပ္ထားပါတယ္)


ငါးကင္ အတြက္ လုိအပ္ေသာအရာ

ငါး (မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ ငါး။ အိမ္မွာေတာ႔ စလားဖီးငါး ကင္တာမ်ားတယ္)
ၾကက္သြန္နီ ၃ လုံး (အႏွစ္မ်ားမ်ားစားခ်င္ရင္ ၾကက္သြန္နီမ်ားမ်ားထည္႔ပါေနာ္။ တစ္ခါတစ္ေလ ငါးထက္ အႏွစ္ကုိပုိစားခ်င္တယ္။)
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၇ တက္
ဂ်င္း လက္ ၄ ဆစ္
ငရုတ္သီး ၁၀ ေတာင္႔ (စပ္စပ္ေလးျဖစ္ေအာင္ထည္႔လုိက္တယ္ကြယ္)
ပင္စိမ္းရြက္ (ကြ်န္မမွာ မရွိလုိ႔မထည္႔လုိက္ပါဘူး)
ဖက္ဖယ္ရြက္
နံနံပင္
ရွမ္းနံနံ (ကြ်န္မမွာ မရွိလုိ႔မထည္႔လုိက္ပါဘူး)



ငါးကင္အတြက္ ျပင္ဆင္ပုံ

ငါး အေၾကးခံြကုိေသခ်ာခြာေရနဲ႔ေဆးလုိက္တယ္။ ၿပီးရင္ မန္က်ည္းမွည္႔ နည္းနည္းကုိ ေရေဖ်ာ္ၿပီး ငါးကုိ ေဆးပါ။ အိမ္မွာေတာ႔ ဘယ္ငါးခ်က္ခ်က္ မန္က်ည္းမွည္႔နဲ႔ ေဆးတတ္ပါတယ္။ ငါး အညွီနံေတြ ေပ်ာက္သြားေအာင္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ ငါးကုိ ဆား၊ အခ်ဳိမွုန္႔န႔ဲ နယ္ထားၿပီး ၁၅ မိနစ္ေလာက္နပ္ထားပါ။ ငါးထဲ ဆားေလး ျပားေလး ၀င္သြားေအာင္ပါ။ ငါးကုိ နပ္ထားတဲ႔အခ်ိန္ အဆာပလာကုိ လုပ္ပါမည္။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ပင္စိမ္း၊ ဖက္ဖယ္ရြက္၊ နံနံပင္တုိ႔ကုိ ဆား နဲ႔ အခ်ဳိမွုန္႔ နည္းနည္းထည္႔ၿပီး ေတာက္ေတာက္စင္းပါ မဟုတ္လဲ ေထာင္းႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ (ဆား နဲ႔ အခ်ဳိမွုန္႔ထည္႔ဖုိ႔ မေမ႔နဲ႔ေနာ္။ မဟုတ္ရင္ အဆာပလာက အရသာမရွိဘူးျဖစ္ေနလိမ္႔မယ္) ၿပီးရင္ ငါးဗုိက္ထဲသုိ႔ အစာပလာသြတ္၊ ပါးဟက္ထဲသုိ႔ အစာပလာသြတ္ၿပီး ကင္ႏုိင္ပါၿပီ။ ဒီေန႔၀ယ္ထားတဲ႔ငါးက ေသးေတာ႔ အေပၚကေနပဲ အစာပလာျဖန္႔ၿပီးျဖဴးလုိက္ပါတယ္။ ၿပီး ဆီစိမ္းနည္းနည္းဆမ္းလုိက္တယ္။ ဆီေလးပါေတာ႔ အဆာပလာအိသြားေအာင္လုိ႔။ ဆီမထည္႔လဲရတယ္ေနာ္။ ၿပီး ကင္စက္ထဲထည္႔လုိက္တယ္။ အေပၚမီး မိနစ္ ၂၀၊ ေအာက္မီး ၂၀ နဲ႔ကင္လုိက္ပါတယ္ေနာ္။ အပူခ်ိန္ ၂၀၀ ေလာက္ထားလုိက္ပါတယ္။ ဒီတစ္ခါ ကင္စက္ေလးရွိသြားၿပီကြယ္။ ႀကံဳတုံး ၾကြားလုိက္တယ္ေနာ္။ ဒီလုိေလး လုပ္စားၾကည္႔ပါလား။

19 comments:

Anonymous said...

