ေျပာခ်င္တာက အခု ဒန္ေပါက္ကလဲ ကြ်န္မခ်က္တာ မဟုတ္ပါဘူးေနာ္။ ခ်က္လဲ မခ်က္တတ္ပါဘူး။ အခ်က္အျပဳတ္ေကာင္းတဲ႔ ေယာက်ာ္း ၂ ေယာက္တည္းက ၁ ေယာက္ခ်က္သာပါ။ ေျပာရရင္ မင္းသားခ်က္တာေပါ႔။ :D ကြ်န္မတိုု႔က ဇာတ္ရံ နဲ႔ လူဆုိးေတြေပါ႔။ ကြ်န္မက ဆိတ္သားေလးပဲ ၀ယ္ၿပီး ေရေသခ်ာေဆး နယ္ထားလုိက္ပါတယ္။ က်န္တာအားလုံးက မင္းသားတုိ႔ လင္မယား ယူခဲ႔တာပါ။ ဒီေန႔ မုိးေကာင္းသူတုိ႔ လင္မယား အကုန္အက် သိပ္မ်ားသြားသလား။ :D
ကဲပါေလ ဒန္ေပါက္ေလးကုိလဲ သုံးေဆာင္သြားပါအုံးေနာ္။ အလွဴလက္ဖက္နဲ႔ မ်က္ႏွာလုပ္လုိက္တယ္။
ပထမအိုးက ဆိတ္သားနဲ႔ ဒန္ေပါက္ပါ။ ဒုတိယအုိးက ၾကက္သားနဲ႔ ဒန္ေပါက္ပါ။ ႀကိဳက္ရာ သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။ အခု ခူးထားတာကေတာ႔ ဆိတ္သား နဲ႔ ဒန္ေပါက္ပါ။ ဟင္းရည္က မႏုတ္တန္တီ တဲ႔။ စာလုံးေပါင္းမွာေနၿပီလားမသိ။ မွားလဲ ခြင္႔လြတ္အုံးေနာ္။
ၾကက္သားဟင္း
ဆိတ္သားဟင္း
သခြားသီး ၊ ပူစီနံ ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း
သခြားသီးအခ်ဥ္ (ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ သုပ္ထားတယ္)
သရက္သီး သႏွပ္ ( Mustafa/မူစတာဖာက ၀ယ္လာတာ)
ၾကက္သားအုိး ရပါၿပီ။ ဒန္ေပါက္ မဆာလာခတ္ထားပါတယ္။
ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ပါ နယ္တယ္။ (ဆား၊ အခ်ဳိမွုန္႔၊ ဆႏြင္း၊ ဟင္းခ်က္အရက္၊ ဒိန္ခ်ဥ္ထည္႔နယ္ထားပါတယ္)
ဆိတ္သားအုိး ရပါၿပီ။ ဒန္ေပါက္ မဆာလာခတ္ထားပါတယ္။
ဒိန္ခ်ဥ္ျပန္ထည္႔နယ္တယ္။ (ဆား၊ အခ်ဳိမွုန္႔၊ ဆႏြင္း၊ ဇီယာ၊ သံပရာသီး၊ ဟင္းခ်က္အရက္ ထည္႔နယ္ထားပါတယ္)
အေရာင္ဆုိးၿပီးေသာအခါ
အေရာင္ဆုိးေနပါၿပီ။
ထမင္းေတာ႔ ခ်က္ၿပီေနာ္
ဒန္ေပါက္ထမင္းတည္ေတာ႔မယ္။ အေမႊးအႀကိဳင္အရြက္အကုန္ထည္႔၊ ေထာပတ္ထည္႔၊ ဆားထည္႔၊ သၾကားထည္႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္ထည္႔၊ သီဟုိေစ႔ထည္႔၊ စပ်စ္ထည္႔၊ ဘာထည္႔ ညာထည္႔ အကုန္တာထည္႔ ဟီးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးးး
ခ်က္နည္း ေနာက္ေန႔ေရးေပးမယ္ေနာ္။ ျပန္ေမးလုိက္ပါအုံးမယ္။ ထည္႔တာေတြ သိပ္မမွတ္မိလုိ႔။ ခ်က္နည္း ျပန္ေမးၿပီး ပုိ႔လုိက္တဲ႔အတုိင္း ကူးထားပါတယ္ေနာ္။
--------------------------------------
