Friday, July 3, 2009

မုိးေကာင္း မွ်စ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆဲြ

ကြ်န္မရဲ႕အစ္ကုိေတာ္လဲ ဒီေရာက္ေနလုိ႔ မုိးေကာင္း မွ်စ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆဲြေလး ခ်က္စားလုိက္ပါတယ္။ ျမန္မာ အစားအစာ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကုိေတာ႔ ဒီမွာ ၀ယ္စားလုိ႔ရပါတယ္။ ဒီေခါက္ဆဲြကုိေတာ႔ အေမ႔အိမ္ (သုိ႔) ကခ်င္ျပည္နယ္ထိ ျပန္မွသာလွ်င္စားႏုိင္ပါတယ္။ အဲဒီေတာ႔ အစ္ကိုေတာ္ကုိ မွ်စ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆဲြေလးလုပ္ေကြ်းလုိက္ပါတယ္။ ကခ်င္ျပည္နယ္ မွ်စ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆဲြမွာ ထည္႔တဲ႔အစာပလာေတြကေတာ႔ နည္းနည္းကဲြျပားတာခ်င္းရွိပါတယ္။ တခ်ဳိ႕က တုိပန္က်န္ (ေခၚ) တရုတ္ပဲငါးပိအစား ဆီတုိပူးဟင္းခ်က္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္ခ်က္ ထည္႔စားတာလဲ ရွိပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ႔ တုိပန္က်န္ပဲထည္႔စားေလ႔ရွိလုိ႔ ကြ်န္မလဲ အိမ္မွာစားတဲ႔ အတုိင္းခ်က္စားလုိက္ပါတယ္ေနာ္။ အိမ္မွာေတာ႔ မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိမ်ားမ်ားျပဳတ္တယ္။ ေခါက္ဆဲြတစ္ပန္းကန္ မွ်စ္ခ်ဥျ္ပဳတ္တစ္ပန္း အဲလုိစားၾကတာ။ ဒီလုိေလး လုပ္စားၾကည္႔ပါလား။ ၀က္သား၊ ၾကက္သားေတာ႔ မပါဘူးေနာ္။




မုိးေကာင္းမွ်စ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆဲြ သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။ ကုလားဗရာေၾကာ္နဲ႔စားပါတယ္။ က်န္တဲ႔အေၾကာ္ထဲ႔စားလဲရတယ္ေနာ္။


တူမပါလို႔ ျပန္တင္ထားတယ္ေနာ္။ တူနဲ႔နယ္စားပါရွင္။



ကုလားဗရာေၾကာ္၊ မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိ ပင္စိမ္းရြက္ထည္႔ျပဳတ္ထားတယ္၊ ပဲက်က္မွုန္႔၊ ဟင္းဗ်စ္ (ေခၚ) တိုပူးေႏြးက်ဲက်ဲ၊ နံနံပင္၊ ဆီက်က္ နီနီ၊ ငရုတ္သီးအမွုန္႔ေၾကာ္၊ တုိပန္က်န္ (ေခၚ) တရုတ္ပဲငါးပိ၊ နံနံပင္၊ ပဲပင္ေပါက္ျပတ္ နဲ႔ ေဘဘီမုန္႔ညွင္းျပဳတ္



ဒီေန႔လဲ ခုံမေလာက္လုိ႔ ေအာက္ဆင္းစားၾကတယ္ကြယ္။ စားပဲြ၀ုိင္းေလးေတာ႔ လုိေနၿပီ။ (မင္းသားတုိ႔လင္မယားရယ္၊ အကုိေတာ္ရယ္၊ လူဆုိးရယ္၊ ကြ်န္မတုိ႔ လင္မယားရယ္။ မင္းသားတုိ႔အိမ္ နဲ႔ အခုအိမ္အသစ္နဲ႔ ကနီးေတာ႔ တစ္ခုခုခ်က္တုိင္းလွမ္းေခၚလုိက္တယ္။ လမ္းေလွ်ာက္လာရင္ရတယ္ေလ။ လာလဲမင္းသားႀကီးပဲခ်က္တာမ်ားတယ္။ လူဆုိးေတာ႔ အိမ္ေပၚေရာက္ေနပါၿပီကြယ္။ တတ္ႏုိင္ဘူး ) အေပၚမွာ မပါတာ ေတြက ဆား၊ အခ်ဳိမွုန္႔၊ ဆီက်က္၀ါ၀ါ၊ မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္၊ ဟင္းရည္ပန္းကန္၊ ျပင္ထားတဲ႔ေခါက္ဆဲြ တစ္ပန္းကန္



