Tuesday, March 24, 2009

မွ်စ္ပေလာဟင္းရည္ (ေယာနယ္ဟင္း)

ဒီမွာ အခုရက္ပုိင္းမုိးေတြကလဲ အၿမဲတမ္းလုိလုိရြတ္ေနတယ္။ ရြာလုိက္ရင္လဲ သည္းသည္းမည္းမည္းနဲ႔။ မိုးကေအးေအးေလးနဲ႔ဆိုေတာ႔ ဘာခ်က္စားရရင္ေကာင္းမလဲလုိ႔ မုိးေကာင္းသူတုိ႔လဲ စဥ္းစားခန္းထုတ္ေနတာေပါ႔။ တေန႔တေန႔ စိတ္ကူးထဲတြင္ ဒီေန႔ေတာ႔ ဒီလုိေလးခ်က္လိုက္မယ္၊ ဟုိလုိေလးခ်က္လုိက္မယ္ဆုိၿပီး အမ်ဳိးမ်ဳိးစိတ္ကူးေနေလရဲ႕။ လူဆုိတာမ်ဳိးကလဲ အစားအေသာက္နဲ႔တည္႔တကုိး။ (အထူးအျဖင္႔ မုိးေကာင္းသူေလးေပါ႔ ေနာ္ ဟဲဟဲ) မွ်စ္ဆုိတာမ်ဳိးကလဲပူတယ္ေလ။ ေနပူတဲ႔အခ်ိန္မွာခ်က္စားရင္ေတာ႔ အဆင္မေျပျပန္ဘူး။ ရာသီဥတုအေျခအေနကုိလဲ ၾကည္႔ရ၊ ဒီေန႔က ဒီဟင္းခ်က္ၿပီး၊ ဟုိေန႔က ဟုိဟင္းခ်က္ၿပီး မတူေအာင္ခ်က္အုံးမွဆုိၿပီး တမ်ဳိးတဖုံစဥ္းစားရျပန္တယ္။ (ၾကာလာရင္ေတာ႔ မုိးေကာင္္းသူရဲ႕ဟင္းမ်ားမွာလဲ ထပ္လာပါလိမ္႔မယ္) ဟုိေန႔က ဂုိးဒင္းမုိင္း(ထုိင္းပလာဇာ)က၀ယ္ခဲ႔တဲ႔ မွ်စ္ျပဳတ္ေလးကုိ ဒီေန႔ေတာ႔ ခ်က္စားအုံးမွဆုိၿပီး မွ်စ္ပေလာဟင္းရည္ေလးခ်က္လုိက္ပါတယ္။ (အိမ္ကခ်က္သလုိမ်ဳိးခ်က္စားတယ္။ အိမ္ကုိလဲ လြမ္းေနတာပါတာေပါ႔ေနာ္) အမွန္တကယ္ မွ်စ္ပေလာဟင္းရည္ခ်က္မယ္ဆုိရင္ မွ်စ္အစိမ္းကုိဓားနဲ႔ေပါက္ၿပီး ေရေအးနဲ႔စိမ္ထားရပါတယ္။(တစ္ရက္တန္သည္၊ ႏွစ္ရက္တန္သည္ ထားထားရတယ္) ဒါမွ မွ်စ္ထဲမွာပါတဲ႔အပူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကေရနဲ႔ပါသြားတယ္။ မဟုတ္ရင္ မွ်စ္စားလုိက္တာ ေတာက္လုိ႔ ဘာလုိ႔ျဖစ္ေနမွာစုိးလုိ႔နဲ႔တူတယ္။ ဒီမွ်စ္ပေလာဟင္းရည္ကေတာ႔ ေယာနယ္ကခ်က္စားတဲ႔ဟင္းရည္ပါ။ တျခားနယ္ေတြမွာေကာ ခ်က္စားသလားေတာ႔ ကြ်န္မလဲ ေကာင္းေကာင္းမသိပါ။ မွ်စ္စိမ္းကုိေရစိမ္ၿပီး မွ်စ္ပေလာဟင္းရည္ခ်က္စားတတ္သလုိ မွ်စ္ဆူးထုိးဟင္းဆုိၿပီးလဲ ခ်က္စားတတ္ပါေသးတယ္။ မွ်စ္ဆူးထုိးဟင္းကုိ အခြင္႔အခါႀကံဳႀကိဳက္ခဲ႔ရင္ေတာ႔ ခ်က္စားၿပီး ပုိ႔စ္တင္ပါအုံးမယ္။ မွ်စ္ပေလာဟင္းရည္ဆုိသည္မွာ မွ်စ္စိမ္းနဲ႔ပေလာရြက္ကုိေရာၿပီးခ်က္လုိ႔ မွ်စ္ပေလာလုိ႔ေခၚတာပါ။ ပေလာရြက္မွာ ခြ်ဲခြ်ဲျပစ္ျပစ္အရြက္တမ်ဳိးပါ။ ဒီမွာေတာ႔ ပေလာရြက္၀ယ္မရလုိ႔ ခြ်ဲတာခ်င္းတူတဲ႔ ရုံးပေတသီးကုိပဲ ပေလာရြက္ေနရာမွာအစားထုိးၿပီး ခ်က္စားလုိက္ပါတယ္။ မွ်စ္ပေလာဟင္းရည္နဲ႔ အလုိက္ဖက္ဆုံးကေတာ႔ ပဲပုတ္ေထာင္းသံပရာညွစ္ပါ။ ပဲပုတ္ကလဲ၀ယ္ထားတာမရွိေတာ႔ ငါးပိေထာင္းကုိသံပရာညွစ္ၿပီးအစားထုိးလုိက္ပါတယ္။ ဒီေန႔ေတာ႔အစားထုိးတာေတြလဲမ်ားေနၿပီ။ အကယ္လုိ႔ဒီမွာမ်ား ေယာနယ္အသင္းအေကြ်းအေမြးကုိ မွ်စ္ပေလာဟင္းရည္နဲ႔ရွဘဲေထာင္းသံပရာညွစ္ (ပဲပုတ္သံပရာညွစ္ကုိေျပာတာပါ) တည္ခင္းဧည္႔ခံခဲ႔မယ္ဆုိ ရင္ေတာ႔သြားၿပီးစားခ်င္ပါေသးသည္။ ကြ်န္မ မိုးေကာင္းသူကုိေခၚေလလား မေခၚေလလားေတာ႔မသိပါ။ ကြ်န္မကလဲ ကြ်န္မပဲေလ ဒါကုိႀကိဳက္မိရင္ေတာ႔ ဒါကုိပဲထပ္တလဲလဲစားခ်င္တယ္။