တကယ္ေတာ့ ဒီနည္းက တကယ့္ဒန္ေပါက္ခ်က္နည္းလို႔ ေျပာလို႔မရပါဘူး။ အလြယ္ခ်က္လိုက္တာပါ။ :P
တကယ့္ခ်က္နည္းက ထမင္းကို ေပါင္းအုိးနဲ႔ ေရခမ္းမတည္ဘဲ ပြက္လာတဲ႔အခါ ေရငွဲ႔ၿပီးမွ အသားနဲ႔ အေမႊးအႀကိဳင္ အဆာပလာေတြထည့္ၿပီး အေပၚမီး၊ ေအာက္မီးနဲ႔ ျပန္ႏွပ္ထားတာပါ။ အခုဟာကေတာ့ ဒန္ေပါက္အလြယ္ခ်က္နည္း တစ္မ်ိဳးေပါ့ေနာ္။ တစ္ျခားခ်က္နည္းေတြလည္း အမ်ားႀကီးရွိပါေသးတယ္။ တစ္ေယာက္နဲ႔ တစ္ေယာက္နည္းနည္းစီေတာ့ ကြဲတာေပါ့ေနာ္။
ဒန္ေပါက္ခ်က္ရန္လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား
၁။ ကုလားဆန္ (သို႔) ဒန္ေပါက္ဆန္ (Basamati Rice) - Fair Price (NTUC) မွာ ၀ယ္လို႔ရပါတယ္။
၂။ ၾကက္သား (သို႔) ဆိတ္သား
၃။ ဒန္ေပါက္မဆလာ
၄။ ဒိန္ခ်ဥ္ ၂ ဗူး
၅။ သီဟိုဠ္ေစ့၊ သစ္အယ္ေစ့၊ စပ်စ္သီးေျခာက္
၆။ ေထာပတ္ (သို႔) မာဂ်ရင္း
၇။ အေရာင္ဆိုးေဆး (အနီနဲ႔ အ၀ါ) - ဒါလည္း Fair Price (NTUC) မွာ ၀ယ္လို႔ရပါတယ္။ ပုလင္းေလးေတြနဲ႔ ေရာင္းပါတယ္။
၈။ ဟင္းခ်က္၀ိုင္ (Rice Wine)
၉။ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္၊ ဖာလာေစ့၊ ေလးညွင္းပြင့္၊ မုန္ညင္းေစ့၊ နံနံေစ့၊ ဇီယာေစ့၊ ကရေ၀းရြက္၊ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္(Curry Leaf)၊ ဇာပြင့္ (အနည္းငယ္စီ)
၁၀။ သခြားသီး၊ ပူစီနံရြက္၊ မုန္လာဥနီ၊ င႐ုပ္သီးစိမ္း (အခ်ဥ္အတြက္)
ထမင္းခ်က္နည္း
ဒန္ေပါက္ဆန္ကို ေရေဆးၿပီး ဆန္တစ္ခြက္ကို ေရတစ္ခြက္ခဲြႏွဳန္းနဲ႔ ေရထည့္ပါ။
ၿပီးဆားနည္းနည္း၊ မာဂ်ရင္း ထမင္းစားဇြန္း (၃) ဇြန္း၊ ဒိန္ခ်ဥ္ (၃)ဇြန္း၊ ဆန္၀ိုင္ (၃)ဇြန္း၊ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္၊ ဖာလာေစ့၊ ေလးညွင္းပြင့္၊ ကရေ၀းရြက္ အနည္းငယ္စီထည့္ပါ။ ဒန္ေပါက္မဆလာ (၂) ဇြန္း ထည့္ပါ။ သီဟိုဠ္ေစ့၊ သစ္အယ္ေစ့၊ စပ်စ္သီးေျခာက္ အနည္းငယ္စီထည့္ပါ။ ဒီ (၃) မ်ိဳးက အခုမထည့္ဘဲ အသားထည့္ၿပီးႏွပ္ေတာ့မွ ထည့္လည္းရပါတယ္။ ၿပီးရင္ ထမင္းအိုးတည္ထားလို႔ ရပါၿပီ။
အသားခ်က္နည္း (ၾကက္ သို႔ ဆိတ္သား)