ကုိယ္တုိင္ေၾကာ္ ကုလားဗရာေၾကာ္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးပါထည္႔ေၾကာ္ထားတယ္။



မွ်စ္ခ်ဥ္ျပဳတ္ (၂ က်ပ္ဖုိး ဒါပဲရတယ္ကြယ္)


ပဲပင္ေပါက္ျပဳတ္ နဲ႔ ေဘဘီမုန္႔ညွင္းျပဳတ္ ( ပဲရြက္ေလးပါ ထည္႔ရင္ပုိေကာင္းတယ္)



ဒီေန႔က ငါးဟင္းရည္ ရုိးရုိး။ (ဆီတုိပူးထည္႔ခ်က္တဲ႔ ဟင္းရည္လဲ ခ်က္တတ္ေသးတယ္ေနာ္)


ဆန္စီးေခါက္ဆဲြေျခာက္ကို ၁ နာရီေလာက္ ေရစိမ္ထားပါတယ္။

လုိအပ္ေသာစာရင္း
၁။ ဆန္ဆီးေခါက္ဆဲြ ၁ ပိသာ
၂။ ငါးၾကင္း ၂၅ က်ပ္သား (ကြ်န္မေတာ႔ ငါးၾကင္းနဲ႔တူတဲ႔ ငါး၀ယ္ခဲ႔တာပဲ။ Toman ဆုိလားပဲ)
၃။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း
၄။ ျမန္မာနံနံ၊ ရွမ္းနံနံ
၅။ မွ်စ္ခ်ဥ္(ေသးေသးပါးပါးလွီးထားေသာ) ၁၅ က်ပ္သား (သုိ႔) ရွမ္းခ်ဥ္
၆။ ပဲပင္ေပါက္(သုိ႔) ပဲရြက္ (သုိ႔) ေဘဘီမုန႔္ညင္း (မႀကိဳက္လုိ႔ မထည္႔လဲ ရပါတယ္)
၇။ ပဲမုန္႔စိမ္း
၈။ ကုလားဗရာေၾကာ္ (မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အေၾကာ္စုံထည္႔စားႏုိင္ပါတယ္)


ေခါက္ဆဲြဟင္းရည္ျပဳလုပ္ပုံ

ေခါက္ဆဲြဟင္းရည္အတြက္ ေရေႏြးအုိးတည္ထားပါ။
ငါးၾကင္းကုိ ေရေဆးၿပီး ဆား၊ အခ်ဳိမွုန္႔ အနည္းငယ္ထည္႔နယ္ၿပီး ၁၅ မိနစ္ေလာက္ နပ္ထားပါ။
ၿပီးရင္ ငါးၾကင္းကုိ မီးေသြးမီးနဲ႔ကင္ပါ။ မီးျဖည္းျဖည္းနဲ႔ကင္ေပးပါ။ ၁၀ မိနစ္၊ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ဆုိ ရပါၿပီ။ မီးေသြးမီး မရွိလဲ ဆီနည္းနည္းနဲ႔ ေၾကာ္ေပးပါ။ မီးကင္တာကေတာ႔ ပုိၿပီးေမႊးတာေပါ႔။ ငါးက်က္ၿပီဆုိရင္ အေအးခံထားၿပီး အရုိးႏြင္ပါ။ ၿပီးရင္ ဟင္းရည္းအုိးလုပ္မယ္႔အုိးထဲသုိ႔ အရုိးႏြင္ထားေသာ ငါးၾကင္း၊ ၾကက္သြန္နီ ေလးျခမ္းစိတ္ ၇ လုံး ၾကက္သြန္ျဖဴ တမႊာကုိ ဓားနဲ႔ရုိက္ျပား၊ ဂ်င္းလက္ ၃ တစ္ေလာက္ကုိလဲ ဓားရုိက္ျပားၿပီး ထည္႔ပါ။ ဆား၊ အခ်ဳိ႕မုန္႔ ထည္႔ပါ။ ေရေႏြးထည္႔ၿပီး ဆူေအာင္ထည္ထားပါေလ။ ဟင္းရည္အုိးဆူလာလွ်င္စတင္ စားသုံးႏုိင္ပါၿပီ။


ေခါက္ဆဲြနဲ႔တြဲဖက္စားမည္႔မွ်စ္ခ်ဥ္ျပဳတ္လုပ္နည္း

မွ်စ္ခ်ဥ္ကုိ ဆား၊ အခ်ဳိမုန္႔၊ ဆႏြင္း အနည္းငယ္၊ ေရထည္႔ၿပီး မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ေရခမ္းေအာင္ျပဳတ္ထားပါေလ။ ႀကိဳက္တတ္လွ်င္ ရွမ္းနံနံ (သုိ႔) ပင္စိမ္းကုိ ေရခမ္းခါနီးထည္႔အုပ္ႏုိုင္ပါတယ္။

