Sunday, March 1, 2009

တုိးပူးေႏြး


ဒါက သူ႔ရဲ႕တုိပူးေႏြးပန္းကန္ (ေျမပဲဆံေထာင္း မွုန္႔မွုန္႔ညွက္ညွက္)


ဒါက ကြ်န္မရဲ႕တုိပူးေႏြးပန္းကန္ (ေျမပဲေလွာ္ႀကီးႀကီးနဲ႔ ၾကာညဳိ႕ထည္႔ဖုိ႔ေမ႔သြားလုိ႔ :D)


၀က္ေခါက္နဲ႔ၾကက္ရုိးျပဳတ္ဟင္းရည္


လုိအပ္ေသာအရာ
၁။ရွမ္းေခါက္ဆဲြ(ေခၚ)ေရစိမ္ေခါက္ဆဲြ (၀မ္းဘဲ တံဆိပ္ေခါက္ဆဲြေျခာက္သာ ၀ယ္စားတတ္တယ္။ တစ္နာရီေလာက္ေတာ႔ ေရစိမ္ထားရပါတယ္။)
၂။ ၾကက္သား(သုိ႔)၀က္သား
၃။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ
၄။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
၅။ ေျမပဲဆံေထာင္း
၆။ ၀က္ေခါက္
၇။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္
၈။ တုိပန္က်န္
၉။ ေစာေကာမုန္႔
၁၀။ ေကာ္မုန္႔
၁၁။ ၾကာညဳိ႕/ ပဲငံျပာရည္အပ်စ္
၁၁။ ရွမ္းခ်ဥ္(သုိ႔) ေဂၚဖီခ်ဥ္

အသားအနစ္ခ်က္ျပဳတ္ပုံ

ၾကက္သား(သုိ႔)၀က္သားကုိ အတုံးေသးေသးတုံးပါ။ ၾကက္သြန္နီကုိ ေလျခမ္းစိတ္လွီးပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိလဲ ပါးပါးလွီးထားပါ။ ခ်က္မယ္႔အုိးထဲသုိ႔ ဆီနည္းနည္းထည္႔ပါ။ ဆီက်က္လာရင္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ အရင္ထည္႔ပါ။ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ား အိသြားေအာင္ေၾကာ္ပါ။ ၿပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည္႔ပါ။ ဆီနည္းနည္းျပန္လာေအာင္ထိ ခ်က္ပါ။ ဆီျပန္လာရင္ တုံးထားေသာ ၾကက္သား(သုိ႔)၀က္သားကုိထည္႔၊ တုိပန္က်န္၊ ဆား၊ အခ်ိဳမုန္႔၊ ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မုန္႔၊ ေစာေကာမုန္႔ အနည္းငယ္တုိ႔ကုိ ထည္႔ေပးပါ။ သမေအာင္ေမြေပးပါ။ ေရနည္းနည္းထည္႔ပါ။ အသားမ်ား ဆီျပန္လာေအာင္ခ်က္ေပးပါ။ အဆင္သင္႔ စားသုံးႏုိင္ေသာ အသားခ်က္အႏွစ္ရပါၿပီ။ ၿပီးရင္ ပဲပင္ေပါက္ကိုေရေႏြးေဖ်ာထားပါ။

ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ေမႊးခ်က္နည္း

ဆီအုိတည္ပါ။ ပါးပါးလွီးထားေသာၾကက္သြန္ျဖဴကုိထည္႔ပါ။ အေရာင္မ်ားနီရဲလာေအာင္အထိေၾကာ္ေပးပါ။ ေစာေကာမုန္႔ထည္႔ပါ။ ေမႊးႀကိဳင္ေသာ ဆီက်က္ေမႊး ခ်က္နည္းပါ။

တုိပူးေႏြးက်ဳိနည္း

တုိးပူးမုန္႔တစ္ဆ ေရေအးေအး သုံးဆ ထည္႔၊ ဆား၊ အခ်ဳိမုန္႔ နည္းနည္း ထည္႔ၿပီး ေဖ်ာ္ေပးပါ။ တုိပူးေႏြးက်ဳိမည္႔ အုိးထဲသုိ႕ ေဖ်ာ္ထားေသာတုိပူးမုန္႔ ထည္႔ပါ။ မီးနည္းနည္းနဲ႔ က်ဳိေပးပါ။ အဆက္မျပတ္ေမြေပးပါ။ အုိးကပ္မွာစုိးလုိ႔ အဆက္မျပတ္ေမႊတာပါ။ ဆူပြက္လာရင္ တုိပူးေႏြးရပါၿပီ။