ၾကိဳက္တယ္မမ ငါးဆိုငါးဟင္းလံုး၀မၾကိဳက္ဘူး ငါးေၾကာ္ၾကြပ္ၾကြပ္ေၾကာ္တာမ်ိဳူး ငါးကင္တာမ်ိဳးဆိုရင္ေတာ့တအားၾကိဳက္တယ္

Anonymous said...

နာနတ္သီးေလးထပ္လာၿပန္စားတယ္ စားဖို့က်န္ခဲ့လို့

စူးနွယ်လေး said...

ေကာင္းလိုက္တာကြယ္..ငါးကင္စားခ်င္ေနတာၾကာၿပီ..

ေမဇင္ said...

ေ၀း...ဒီတစ္ခါေတာ့...နည္းေလးပါ ထည့္ေပးတယ္..။ ေက်းဇူး ခ်စ္မမ..။

Vista said...

ဟိုက္အလုပ္မ်ားေနတာနဲ. အရိုးပဲက်န္ေတာ.တယ္

Vista said...
This comment has been removed by the author.
Vista said...

မမ Electric oven နဲ.ကင္တာလား mircowave ovenနဲ.လား ?

Vista said...

မမ Electric oven နဲ.ကင္တာလား mircowave ovenနဲ.လား ?

ေက်ာပိုးအိတ္ said...

ငါးဟင္းမၾကိဳက္ပါကြယ္၊ ေၾကာ္ရင္ ကင္ရင္စားတယ္။ အမ်ားၾကီးစားတယ္။

ဒီေတာ့ မမက ေက်ာပိုးအိတ္ေလးကို အရိုးႏႊင္ေပးေနာ္။ အို ... တခါထဲခြံ ့ပါေကြ်းေနာ္။

အဟဲ။

နာနတ္သီးသုတ္ေလးလဲခြံ ့ေကြ်းေနာ္။ ခြ်ဲတာ။ အေဟေဟ။

မမ အစပ္ေတာ္ေတာ္စားပံုရတယ္ေနာ္။ မမ အၾကိဳက္လား ကိုယ္ေတာ္ၾကီးအၾကိဳက္လားေဟ့။

ခ်စ္ျမဴးေလးလဲ လာမမန္ ့ေသးဘူး။
သူ ့ကိုလဲလြမ္းေနတာ။

Anonymous said...

ဖက္ဖယ္ရြက္ ကို ဘိုလို အေခၚသိရင္ ေၿပာၿပပါလား.... စမ္းၿပီး ကင္ခ်င္လို႔

subuueain said...

တစ္ေနကုန္အိပ္ေပ်ာ္ေနတာနဲ ့ေနာက္က်သြားတယ္ရွင္။ ငါးကင္လဲၾကိဳက္တာဘဲ။ မန္းအကင္ဆိုင္ေတြကို လြမ္းလိုက္တာ။ နာနတ္သီးကို ေနာင္ေနာင္သည္လို သုတ္တာလား အမ။ သိပ္ေကာင္းတာဘဲ။ ကင္စက္ေလးလဲ လိုခ်င္တာဘဲ။ ကိုယ့္အိမ္ေထာင္နဲ ့ကိုယ္မွဝယ္ေတာ့မယ္။ဟီးဟီး။ ဘာမွလဲ မဆိုင္ဘူး

~PakKaramu~ said...

Pak Karamu reading your blog

~PakKaramu~ said...

Pak Karamu reading your blog

ကိုလူေထြး said...

အိမ္သားကဘယ္ႏွေယာက္မို႕လို႕လဲ
ငါးေတြက အမ်ားၾကီးရယ္...

းဝ)

ဂ်ာမုန္းဒန္ said...