ထည္႔စားရမည္႔ အစာပလာမ်ား

ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ဆႏြင္းနဲ႔၀ါ၀ါခ်က္ထားပါ။
ငရုတ္ဆီ ဆီခ်က္ နီနီ ခ်က္ထားပါ။
ပဲမုန္႔ကုိ ေရေဖ်ာ္ၿပီး ဆား၊ အခ်ိဳမုန္႔၊ ဆႏြင္း အနည္းငယ္ထည္႔ၿပီး တုိးပူးေႏြး က်ဳိသလုိ မပ်စ္မက်ဲက်ဳိပါ။
ပဲပင္ေပါက္(သုိ႔) ပဲရြက္ (သုိ႔) ေဘဘီမုန႔္ညင္း တုိ႔ကုိ ေရေႏြးေဖ်ာထားပါ။
နံနံပင္ကုိ ပါးပါးလွီးထားပါ။

ရွမ္းေခါက္ဆဲြျပင္ဆင္ပုံ

ဆန္ဆီးေခါက္ဆဲြကုိ ျပဳတ္ပါ။
စားမည္႔ပန္ကန္လုံးထဲသုိ႔ ျပဳတ္ထားေသာ ဆန္ဆီးေခါက္ဆဲြထည္႔၊ က်ဳိထားေသာ ဟင္ဗ်စ္(ေခၚ)တုိပူးက်ဲက်ဲ ၁ဇြန္းေလာက္ထည္႔၊ ေရေဖ်ာထားေသာ ပဲပင္ေပါက္(သုိ႔) ပဲရြက္ (သုိ႔) ေဘဘီမုန႔္ညင္းထည္႔၊ တုိပန္က်န္ (ေခၚ) တရုတ္ပဲငါးပိထည္႔(ဆားကေတာ႔ လုိမွထည္႔ေတာ႔ေနာ္)၊ အခ်ဳိမွုန္႔ထည္႔၊ ဆီက်က္ နီနီထည္႔၊ ဆီက်က္ ၀ါ၀ါထည္႔၊ နံနံပင္ထည္႔၊ ကုလားဗရာေၾကာ္ကုိေခ်ၿပီးထည္႔၊ ျပဳတ္ထားေသာ မွ်စ္ခ်ဥ္နဲ႔တဲြၿပီး စားသုံးႏုိင္ပါၿပီ။ ဒါကေတာ႔ အသုပ္စားတဲ႔နည္းပါ။ အရည္နဲ႔စားခ်င္ရင္ ငါးဟင္းရည္ထည္႔ စားလုိက္ရင္ အရည္နဲ႔ရပါၿပီ။

18 comments:

မဆုမြန္ said...

မ်ွစ္ခ်ဥ္ေခါ့က္ဆြဲေလးကို ပထမဆံုး လာစားသြားတယ္ကြယ္ ကိုယ္ေတာ္ၾကီး ကံေကာင္းလုိက္တာ..

မီးမီးခ်စ္ said...

ဘရာ ေၾကာ္ ေလး စားခ်င္သြား ျပီ..
အိမ္း အိမ္ နီး ရင္ မီးခ်စ္ ကို လဲ ေခၚေကႊၽးေနာ္.. း))

Anonymous said...

ဒီေန့ေစာင့္ေနတာ ၿပီးေတာ့ခဏခဏဖြင့္ၾကည့္ေနတာ ၿပီးေတာ့ေနာက္ အလုပ္မ်ားသြားလို့ ခု၀င္လာၾကည့္ေတာ့ဗိုက္စာစာနဲ့စားသြားၿပီ အားလံုးကို :) ဗယာေၾကာ္ကတအားၾကိဳက္ မမီးမီးခ်စ္နဲ့အၾကိဳက္ခ်င္းတူတယ္ :)

rose of sharon said...

စားခ်င္လိုက္တာ...တခါမွမစားဖူးဘူး...အဲဒါကခ်င္ရုိးရာအစားလားဟင္?

ေမဇင္ said...

မမ ေရ..ေသခ်ာေလး မွတ္သြားတယ္... ခုဆို ေနာင့္ ကကိုယ့္ဘာသာ ခ်က္စားေနရတယ္ေလ..။ အရင္က စိတ္ပူတယ္..ခုမပူေတာ့ဘူး.. မမဘေလာ့ေလးေၾကာင့္ေပါ့..။

Shinlay said...

စားေကာင္းမဲ့ပံုပဲ။ စားခ်င္လိုက္တာ....

စႏၵကူး said...