အသားကို အေနေတာ္တံုးၿပီးေရေဆးထားပါ။ ဆား၊ အခ်ဳိမွုန္႔၊ ဆႏြင္း၊ ဇီယာ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဆန္၀ိုင္၊ ဒန္ေပါက္မဆလာ၊ မာဂ်ရင္း အေနေတာ္စီထည့္ၿပီး ႏွပ္ထားေပးပါ။ ဟင္းခ်က္မဲ႔အိုးထဲ ဆီထည့္ၿပီး တည္ပါ။ ဆီပူလာတဲ႔အခါ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေတာက္ေတာက္စဥ္းၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ၿပီးႏွပ္ထားေသာ အသားမ်ားထည့္ပါ။ ဆား၊ အခ်ဳိမွုန္႔၊ ဒန္ေပါက္မဆလာ လိုသလိုထပ္ထည့္ပါ။ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္၊ ဖာလာေစ့၊ ေလးညွင္းပြင့္၊ နံနံေစ့၊ ဇီယာေစ့၊ ကရေ၀းရြက္၊ ဇာပြင့္ အနည္းငယ္စီထည့္ၿပီး ေရနည္းနည္းထည့္၍ ဆီျပန္လာေအာင္လံုးပါ။ ဆီျပန္လာေသာအခါ ေရထပ္ထည့္ၿပီး အသားႏူးေအာင္ တည္ထားေပးပါ။
ဒန္ေပါက္အိုးျပင္နည္း
ထမင္းက်က္ၿပီဆိုတာနဲ႔ အေနေတာ္ဇလုံနဲ႔ (၃) ဇလံုခြဲလိုက္ပါ။ ထမင္းေဆးဆိုးရန္ ျဖစ္ပါတယ္။ အိုးထဲမွာေတာ့ ေအာက္ခံထမင္း အနည္းငယ္ ခ်န္ထားေပးပါ။ ၿပီးဆိုးေဆးကို ခြက္တစ္လံုးထဲ ပုလင္းအဖံုးေလးနဲ႔ ခ်ိန္ၿပီးထည့္ပါ။ ေရအနည္းငယ္ေရာေပးပါ။ ပထမဇလံုထဲက ထမင္းကို အနီေရာင္၊ ဒုတိယဇလံုထဲက ထမင္းကို အ၀ါေရာင္ဆိုးေပးပါ။ ထို႔ေနာက္ ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ အနီေရာင္၊ အ၀ါေရာင္နဲ႔ အျဖဴေရာင္ ထမင္းမ်ားကိုေရာေမႊထားပါ။ အသားဟင္းက်က္ၿပီဆိုတာနဲ႔ ထမင္းနည္းနည္းခ်န္ထားတဲ႔ ထမင္းအိုးထဲကို ေဆးဆိုးထားတဲ့ထမင္းနည္းနည္းကိုျဖန္႔ထည့္ပါ။ ထို႔ေနာက္ အေပၚက အသားတုံးမ်ားကို ျဖန္႔ထည့္ပါ။ ဆီနဲ႔ ဟင္းအႏွစ္မ်ားကိုလည္း ျဖန္႔ၿပီးဆမ္းေပးပါ။ ေနာက္အေပၚက ထမင္းတစ္လႊာထပ္အုပ္ပါ။ ေနာက္က်န္ေသးတဲ႔အသားမ်ားနဲ႔ ဟင္းအႏွစ္မ်ားကို ထပ္ျဖန္႔ထည့္ပါ။ ၿပီးေနာက္ထမင္းတစ္လႊာ ထပ္အုပ္ပါ။ နည္းနည္းဘဲခ်က္တဲ႔သူ ဆိုရင္ေတာ့ (၃)လႊာဘဲေပါ့ေနာ္။ အသားကိုအလယ္က ထည့္ေပးပါ။ ဒါမွထမင္းထဲကို ဟင္းအရသာ စိမ့္၀င္မွာပါ။ ၿပီးရင္ ထမင္းအိုးကို အဖံုးျပန္ဖံုးၿပီး မီးေအးေအးေလးနဲ႔ (၁၅) မိနစ္ေလာက္ျပန္ႏွပ္ထားေပးပါ။ Rice Cooker နဲ႔ဆိုရင္ေတာ့ Warm လုပ္ထားရင္ရပါၿပီ။ ခဏေနရင္ေတာ့ ဒန္ေပါက္ထမင္း ရပါၿပီ။ ထမင္းမခူးခင္ အိုးထဲက ထမင္းနဲ႔ အသားမ်ားကို သမေအာင္ ဖြဖြေလး အေပၚေအာက္လွန္ၿပီး ေမႊေပးပါ။ ၿပီးရင္းေတာ့ ဒန္ေပါက္ထမင္းနဲ႔ အသားမ်ားကို လိုသလို ခူးစားလို႔ ရပါၿပီ။
အအီေျပ မလုတ္တနီ ဟင္းရည္ ခ်က္နည္း