ေဟာဒီက မွ်စ္ပေလာဟင္းရည္ ခြ်ဲျပစ္ျပစ္ေလး (ကဲ အားမနာတမ္း သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။)


ဒီမွ်စ္ျပဳတ္ပါ။ (ဒီေန႔ကုိ ၂ ေခ်ာင္းပဲခ်က္ပါတယ္။ ေနာက္ရက္မွာမွ က်န္တဲ႔ ၂ ေခ်ာင္းကုိ ၀က္သားနဲ႔ေရာခ်က္ ဒါမွမဟုတ္ မွ်စ္ဆန္ေလွာ္ဟင္းရည္ခ်က္ၿပီးစားပါမည္။)


ငါးပိေထာင္းသံပရာညွစ္


ဆိတ္သားေျခာက္ငါးပိခ်က္ကုိ ဒီမွာေရးဖူးပါတယ္။ ဒီတခါ ငရုတ္သီးကုိ အေတာင္႔လုိက္ထည္႔လုိက္တယ္။ ဗိုက္ဗုိက္အေျခအေနက သိပ္မေကာင္းေသးလုိ႔။ :)



မွ်စ္ပေလာဟင္းရည္ခ်က္ရန္ လုိအပ္ေသာအရာ

မွ်စ္
သခြားသီး တျခမ္း(ကြ်န္မကေတာ႔မေန႔က တျခမ္းက်န္တာနဲ႔အေတာ္ပဲျဖစ္သြားတယ္)
ရုံးပေတသီး ၂ ေတာင္႔
ပင္စိမး္
ၾကက္သြန္နီ ၁ လုံး ေလးျခမ္းစိတ္
ၾကက္သြန္နီ ၃ တက္ေထာင္း
ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း
ငါးပိ


မွ်စ္ပေလာဟင္းရည္ခ်က္ပုံ

မွ်စ္ကုိ မိမိစိတ္ႀကိဳက္ပုံစံ အတုံးတုံးထားပါ။ ဟင္းရည္တည္မယ္႔အုိးထဲသုိ႔ ေရထည္႔ၿပီးတည္ပါ။ ေရဆူလာရင္ မွ်စ္၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း၊ ပုဇြန္ေျခာက္ေထာင္း၊ ငါးပိ၊ ဆား၊ အခ်ဳိမွုန္႔တုိ႔ကုိထည္႔ၿပီး ဆူေနေအာင္တည္ထားေပးပါ။ မွ်စ္မုိ႔လုိ ၾကာၾကာတာတည္ထားေပးပါ။ မွ်စ္ကၾကာၾကာတည္ေလေကာင္းေလပါ။ အယ္ စားေတာ႔မယ္ဆုိရင္ေတာ႔ သခြားသီးပါးပါးလီွးၿပီးထည္႔၊ ရုံပေတသီးကုိအတုံးတုံးၿပီးထည္႔၊ ပင္စိမ္းရြက္ေလးထည္႔ၿပီး မီးဖုိေပၚ ခဏျပန္တည္ၿပီး စားလုိ႔ရပါၿပီ။ ကဲ အားမနာတမ္းသုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။

7 comments:

PAUK said...