မစားဖူး၀ူး... ဒီတစ္ခါေတာ့အိမ္ကမွ်စ္ခ်ဥ္လွမ္းမွာပီး ေပးထားတဲ့နည္းအတိုင္းလုပ္စားမယ္... ေက်းဇူးးးး

subuueain said...

မစားဖူးဘူး။မွ်စ္ခ်ဥ္ေတာ့ ၾကိဳက္တယ္။ လုပ္စားဦးမွဘဲ

စူးနွယ်လေး said...

မွ်စ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆဲြ တခါမွ မစားဖူးဘူး..
မိုးေကာင္းသူက တေန႔တမ်ဳိး မ႐ိုးရေအာင္ ႐ွယ္ခ်က္တယ္ေနာ္..
လုပ္စားၾကည့္ဖို႔ ဆံုးျဖတ္လိုက္ၿပီ

ေက်ာပိုးအိတ္ said...

ဘုရားေရ

စားခ်င္းစရာၾကီးပါလား။ မရေတာ့ဘူး ။မရေတာ့ဘူး။ ဒီလိုႏွိပ္စက္တာ ခံႏိုင္ေတာ့ဘူး။

တကယ္စားရေအာင္မမဆီလာလည္ေတာ့မယ္။
တစ္ေယာက္ထဲလာဘူးေနာ္။ စံုတြဲ။ အဟဲ

ေက်ာပိုးအိတ္ said...

ဘုရားေရ

စားခ်င္းစရာၾကီးပါလား။ မရေတာ့ဘူး ။မရေတာ့ဘူး။ ဒီလိုႏွိပ္စက္တာ ခံႏိုင္ေတာ့ဘူး။

တကယ္စားရေအာင္မမဆီလာလည္ေတာ့မယ္။
တစ္ေယာက္ထဲလာဘူးေနာ္။ စံုတြဲ။ အဟဲ

ကိုလူေထြး said...

ဂ်ိမ္းေဖာစာမစားဖူးဘူး...
အိမ္မွာထမင္းစားဖိတ္ရင္ အဲဒါမ်ိဳးလဲ တပြဲျပင္ေပးေနာ္...
းဝ)

Unknown said...

မမုိးေကာင္း....

သတိမရခ်င္တာေတြ သတိရေအာင္လုပ္ေနသလိုပဲ...

လာၿပီးျပန္မထြက္ခ်င္ေတာ့ဘူး...

စားစရာေတြစုံေနလုိ႔.... ;)

ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစဗ်ာ...

ျပည့္စုံ (ေ၀ါသားေလး)

Unknown said...

မွ်စ္ခ်ဥ္နဲ႔ေတာ့ တခါမွ မစားဖူးဘူးဗ်။ ကြ်န္ေတာ္က မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္နဲ႔ပဲ စားတာ။ ဓာတ္ပံု႐ိုက္ထားတာ စားခ်င္စရာေလး.... အေတာ္ပဲ....
အိမ္မွာ မွ်စ္ခ်ဥ္ အဆင္သင့္႐ွိတယ္။
စမ္းႀကည့္အံုးမယ္။

ေမေလး said...

စားခ်င္တယ္။မခ်က္ခ်င္ပါ။မမေၿပာေတာ႔ ေခၚမယ္ဆို။ဟြန္းး

လုလု said...

အထူးအဆန္းအစားအစာေလးပဲ
မွ်စ္ခ်ဥ္လည္း အရမ္းၾကိဳက္တယ္
စားမယ္ေနာ္
ႏွစ္ပြဲအနည္းဆံုးေပါ့
ေကြၽးပါေနာ္

ngenge said...

မိုးေကာင္းသူဆိုၿပီးၿမင္လိုက္ရေတာ႔အေတာ္၀မ္းသာသြားတယ္..နယ္သူခ်င္းေတြၾကေတာ႕ ပို၀မ္းသာပါတယ္။မိုးေကာင္းဘယ္နားေလးမွာေနတာလဲ....
ငယ္ငယ္ကေတာ႔မိုးေကာင္းေစ်းကုန္းသူပါ
ငတ္ေနတာၾကာၿပီၿဖစ္တဲ႔မွ်စ္ခ်ဥ္ေခါက္ဆြဲတင္ေပးလို႕ေက်းဇူးပါ း)

san said...

ကိုယ္လည္းမိုေကာင္းသူ တေယာက္ပါ က်ြန္းေတာ၇ပ္ ။ အလယ္၇ပ္ကြက္ မွာေနပါတယ္။ မိုးေကာင္း အ ထ က (၁) မွာ ၁၉၉၂ ထိ လုပ္ခဲ့ပါတယ္....သိမ်ား ေနၾက မလားလို့ပါ။