အိုးထဲဆီအနည္းငယ္ (အိုးကပ္) ထည့္ၿပီး အိုးပူေအာင္ေစာင့္ပါ။ အိုးပူလာၿပီဆိုရင္ ၾကက္သြန္နီ ေလးစိတ္တစ္စိတ္နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴတစ္တက္ကို ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းၿပီးထည့္ပါ။ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္(Curry Leaf)၊ ဖာလာေစ့၊ ေလးညွင္းပြင့္၊ မုန္ညင္းေစ့၊ နံနံေစ့၊ ဇီယာေစ့၊ ကရေ၀းရြက္ အနည္းငယ္စီ ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါ။ ထုိ႔ေနာက္ ေရလိုသေလာက္ထည့္၊ မန္က်ည္းသီးမွည့္ကို ေရေဖ်ာ္ၿပီးထည့္၊ ဆားနဲ႔ အခ်ိဳမွဳန္႔ထည့္ၿပီး ဆူေအာင္တည္ထားပါ။ အရမ္းခ်ဥ္မွာေၾကာက္ရင္ေတာ့ သၾကားအနည္းငယ္ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ ဆူလာၿပီဆိုရင္ေတာ့ အေပါ့၊ အငန္ျမည္းၿပီးရင္ အအီေျပ မလုတ္တနီ ဟင္းရည္အိုးခ်လို႔ ရပါၿပီ။
အခ်ဥ္လုပ္နည္း
ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးထားပါ။ သခြားသီးနဲ႔ မုန္လာဥနီကို အေခ်ာင္းေလးေတြလွီးပါ။ ပူစီနံရြက္ေျခြထည့္ပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္းလွီးထည့္ပါ။ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ပါ။ အခ်ိဳမွဳန္႔မထည့္ပါနဲ႔။ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ႔ မလိုက္ပါ။ သၾကားထည့္ခ်င္ထည့္ႏိုင္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ဒိန္ခ်ဥ္ ဆမ္းၿပီးနယ္လိုက္ရင္ေတာ့ အခ်ဥ္ရပါၿပီ။
6 comments:
ခ်က္နည္းေလး ေမးေပးပါဗ်ိဳ႕။ ဒန္ေပါက္ကို မေအာင္ျမင္ေသးဘူး ခ်က္စားဖို႔ဟာမွာ။
ဒန္ေပါက္ဆိုလို႔ ေျပးလာပါတယ္
ေလေျပလည္း ဒန္ေပါက္ ခ်က္ဖို႔ ၾကိဳးစားတာ မေအာင္ျမင္ေသးပါ
း)
ခ်က္နည္းေရးေပးမွာ ေမွ်ာ္ေနမယ္ေနာ္
း)
ေယာင္းေယာင္းေရ
ဒန္ေပါက္ အရမ္းႀကိဳက္ပါ။
ဆိတ္သားလည္း အရမ္းႀကိဳက္။
အလုပ္မ်ားေနလို ့ ေရာက္ေပမဲ ့နုတ္မဆက္ၿဖစ္တာပါ။
ေန ့တိုင္းလာပါတယ္။
မအယ္
စားခ်င္လိုက္တာ...။ သြားရည္ေတာင္ယိုတယ္။
မန္းၾကီး အမကဒီမွာရွိတယ္လား .. (ဟီး)သူ႕လိုဘဲ မဲတူးတူးေနမွာဘဲ။ (တိန္)
ခ်က္နည္းမလိုခ်င္ပါ...
ၾကက္သားဒန္ေပါက္ တစ္ပြဲပဲ အျမန္ေခ်ာနဲ႕ ပို႕ေပးပါ...ထမင္းဖိုးလိုခ်င္ရင္ေတာ့ အိမ္မွာ စာလာဖတ္ရပါမယ္...
အေပၚမ်ာေရးထားတာကေနာက္တာ...
ေအာက္မွာက တကယ္ အတည္ေရးမွာ...
အဲဒီေန႕က ဘယ္ႏွစ္ပြဲ တြယ္လိုက္လဲ...
းဝ)
Post a Comment