Thursday, April 9, 2009

အသုပ္စုံ

အသုပ္စုံဆုိလုိ႔ ေရာၿပီးသုပ္ထားတဲ႔ အစုံသုပ္ ဟုတ္ဘူးေနာ္။ ကုိယ္ေတာ္က အသုပ္ေလးေတြစားခ်င္တယ္ေျပာလုိ႔ ဒီေန႔ကေတာ႔ ရွိသမွ် အသီးအရြက္ကုိ တမ်ဳိးစီ အစုံသုပ္လုိက္ပါတယ္။ ေရခဲေသတၲာထဲ ရွိသမွ် အသီးအရြက္ကုိ အကုန္ရွင္းခ်င္တာလဲ ပါပါတယ္ေလ။ ဒီအပတ္က သုံးရက္ဆက္တုိက္ ပိတ္တယ္။ ၿပီးေတာ႔ ပိတ္ရက္ေတြမွာ ၀ါးတီးလဲ သြားဆဲြရမယ္။ ေသာၾကာေန႔ တရက္ နဲ႔ စေနေန႔ တရက္ စုစုေပါင္း ၀ါးတီး ၂ ရက္ရွိပါသည္။ ဒီေတာ႔ ရွိသမွ်အသီးအရြက္ အကုန္သုပ္ပလုိက္တယ္။ တနင္ဂေႏြလဲ အႀကီးက်ယ္ဆုံး အခမ္းနားဆုံး သႀကၤန္ပြဲေတာ္ရွိေတာ႔ မျဖစ္မေနသြားၿပီး ႏဲႊရပါအုံးမည္။ အဲ ၀ါးတီးဆဲြခဲ႔သမွ်ကုိေတာ႔ ပါဆယ္ဆဲြလာၿပီး ပို႔စ္တင္ပါအုံးမည္။


သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ကလဲ ညေနအိမ္လာခဲ႔မယ္လုိ႔ ဖုန္းဆက္ေျပာတာနဲ႔ အသုပ္မ်ားမ်ားေလးလုပ္လုိက္ပါတယ္ေနာ္ ။ အဲ ေရာက္လဲလာေရာ အသီးအရြက္ႀကီးပဲဆုိ စားလုိ႔မ၀င္ဘူးဆုိလုိ႔ ၾကက္ဥေၾကာ္ေလး နဲ႔ ငါးရံေျခာက္ေလးကုိ ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ ေၾကာ္လုိက္ရပါေသးတယ္။ ဗုိက္ဆာေနတာနဲ႔ ဓာတ္ပုံေတာ႔ ရုိက္လုိက္ေတာ႔ဘူး။


ကဲ ႀကိဳက္တဲ႔ အသုပ္ေလးကုိ သြားေဆာင္သြားပါအုံးလား။



မုန္လာဥနီသုပ္ (ေခၚ) ခါက်က္ဥသုပ္



ပဲေတာင္႔ရွည္သုပ္



မုန္လာဥျဖဴသုပ္


မုန္႔ညွင္းသုပ္ (မုန္႔ညွင္း ကုိ႔ုရုိ႕ ကားယားသုပ္)



ထုံးစံ အတုိင္း ပဲဟင္း :D


(မုန္လာဥနီသုပ္ (ေခၚ) ခါက်က္ဥသုပ္၊ ပဲေတာင္႔ရွည္သုပ္၊ မုန္လာဥျဖဴသုပ္) အတြက္ လုိအပ္ေသာအရာ


မုန္လာဥနီ ၁ ေတာင္႔
ပဲေတာင္႔ရွည္ ၁၀ ေတာင္႔
မုန္လာဥျဖဴ အလုံးေသးေသး ၁ လုံး (ႀကီးရင္ေတာ႔ တျခမ္းေပါ႔)
ေျမပဲဆံေထာင္း
ပဲက်က္မွုန္႔
ၾကက္သြန္နီ ဆီက်က္