ဟာ....မမမိုးေကာင္းသူရဲ့လက္ရာကတယ္မိုက္တယ္။
အရသာရွိမဲ့ပံုပဲ။ စားခ်င္လိုက္တယ္ရွင္။
အဲလိုငါးမ်ိဳးတို႔ဆီမွာ၀ယ္လို႔ရရင္အရမ္းေကာင္းမွာ။
အရမ္းကိုၾကိုက္စားသြားျပီမမေရ။
ခ်စ္ခင္စြာျဖင္႔
ညီမဂ်ာမုန္းဒန္

ေမေလး said...

မမ ငါးကင္တစ္ေကာင္ဆြဲသြားၿပီ။နာနတ္သီးပန္းကန္က မသြားတယ္။
မမကိုခ်စ္တဲ႔
ေမေလး

ေဇာ္ said...

အားပါး
အပီအျပင္ ဆြဲသြားပါတယ္ ေဒၚေလးေကာင္းခင္ဗ်ာ။ =)

မိုးေကာင္းသူ said...

ညီမေလး ေထာပတ္သီး
ခလုတ္တုိက္ခဲ႔ေသးလား။ ခ်က္ခ်င္းေရာက္လာလုိ႔။ :D

စူးႏြယ္
ေနမေကာင္းေနရင္ ငါးကင္ေလးလဲ ခံတြင္းလုိက္တယ္။ စားၾကည္႔ပါ။

ေမဇင္
ရတယ္ ရတယ္။ ခ်စ္ညီမေလး

vista
သူေတြတုံး အရုိးပဲက်န္ထားခဲ႔တာ။ vista စားဖုိ႔က်န္ထားၾကပါအုံး။ Electric oven နဲ႔ကင္တာပါရွင္။

ေက်ာေက်ာေလး
၀ါးၿပီးတစ္ခါတည္း ခံြေကြ်းလုိက္ၿပီေနာ္။ အစပ္က အစ္မစားရင္း စားရင္းက သူလဲ စားေနၿပီ။

Heartmuseum
ဒီမွာေတာ႔ ဖက္ဖယ္ရြက္ကုိ Laksa leave ဆုိၿပီးေရးထားပါတယ္။

စုဘူးေရ
မန္းအကင္ဆုိင္ကုိလဲလြမ္း အိမ္ကုိလဲလြမ္း အားလုံးလဲလြမ္း........အဲဆုိင္လာသိဘူး။ ေနာင္ေနာင္သည္လုိသုပ္ထားတာ။ ႏြယ္ခ်ဳိမွုန္႔ ၊ ေဆးသၾကားမွုန္႔တုိ႔ေတာ႔ မပါဘူးေနာ္။

Pak Karamu
Thank you so much for visiting my blog.
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ရွင္။

ကုိလူေထြး
တစ္ေယာက္တုိးပါတယ္။

ညီမဂ်ာမုန္းဒန္
ညီမ ငါးကင္တာျမင္ၿပီးစားခ်င္ေနတာ။ ညီမလက္ရာလဲ ေကာင္းပါတယ္ေနာ္။ ျမင္သာနဲ႔ သိတယ္။

ေမေလး
ငါးတစ္ေကာင္ေပ်ာက္သြားတယ္မွတ္တယ္။ မိၿပီ။ ေကြ်းဖုိ႔ ဟုတ္ဘူးေနာ္။ အလွထားထားတာ။ ျပန္ေပး။ :D

ေဇာ္
အပီအျပင္ဆဲြသြားလုိ႔ ေဒၚေလးမုိးေကာင္းက ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ရွင္။ ေနာက္လဲ လာဆဲြေနာ္။

Anonymous said...

ေဟးးး ေဟးးးး ေက်းဇူးပဲ...ငါးကို အကင္ပါတီ လုပ္စားမလို႔ ဖက္ဖယ္ရြက္ကို မရမက ႐ွာလိုက္အံုးမယ္။ ၿမန္မာၿပည္လို မီးေသြးနဲ႔ ကင္မယ္။