တုိပူးေႏြးျပင္ဆင္ပုံ

စားမယ္႔ ပန္းကန္ထဲသုိ႔ ရွမ္းေခါက္ဆဲြ ျပဳတ္ထည္႔၊ တုိးပူးေႏြးထည္႔၊ ၾကာညဳိ႔ထည္႔၊ အသားအႏွစ္ထည္႔၊ ေျမပဲဆံေထာင္းထည္႔၊ ဆီက်က္ထည္႔၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထည္႔ ၀က္ေခါက္နဲ႔တြဲၿပီး စားသုံးႏုိင္ပါၿပီ။ (ဒီေန႔ေတာ႔ ၾကက္သြန္ၿမိတ္မရွိလုိ႔ မထည္႔လုိက္ရပါဘူး။)
(ဆား၊ အခ်ဳိမုန္႔ကုိ လုိအပ္မွ ထည္႔ပါ။ အသားအႏွစ္နဲ႔ တုိပူးေႏြးထဲ ပါၿပီးသားမုိ႔ ငန္သြားမွာစုိးလုိ႔ပါ။)

7 comments:

Khin Nyein Chan said...

ေက်းဇူးအမ-တို႕ဖူးေႏြးစားခ်င္ေနတာ။ အခုမွပဲ နည္းသိေတာ့တယ္။ ဒီဘေလာ့ခ္ အခုမွေတြ႕မိတယ္။ အၿမဲလာဖတ္မယ္ေနာ္။

မုိးေကာင္းသူ said...

ေက်းဇူးပါ ညီမေလးေရ။ အစ္မလဲ ကုိယ္ခ်က္တတ္သလုိေရးထားတာပါ။

Anonymous said...

တို႔ဟူးေႏြးႀကိဳက္တယ္ အရမ္းႀကိဳက္တာ။
ခ်က္မစားတတ္ဘူး၊ တစ္ေန႔ အားခ်ိန္ရရင္ေတာ့ ခ်က္စားၾကည့္ဦးမယ္။ ေက်းဇူး။

ပထမပြဲျပင္ထားတာ ပိုသေဘာက်တယ္ အဲ့အတိုင္းႀကိဳက္တာ။ :P

ေမးမလို႔ - ေစာေကာမႈန္႔ နဲ႔ တိုပန္က်န္ ဆိုတာ ဘာကိုေခၚတာလဲ? ေျပာျပပါလား။

မုိးေကာင္းသူ said...

ပထမပဲြက ကုိယ္ေတာ္႔ပန္းကန္။ အစ္မက ပန္းကန္က တုိပူးေႏြးေလွ်ာ႔ထည္႔ထားတာ။
ညေလးက ေစာေကာဆုိလုိ႔ေျပာျပပါမယ္။ အိမ္မွာေတာ႔ ေစာေကာလုိ႔ေခၚတာပဲ။ ေစာေကာေခၚလား ေစာင္းေကာေခၚလားမေျပာတတ္ဘူး။ တရုတ္မဆာလုိ႔ေခၚမယ္ထင္တယ္။ ေစာေကာလုံးက ဇာရိတ္ဖုိသီး အလုံးေလာက္ပဲ။ အိမ္မွာေတာ႔ ေစာေကာအလုံးကုိေလွာ္ၿပီး ေထာင္းထားတတ္တယ္။ ဒီမွာေစာေကာလုံးေတြ႔ရင္ အစ္မဓာတ္ပုံရုိက္ၿပီးတင္ေပးပါမယ္ေနာ္။ တုိပန္က်န္(ေခၚ) တရုတ္ပဲငါးပိကုိေတာ႔ အစ္မ ဓာတ္ပုံရုိက္ၿပီးပုိ႔စ္တင္ထားပါတယ္။ ေဖေဖာ္၀ါရီလထဲမွာ တင္ထားပါတယ္။

မုိးေကာင္းသူ said...

တုိပန္က်န္(ေခၚ)တရုတ္ပဲငါးပိအေၾကာင္းကိုဒီမွာေရးထားပါတယ္။
http://mogaungthu.blogspot.com/2009/02/blog-post_11.html

smart brother said...

တို႔ပူးေႏြးကေန စဖတ္ျပီ။ ကိုယ္ၾကိဳက္တာကေန စဖတ္တယ္။

Anonymous said...

Would be really appreciate if you could tell me what is တုိးဖူးမုန္႔ in your တုိဖူးေႏြးက်ဳိနည္း. Is it like chickpea flour? Thanks.