ဟင္းေတြကေတာ့ မတရားမ်ားတယ္..
အေတာ္ခ်က္နိုင္ ခ်က္တတ္တယ္ေနာ္..
ေကာင္းလိုက္တာ..
မွ်စ္ေတာ့ အသားကုန္ၾကိဳက္တယ္..
တခါမွ မခ်က္စားဖူးဘူး..
ေႏြေရာက္ရင္ ဒီမွာ မွ်စ္နုေတြ ေပါေတာ့မယ္..
အခုေတာ့..ဒီမွ်စ္ပေလာဟင္းရည္ဆိုတာ အေသမွတ္သြားပါ့မယ္..
(က်ေနာ္ ထမင္းဟင္းသိပ္မခ်က္တတ္ပါ..
နိုင္ငံျခားေရာက္မွ ထမင္းဟင္း စခ်က္ဖူးပါတယ္..) ေက်းဇူးမိုးေကာင္းသူ

ေႏြးေနျခည္ said...

မွ်စ္ကေတာ့ အေသၾကိဳက္
အိမ္ကလည္း တက္မွာစိုးလို႕ မပို႕ဘူး း(
စီးတီးေဟာက မွ်စ္ေတြက်ေတာ့ အရင့္ေတြပါတယ္
ဂိုးဒင္းမိုင္းက မ်ွစ္ႏုလား မမ?

ခ်က္နည္း မွတ္သြားတယ္
ေနာက္မွ်စ္၂ေခ်ာင္းကိုလည္းေမွ်ာ္ေနမယ္

ျမရြက္ေဝ said...

မွ်စ္ပေလာဟင္းရည္ စားဖူးခ်င္တယ္။ ပင္စိမ္းပါေတာ့ ေမႊးေမႊးေလး ေနမွာဘဲ။ (^_^)/~

မိုးေကာင္းသူ said...

>>> ေပါက္ေရ ဟင္းကႏွစ္ေယာက္စာကြက္တိပဲခ်က္တာပါ။ ဟင္းရည္ဆုိလဲ တခြက္၊ ငါးပိဆုိလဲ တတုံး၊ ဆိတ္သားလဲ နည္းနည္းခ်က္တာပါ။ အစတုံးကေတာ႔ ႏွစ္ေယာက္စာကုိမမွန္းတတ္ဘူး အခုေတာ႔ ေတာ္ေတာ္ေလးမွန္းတတ္ေနပါၿပီ။

>>> ညီမေလးေႏြးေနျခည္
မွ်စ္ျပဳတ္ကႏုတယ္ ဘာမွ ပစ္မရာမလုိဘူး။ မွ်စ္စိမ္းေတြလဲေတြ႔ခဲ႔တယ္။ ေစ်းႀကီးလုိ႔၀ယ္ခဲ႔ဘူး။ မွ်စ္စိမ္းတဖူး ႀကီးႀကီးကုိ $5.50 ဆုိေတာ႔ ၾကည္႔ၿပီးပဲျပန္လာခဲ႔တယ္။ :D မၾကာမွီ က်န္တဲ႔ ၂ ေခ်ာင္းလာမည္။ ေမွ်ာ္ပါေလ။

>>>ညီမ ျမရြက္ေ၀
လုပ္စားၾကည္႔ခက္ဘူးရယ္။ မွ်စ္နဲ႔ ပင္စိမ္းနဲ႔လိုက္တယ္။ အိမ္မွာက မွ်စ္ဆန္ေလွာ္ဟင္းရည္ဆုိလဲ ပင္စိမ္းခတ္စားတယ္။ ၀က္သားနဲ႔မွ်စ္ခ်ဥ္ခ်က္ဆုိလဲ ပင္စိမ္းခတ္စားတယ္။

Thatonthu said...

အမေရ ..ဒီဟင္းေလးက က်မတုိ႔နယ္ဘက္မွာလဲဒီလိုဟင္းမ်ဳိးရွိတယ္။ မွ်စ္တာလေပါ႔လို႔ေခၚတယ္။ အိမ္အလြမ္းေျပဝင္ျပီးသေရက်သြားတယ္။

မြန္မိုးနဒီ said...

အမေရ...လာလည္ရင္း အသားကုန္တြယ္သြားတယ္။ေကာင္းလိုက္တဲ႔ မ်ွစ္ ..ၾကိဳက္မွၾကိဳက္ :0

မြန္မိုးနဒီ said...

အမေရ...လာလည္ရင္း အသားကုန္တြယ္သြားတယ္။ေကာင္းလိုက္တဲ႔ မ်ွစ္ ..ၾကိဳက္မွၾကိဳက္ :0