သုပ္ပုံ
မုန္လာဥနီကုိ ျခစ္ထားပါ။ ပဲေတာင္႔ရွည္ နဲ႔ မုန္လာဥျဖဴကုိ အေနေတာ္ျဖတ္ၿပီး ျပဳတ္ထားပါ။ တမ်ဳိးခ်င္းဆီ သုပ္ပါေတာ႔မယ္။ မုန္လာဥနီ အရင္သုပ္လုိက္ပါမယ္။ သုပ္မယ္႔ပန္းကန္ထဲသုိ႔ မုန္လာဥနီထည္႔၊ ဆား၊ အခ်ဳိမွုန္႔၊ ေျမပဲဆံေထာင္း၊ ပဲက်က္မွုန္႔၊ ၾကက္သြန္နီ ဆီက်က္ထည္႔ၿပီး နယ္ႏုိင္ပါၿပီရွင္။ က်န္တဲ႔ ႏွစ္မ်ဳိးကုိလဲ ဒီလုိပဲသုပ္ပါတယ္ရွင္။ ကဲ ဒီလုိ အသုပ္ေလး သုပ္တာကေတာ႔ အလြယ္ေလးပါေနာ္။



မုန္႔ညွင္းသုပ္ အတြက္ လုိအပ္ေသာအရာ

မုန္႔ညွင္း တစ္စည္း၀က္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေနေတာ္ ၂ လုံး
ငါးပိကင္ လက္တဆစ္
ငရုတ္သီး ၃ ေတာင္႔


မုန္႔ညွင္း သုပ္ပုံ

မုန္႔ညွင္းကုိလဲ အေနေတာ္ျဖတ္ၿပီး ၅ မိနစ္ေလာက္ ျပဳတ္ထားပါ။ ၿပီး ေရေအး နဲ႔ စိမ္ထားပါ။ ဒါမွ မုန္႔ညွင္း အေရာင္က စိမ္းစိမ္းေလးျဖစ္မွာပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိလဲ ေရနည္းနည္းထည္႔ၿပီး ေရခမ္းေအာင္ ျပဳတ္ပါ။ ေရခမ္းသြားရင္ ငါးပိထည္႔ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး နဲ႔ ေရာၿပီး ေက်သြားေအာင္လုပ္ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလဲ အိၿပီးေက်သြားရင္ေတာ႔ သုပ္မယ္႔ပန္းကန္ထဲသုိ႔ မုန္႔ညွင္းျပဳတ္ထည္႔၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ငါးပိ ေရာထားတာကုိထည္႔၊ ဆားထည္႔၊ အခ်ဳိမွုန္႔ထည္႔၊ ငရုတ္သီးစိမ္းထည္႔ၿပီး နယ္ေပးပါ။ အိမ္မွာေတာ႔ တခါတေလ ၾကက္သြန္နီကုိ ပါးပါးလွီးၿပီး ထည္႔တတ္ပါေသးတယ္။ ၾကက္သြန္စိမ္းေလး ႀကိဳက္တဲ႔သူမ်ား ထည္႔စားႏုိင္ပါတယ္ေနာ္။ မုန္႔ညွင္းျဖတ္ထားတာလဲ မညီမညာ ကုိ႔ရုိ႕ ကားယားမုိ႔လုိ႕ (မုန္႔ညွင္း ကုိ႔ုရုိ႕ ကားယားသုပ္) လုိ႔ေခၚလုိက္ပါတယ္ေနာ္။ :D

3 comments:

nyimuyar said...

အသုပ္စံု ဆိုတဲ့အတိုင္း စံုလိုက္တာ ညကေခၚဖို႔ပဲ ဖုန္းနံပါတ္ ေပ်ာက္သြားလို႔ပါ ထပ္ေပးမလား :))
ညီမူရာ့သက္ထား

ဂ်ဴနို said...

မုန္ ့ညွင္းသုတ္ ႀကိဳက္တယ္။ ဒီေန ့ေတာ့ ရုံးပိတ္ ေစ်းပိတ္ ဆိုေတာ့ ငတ္သြားၿပီ။ စေနေန ့လုပ္စားမယ္။

MrDBA said...

အဟုတ္ကိုသုပ္တာဘဲေနာ္။